二、阅读理解
The Internet is a place where we can talk freely. But it is also a place where we pay little attention to whether or not our language ability is becoming poorer.
According to a recent survey by China Youth Daily, more than 76 percent of young people in China said they felt their Chinese language skills have declined (下降). They don't use complex rhetorical technique (修辞手法) as often anymore. It is believed that digital technology (数字技术) and emoji (表情包) have changed their communication habits.
For example, direct expression is the preferred way to communicate online. When one sees something funny, one will simply type "hahaha" or use the "cry-laugh" emoji, Beijing Youth Daily noted.
Also, "copy and paste (粘贴)" culture is getting popular. People simply pick up expressions from the Internet without much thought. Many begin to use a fixed set of sentence patterns, such as "whenever you disagree with each other, you... (一言不合就……)"
Cai Xiaojia (not her real name), a teacher from Fuzhou, told China Youth Daily that words in general are being used less. For example, people can share photos online with little need for words to describe them.
If this trend (趋势) continues, it could influence our way of thinking, People's Daily noted. When we use expressions without thinking, it means we have become too lazy to express our real feelings. If teenagers accept casual (不正式的) methods of expression like emojis, they could lose the ability to use words properly.
To improve our language skills, experts suggest that we should try to think independently and develop our own language logic (逻辑). They also suggest that we should read more works of literature. "Keep using various words to show your own feelings," said Shen Xiaolong, a professor in the Chinese department at Fudan University.
1. What does the survey by China Youth Daily show?
(
A. Rhetorical technique is becoming less important in the digital era.
B. About 76 percent of Chinese people are losing their language skills.
C. Young Chinese people don't need to use words to describe photos they posted.
D. Over three quarters of young Chinese people think their language skills have weakened.
2. Paragraphs 3 and 4 mainly tell us ______ on the Internet.
(
A. why young people like using emojis
B. where young people learn new expressions
C. what some new communication ways are
D. which emojis and phrases are most popular
3. Because of the continued use of direct expressions and emojis, people could become ______.
(
A. good at thinking creatively B. unable to use words properly
C. satisfied with their laziness D. less interested in talking with others
4. What can we do to improve our language skills?
(
A. Think like an adult. B. Stop using emojis.
C. Read works of literature. D. Use difficult language.
The Internet is a place where we can talk freely. But it is also a place where we pay little attention to whether or not our language ability is becoming poorer.
According to a recent survey by China Youth Daily, more than 76 percent of young people in China said they felt their Chinese language skills have declined (下降). They don't use complex rhetorical technique (修辞手法) as often anymore. It is believed that digital technology (数字技术) and emoji (表情包) have changed their communication habits.
For example, direct expression is the preferred way to communicate online. When one sees something funny, one will simply type "hahaha" or use the "cry-laugh" emoji, Beijing Youth Daily noted.
Also, "copy and paste (粘贴)" culture is getting popular. People simply pick up expressions from the Internet without much thought. Many begin to use a fixed set of sentence patterns, such as "whenever you disagree with each other, you... (一言不合就……)"
Cai Xiaojia (not her real name), a teacher from Fuzhou, told China Youth Daily that words in general are being used less. For example, people can share photos online with little need for words to describe them.
If this trend (趋势) continues, it could influence our way of thinking, People's Daily noted. When we use expressions without thinking, it means we have become too lazy to express our real feelings. If teenagers accept casual (不正式的) methods of expression like emojis, they could lose the ability to use words properly.
To improve our language skills, experts suggest that we should try to think independently and develop our own language logic (逻辑). They also suggest that we should read more works of literature. "Keep using various words to show your own feelings," said Shen Xiaolong, a professor in the Chinese department at Fudan University.
1. What does the survey by China Youth Daily show?
(
D
)A. Rhetorical technique is becoming less important in the digital era.
B. About 76 percent of Chinese people are losing their language skills.
C. Young Chinese people don't need to use words to describe photos they posted.
D. Over three quarters of young Chinese people think their language skills have weakened.
2. Paragraphs 3 and 4 mainly tell us ______ on the Internet.
(
C
)A. why young people like using emojis
B. where young people learn new expressions
C. what some new communication ways are
D. which emojis and phrases are most popular
3. Because of the continued use of direct expressions and emojis, people could become ______.
(
B
)A. good at thinking creatively B. unable to use words properly
C. satisfied with their laziness D. less interested in talking with others
4. What can we do to improve our language skills?
(
C
)A. Think like an adult. B. Stop using emojis.
C. Read works of literature. D. Use difficult language.
答案:
【解析】:
1. 第1题:根据第二段“According to a recent survey by China Youth Daily, more than 76 percent of young people in China said they felt their Chinese language skills have declined.”可知,超过四分之三(76%)的中国年轻人认为自己的语言能力下降了,D选项“Over three quarters of young Chinese people think their language skills have weakened.”符合原文。A选项未提及修辞重要性变化;B选项“Chinese people”范围扩大,原文是“young people”;C选项是第五段提到的现象,非调查结果。
2. 第2题:第三段讲直接表达和表情包的使用,第四段讲“复制粘贴”文化和固定句式,这两段主要介绍了网络上的一些新交流方式,C选项“what some new communication ways are”正确。A、B、D选项均未涵盖两段主要内容。
3. 第3题:根据第六段“If teenagers accept casual methods of expression like emojis, they could lose the ability to use words properly.”可知,持续使用直接表达和表情包可能导致人们无法正确使用文字,B选项“unable to use words properly”符合原文。A、C、D选项与原文表述不符。
4. 第4题:根据最后一段“experts suggest that... They also suggest that we should read more works of literature.”可知,阅读文学作品有助于提高语言能力,C选项正确。A选项“Think like an adult”原文未提及;B选项“Stop using emojis”过于绝对,原文未建议停止使用;D选项“Use difficult language”原文未提及。
【答案】:1.D 2.C 3.B 4.C
1. 第1题:根据第二段“According to a recent survey by China Youth Daily, more than 76 percent of young people in China said they felt their Chinese language skills have declined.”可知,超过四分之三(76%)的中国年轻人认为自己的语言能力下降了,D选项“Over three quarters of young Chinese people think their language skills have weakened.”符合原文。A选项未提及修辞重要性变化;B选项“Chinese people”范围扩大,原文是“young people”;C选项是第五段提到的现象,非调查结果。
2. 第2题:第三段讲直接表达和表情包的使用,第四段讲“复制粘贴”文化和固定句式,这两段主要介绍了网络上的一些新交流方式,C选项“what some new communication ways are”正确。A、B、D选项均未涵盖两段主要内容。
3. 第3题:根据第六段“If teenagers accept casual methods of expression like emojis, they could lose the ability to use words properly.”可知,持续使用直接表达和表情包可能导致人们无法正确使用文字,B选项“unable to use words properly”符合原文。A、C、D选项与原文表述不符。
4. 第4题:根据最后一段“experts suggest that... They also suggest that we should read more works of literature.”可知,阅读文学作品有助于提高语言能力,C选项正确。A选项“Think like an adult”原文未提及;B选项“Stop using emojis”过于绝对,原文未建议停止使用;D选项“Use difficult language”原文未提及。
【答案】:1.D 2.C 3.B 4.C
查看更多完整答案,请扫码查看