第34页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
五、阅读理解
答案 26 - 28
主题:人与社会·历史与文化 学科素养:思维品质
体裁:记叙文 词数:约240 建议用时:6分钟
In the Spring and Autumn Period, the king of Wu planned to attack the State of Chu, but some people wanted to stop him. They believed that other countries might also want to attack Wu. When hearing this, the king of Wu was very angry. He gave orders, “Don’t stop me from attacking Chu anymore, or I will put you to death!”
A young man heard about this. He wanted to stop the king of Wu. He came up with an idea. Every morning, he came to the palace garden with a slingshot(弹弓). The king noticed him and asked what he was doing.
The young man said, “I found an interesting thing. There was a cicada(蝉)in a tree in the garden. It sang songs happily and loudly. But it didn’t know that a big mantis(螳螂)was behind it. The mantis thought it could catch the cicada, but it didn’t notice a siskin(黄雀)behind it. The siskin was confident, but it didn’t expect that I was under the tree with a slingshot. They all didn’t notice the danger behind them!”
After he heard what the young man said, the king of Wu thought for a moment, and decided to give up attacking Chu.
26. When hearing some people wanted to stop him, the king of Wu was ____.
A. nervous
B. excited
C. sad
D. angry
27. What did the young man do to persuade(说服)the king of Wu?
A. He used an old saying about plants.
B. He showed the problems caused by animals.
C. He told a story of three kinds of animals.
D. He compared the king of Wu with the king of Chu.
28. What does the text want to tell us?
A. We should protect animals.
B. We should try to consider everything carefully.
C. We should never try to change others’ ideas.
D. We should always accept others’ opinions.
答案 26 - 28
主题:人与社会·历史与文化 学科素养:思维品质
体裁:记叙文 词数:约240 建议用时:6分钟
In the Spring and Autumn Period, the king of Wu planned to attack the State of Chu, but some people wanted to stop him. They believed that other countries might also want to attack Wu. When hearing this, the king of Wu was very angry. He gave orders, “Don’t stop me from attacking Chu anymore, or I will put you to death!”
A young man heard about this. He wanted to stop the king of Wu. He came up with an idea. Every morning, he came to the palace garden with a slingshot(弹弓). The king noticed him and asked what he was doing.
The young man said, “I found an interesting thing. There was a cicada(蝉)in a tree in the garden. It sang songs happily and loudly. But it didn’t know that a big mantis(螳螂)was behind it. The mantis thought it could catch the cicada, but it didn’t notice a siskin(黄雀)behind it. The siskin was confident, but it didn’t expect that I was under the tree with a slingshot. They all didn’t notice the danger behind them!”
After he heard what the young man said, the king of Wu thought for a moment, and decided to give up attacking Chu.
26. When hearing some people wanted to stop him, the king of Wu was ____.
A. nervous
B. excited
C. sad
D. angry
27. What did the young man do to persuade(说服)the king of Wu?
A. He used an old saying about plants.
B. He showed the problems caused by animals.
C. He told a story of three kinds of animals.
D. He compared the king of Wu with the king of Chu.
28. What does the text want to tell us?
A. We should protect animals.
B. We should try to consider everything carefully.
C. We should never try to change others’ ideas.
D. We should always accept others’ opinions.
答案:
【主旨大意】本文讲述了一个年轻人借助“螳螂捕蝉,黄雀在后”的故事劝说吴王不要攻打楚国,告诉我们应该尽量仔细考量一切。26. D【点拨】细节理解题。根据“When hearing this, the king of Wu was very angry.”可知,吴王听到有人要劝他时,他很生气。故选 D。27. C【点拨】推理判断题。根据“I found an interesting thing. There was a cicada in a tree in the garden. It sang songs happily and loudly. But it didn’t know that a big mantis was behind it...”可知,年轻人用了“螳螂捕蝉,黄雀在后”的故事说服了吴王。故选 C。28. B【点拨】推理判断题。本文讲述了一个年轻人借助“螳螂捕蝉,黄雀在后”的故事劝说吴王不要攻打楚国,告诉我们应该尽量仔细考量一切。故选 B。
查看更多完整答案,请扫码查看