第25页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
A
I have never tried to understand my neighbours, but this neighbour taught me a lesson.
It was a little cold in late autumn. Fallen leaves were here and there. I felt cold in the wind and my face turned red.
The door behind me was closed. How unlucky I was! I forgot to take my keys. Both my parents were busy working in their offices. So I took out my exercise books and started to do my homework under the street lights. It was getting darker, and I felt hungry. I stood up and took out my pocket money. One yuan, two yuan... I hoped to get a bowl of noodles for dinner. But a sudden wind blew my money away! I got so sad that I almost cried.
My neighbour Mrs Wang came just at that moment. She asked, “Why are you standing alone outside?” “I... I left my keys at home,” I answered. “Oh, I see. Then come to my home. I made some dumplings.” She invited me. I felt happy as soon as I heard her words, but then I felt embarrassed. She went on, “Come on. We are neighbours. We should help each other, right?”
I had a good dinner at Mrs Wang’s home, and what she said made me feel warmer in my heart. A close neighbour is really better than a relative living far away. My neighbour helped me when I was in trouble. I will never forget it.
1. When did the story happen?
A. In winter. B. In late autumn.
C. In spring. D. In summer.
2. 新考法 信息排序 Which of the following is the right order of the story?
a. I ate dumplings in my neighbour’s house.
b. A sudden wind blew my money away.
c. I did my homework under the street lights.
d. I felt very hungry.
e. My neighbour invited me.
A. a→b→c→d→e B. b→d→a→e→c
C. c→a→e→b→d D. c→d→b→e→a
3. What does the writer want to tell us?
A. Never give up when we are in trouble.
B. Always be patient when we face problems.
C. A close neighbour is better than a relative living far away.
D. “Practice makes perfect.” is an important saying.
I have never tried to understand my neighbours, but this neighbour taught me a lesson.
It was a little cold in late autumn. Fallen leaves were here and there. I felt cold in the wind and my face turned red.
The door behind me was closed. How unlucky I was! I forgot to take my keys. Both my parents were busy working in their offices. So I took out my exercise books and started to do my homework under the street lights. It was getting darker, and I felt hungry. I stood up and took out my pocket money. One yuan, two yuan... I hoped to get a bowl of noodles for dinner. But a sudden wind blew my money away! I got so sad that I almost cried.
My neighbour Mrs Wang came just at that moment. She asked, “Why are you standing alone outside?” “I... I left my keys at home,” I answered. “Oh, I see. Then come to my home. I made some dumplings.” She invited me. I felt happy as soon as I heard her words, but then I felt embarrassed. She went on, “Come on. We are neighbours. We should help each other, right?”
I had a good dinner at Mrs Wang’s home, and what she said made me feel warmer in my heart. A close neighbour is really better than a relative living far away. My neighbour helped me when I was in trouble. I will never forget it.
1. When did the story happen?
A. In winter. B. In late autumn.
C. In spring. D. In summer.
2. 新考法 信息排序 Which of the following is the right order of the story?
a. I ate dumplings in my neighbour’s house.
b. A sudden wind blew my money away.
c. I did my homework under the street lights.
d. I felt very hungry.
e. My neighbour invited me.
A. a→b→c→d→e B. b→d→a→e→c
C. c→a→e→b→d D. c→d→b→e→a
3. What does the writer want to tell us?
A. Never give up when we are in trouble.
B. Always be patient when we face problems.
C. A close neighbour is better than a relative living far away.
D. “Practice makes perfect.” is an important saying.
答案:
1. B 细节理解题。根据第二段的“It was a little cold in late autumn.”可知,故事发生在深秋。
2. D 信息排序题。根据第三段中“So I took out my exercise books and started to do my homework under the street lights. It was getting darker, and I felt hungry. I stood up and took out my pocket money. One yuan, two yuan... I hoped to get a bowl of noodles for dinner. But a sudden wind blew my money away!”可知,作者忘记带钥匙了,只好在路灯下做作业,然后感到非常饿,在数钱打算买面条时风把钱刮走了;第四段中邻居对作者发出邀请;根据第五段中 I had a good dinner at Mrs Wang's home 可知,作者去了邻居家吃晚饭。故正确顺序为 c→d→b→e→a。
3. C 推理判断题。文章主要讲述了作者的邻居帮助作者的故事,结合最后一段的“A close neighbour is really better than a relative living far away.”可知,作者想告诉我们:远亲不如近邻。
2. D 信息排序题。根据第三段中“So I took out my exercise books and started to do my homework under the street lights. It was getting darker, and I felt hungry. I stood up and took out my pocket money. One yuan, two yuan... I hoped to get a bowl of noodles for dinner. But a sudden wind blew my money away!”可知,作者忘记带钥匙了,只好在路灯下做作业,然后感到非常饿,在数钱打算买面条时风把钱刮走了;第四段中邻居对作者发出邀请;根据第五段中 I had a good dinner at Mrs Wang's home 可知,作者去了邻居家吃晚饭。故正确顺序为 c→d→b→e→a。
3. C 推理判断题。文章主要讲述了作者的邻居帮助作者的故事,结合最后一段的“A close neighbour is really better than a relative living far away.”可知,作者想告诉我们:远亲不如近邻。
B 热考内容 传统文化
Among the old lanes(巷子) of Beijing’s hutongs, many were there hundreds of years ago during the Ming and Qing Dynasties. They keep not only the traditional culture but also the way of life in the past. People can go shopping, eat delicious food, and watch the street life in Beijing’s hutongs. What’s more, it’s a good way to learn more about the daily life of people in Beijing.
A hutong is a lane formed by traditional courtyard compounds(有围墙的场地) on both sides. The compounds are called the siheyuan.
The hutongs have interesting names. They are in these gray lanes. Kids talk and play there.
One of China’s most famous writers, Lao She, was born in a siheyuan in the west of Beijing. He wrote a book called Four Generations Under One Roof(《四世同堂》), which is set in a hutong.
Now, Beijing still has about 400,000 siheyuan for people to live in. However, most hutongs are in great danger because there are so many new buildings. So, we should try our best to protect hutongs, one symbol of traditional culture.
1. What can people do in Beijing’s hutongs?
① Go shopping.
② Eat delicious food.
③ Watch movies.
④ Watch the street life.
A. ①②③ B. ②③④ C. ①③④ D. ①②④
2. What could be the best title for the text?
A. Lao She—a well-known Chinese writer
B. Beijing’s hutongs—the symbol of traditional Chinese culture
C. A siheyuan—a picture of the Qing Dynasty
D. Beijing—a great city
3. In which section of the newspaper can we read this text?
A. Culture Window. B. Famous People.
C. Eating Customs. D. Science World.
Among the old lanes(巷子) of Beijing’s hutongs, many were there hundreds of years ago during the Ming and Qing Dynasties. They keep not only the traditional culture but also the way of life in the past. People can go shopping, eat delicious food, and watch the street life in Beijing’s hutongs. What’s more, it’s a good way to learn more about the daily life of people in Beijing.
A hutong is a lane formed by traditional courtyard compounds(有围墙的场地) on both sides. The compounds are called the siheyuan.
The hutongs have interesting names. They are in these gray lanes. Kids talk and play there.
One of China’s most famous writers, Lao She, was born in a siheyuan in the west of Beijing. He wrote a book called Four Generations Under One Roof(《四世同堂》), which is set in a hutong.
Now, Beijing still has about 400,000 siheyuan for people to live in. However, most hutongs are in great danger because there are so many new buildings. So, we should try our best to protect hutongs, one symbol of traditional culture.
1. What can people do in Beijing’s hutongs?
① Go shopping.
② Eat delicious food.
③ Watch movies.
④ Watch the street life.
A. ①②③ B. ②③④ C. ①③④ D. ①②④
2. What could be the best title for the text?
A. Lao She—a well-known Chinese writer
B. Beijing’s hutongs—the symbol of traditional Chinese culture
C. A siheyuan—a picture of the Qing Dynasty
D. Beijing—a great city
3. In which section of the newspaper can we read this text?
A. Culture Window. B. Famous People.
C. Eating Customs. D. Science World.
答案:
1. D 细节理解题。根据第一段中的“People can go shopping, eat delicious food, and watch the street life in Beijing's hutongs.”可知答案。
2. B 标题概括题。本文主要介绍北京的胡同文化,选项 B 为最佳标题。
3. A 推理判断题。本文主要介绍北京的胡同文化,由此可知,可以在报纸的“文化之窗”版块看到这篇文章。
2. B 标题概括题。本文主要介绍北京的胡同文化,选项 B 为最佳标题。
3. A 推理判断题。本文主要介绍北京的胡同文化,由此可知,可以在报纸的“文化之窗”版块看到这篇文章。
查看更多完整答案,请扫码查看