2025年系统集成新课程同步导学练测高中英语必修第二册


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年系统集成新课程同步导学练测高中英语必修第二册 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年系统集成新课程同步导学练测高中英语必修第二册》

导学天地
The sun is going to expand into the orbit of Mercury according to scientific calculations, which will result in the entire Earth catching on fire. Who will save the world?
This imaginative tale is at the heart of the latest Chinese sci-fi movie *The Wandering Earth*. Unlike many American space-themed films where the solution to a disaster the Earth faces is always fleeing (逃离) the planet in spaceships, this time we're taking the Earth with us. The film, which has become one of the country's most successful films of all time, has offered a different and more ambitious idea.
The "ambition" didn't come from nowhere. For thousands of years, "homeland" has had a soft spot in the hearts and minds of Chinese people. One old idiom that shows a strong feeling that Chinese people have had for their homeland is "luoyeguigen", which means returning to one's homeland in their old age, like fallen leaves returning to the roots of their tree.
"What is Chinese sci-fi?" the film's director said in an interview. "A vehicle that really expresses our cultural and spiritual core (核心) can be called Chinese sci-fi. Otherwise, we're just following others and telling the same Hollywood stories."
And the makers of *The Wandering Earth* may have chosen the best time to tell its Chinese sci-fi story. The film was released on Feb. 5, the first day of Chinese New Year. It was a time when many people had just made the hard journey back to their hometowns. So to them, there is only one possible way to tell the story: the Earth goes wherever humans go, because it's our home.
1. The main purpose of the opening paragraph is to
D
.
A. give a brief account of the film
B. warn people of the coming threat
C. explore ways to avoid the disaster
D. introduce the topic of the text
2. The underlined phrase "a different and more ambitious idea" refers to
D
.
A. fleeing the Earth in spaceships
B. bringing in huge success
C. filling the gap in Chinese sci-fi movies
D. helping the Earth make its escape
3. Which of the following is unlikely to account for the success of the film?
A. The rich imagination of the story.
B. Hollywood-style space stories.
C. The special cultural background.
D. The time chosen to release the film.
4. What is likely to be the title for the passage?
A. Chinese Sci-fi Catches Up
B. The Most Successful Chinese Sci-fi
C. Chinese Sci-fi Sets a New Path
D. Chinese Sci-fi Challenges Hollywood
答案: 1.D 推理判断题。根据第一段和第二段第一句可知,文章第一段假设了一个场景:整个地球起火,谁将拯救世界?而这正是下文介绍的中国科幻电影《流浪地球》的核心,由此可知,开头一段的主要目的是引出文章的主题。故选D。
2.D 词、句猜测题。根据第二段第二句可知,《流浪地球》讲的是如何帮助地球逃离这场灾难,由此可知,这部电影提出的想法是帮助地球逃离灾难。故选D。
3.B 细节理解题。根据第四段中的“A vehicle that really expresses our cultural and spiritual core(核心)can be called Chinese sci-fi. Otherwise, we're just following others and telling the same Hollywood stories.”可知,这部电影表达了我们文化和精神的核心,而不是讲述同样的好莱坞故事。浏览选项可知,“好莱坞风格的太空故事”不太可能解释这部电影的成功。故选B。
4.C 主旨大意题。通读全文并结合第二段第一、二句可知,中国科幻电影《流浪地球》不同于美国太空主题电影,它讲述了如何帮助地球逃离灾难,开创了一条科幻电影的新道路,“Chinese Sci-fi Sets a New Path”能够概括文章主要内容。故选C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭