2025年全品学练考高中英语必修第一册外研版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年全品学练考高中英语必修第一册外研版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



Ⅴ 阅读理解(每小题 2.5 分,满分 10 分)
[2025·浙江衢州五校联盟高一期中]
It was an ordinary day when I got a message from my daughter's kindergarten about an upcoming school dance performance. At first,I thought,“How wonderful! I can't wait to see her perform!” But to my dismay,I discovered it wasn't just the students;parents were expected to join as well. “Oh,my god. I'm short of rhythm,coordination(协调性)and having stage(舞台)fear. How could I take part in it?”
That evening my idea was destroyed as my daughter came home excitedly,“Dad,this is going to be fun. We should wear matching pink T-shirts and stand at the front so everyone can see us.” And so,we began with practice in front of the television. The first at-home practice went as badly as you could imagine. And fast forward to Saturday. It was time for a group practice at school. Given the short notice,I expected the other parents to be struggling as much as me. I was wrong. They moved so well that they were equal to the dancers of Bolshoi Ballet.
In the days to come we worked very hard and both our confidence and coordination improved quickly. My daughter moved like a swan(天鹅),while I still moved like an elephant. The day of the big show arrived and my nervousness became less. It turns out that getting nowhere near enough sleep before a big performance is the perfect cure for stage fear. Moreover,my daughter was having the time of her life and that alone powered me through.
Reflecting on the past two weeks,I realized this experience had enriched our lives. It marked the first time my daughter and I learned something new together. I find myself looking forward to similar events like this in the future.
C
)1. What does the underlined word “dismay” probably mean in Paragraph 1?
A. Happiness.
B. Anger.
C. Surprise.
D. Excitement.
A
)2. What can we learn about the author?
A. He didn’t sleep well before the big performance.
B. He practised dancing with his daughter smoothly.
C. He was very nervous when the big performance arrived.
D. He had stress because he didn’t want to dance with his daughter.
B
)3. What did the author realize after the big performance?
A. He could dance as well as his daughter.
B. The experience had brought a lot to his family.
C. The other parents were struggling as much as him.
D. Confidence and coordination are very important in the performance.
B
)4. What is the best title of the passage?
A. A stage experience:excitement to sadness
B. A dance performance:fear to enjoyment
C. A stage experience:discovering joy through movement
D. A dance performance:getting out of fear through dance
答案: [文章大意]本文是一篇记叙文。作者因女儿幼儿园舞蹈表演家长也要参与而发愁,看到其他家长表现出色后努力练习。表演虽仍不完美,但作者因女儿很享受这个过程而坚持了下来,回顾这段经历,作者觉得收获颇丰,并且期待参加类似的活动。
1. C 词义猜测题。根据画线词的上文“At first, I thought, ‘How wonderful! I can't wait to see her perform!’”和下文“...I discovered it wasn't just the students; parents were expected to join as well...How could I take part in it?’”可知,作者以为只有女儿需要表演,后来发现家长居然也要参与其中。由此可知,家长也要参与其中的消息令作者非常惊讶。故选C。
2. A 推理判断题。根据第三段中“It turns out that getting nowhere near enough sleep before a big performance is the perfect cure for stage fear.”可推知,演出前作者没睡好。故选A。
3. B 细节理解题。根据最后一段中“Reflecting on the past two weeks, I realized this experience had enriched our lives. It marked the first time my daughter and I learned something new together.”可知,在这场表演之后,作者意识到这次经历给他的家人带来了很多。故选B。
4. B 主旨大意题。通读全文,尤其是根据第一段中“It was an ordinary day when I got a message from my daughter’s kindergarten about an upcoming school dance performance.”可知,
文章围绕着一次舞蹈表演经历展开,讲述了作者因女儿幼儿园舞蹈表演家长也要参与而发愁,看到其他家长表现出色后努力练习。表演虽仍不完美,但作者因女儿很享受这个过程而坚持了下来,回顾这段经历,作者觉得收获颇丰,并且期待参加类似的活动。B项大致概括了作者的心路历程,适合作为文章标题。故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭