第21页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
五、阅读理解
答案 26 - 28
主题:人与社会·自我管理 学科素养:思维品质
体裁:记叙文 词数:约190 建议用时:5分钟
One day, a boy had a fight with one of his classmates. He didn’t wait until the school was over and hurried home to his grandfather. He told him his story angrily. “He’s really bad,” the boy said, “and I hate him.”
The grandfather said, “Let me tell you a story. When I was a boy, I sometimes hated others for what they did.” As the boy listened carefully, the grandfather went on. “There are always two tigers inside my heart. One is good and kind. He gets on well with everything around him. But the other is bad and unfriendly. Even the smallest thing will make him angry. He fights with everyone all the time, and for no reason. He can’t think carefully because he always hates others. It is difficult to live with these two tigers inside my heart. They both want to control me.”
The boy looked into his grandfather’s eyes and asked, “Which tiger always controls you, Grandfather?”
The old man said seriously, “The one that I feed. I always feed the good and kind tiger, so I never hate others and seldom get angry now.”
26. When did the boy go to his grandfather?
A. Before he went to school.
B. When he went to school.
C. After school was over.
D. After he had a fight.
27. What does the writer want to tell us in the passage?
A. How to feed tigers well.
B. How to control our feelings.
C. How to get along with others.
D. How to fight with others.
28. What do you think the grandfather is like?
A. Serious. B. Wise.
C. Strict. D. Generous.
答案 26 - 28
主题:人与社会·自我管理 学科素养:思维品质
体裁:记叙文 词数:约190 建议用时:5分钟
One day, a boy had a fight with one of his classmates. He didn’t wait until the school was over and hurried home to his grandfather. He told him his story angrily. “He’s really bad,” the boy said, “and I hate him.”
The grandfather said, “Let me tell you a story. When I was a boy, I sometimes hated others for what they did.” As the boy listened carefully, the grandfather went on. “There are always two tigers inside my heart. One is good and kind. He gets on well with everything around him. But the other is bad and unfriendly. Even the smallest thing will make him angry. He fights with everyone all the time, and for no reason. He can’t think carefully because he always hates others. It is difficult to live with these two tigers inside my heart. They both want to control me.”
The boy looked into his grandfather’s eyes and asked, “Which tiger always controls you, Grandfather?”
The old man said seriously, “The one that I feed. I always feed the good and kind tiger, so I never hate others and seldom get angry now.”
26. When did the boy go to his grandfather?
A. Before he went to school.
B. When he went to school.
C. After school was over.
D. After he had a fight.
27. What does the writer want to tell us in the passage?
A. How to feed tigers well.
B. How to control our feelings.
C. How to get along with others.
D. How to fight with others.
28. What do you think the grandfather is like?
A. Serious. B. Wise.
C. Strict. D. Generous.
答案:
26. D【点拨】细节理解题。根据“One day, a boy had a fight with one of his classmates. He didn’t wait until the school was over and hurried home to his grandfather.”可知,男孩和同班同学打架了,没等到放学就跑回了家,去找爷爷告状。故选 D。
27. B【点拨】主旨大意题。根据“‘Which tiger always controls you, Grandfather?’ The old man said seriously, ‘The one that I feed. I always feed the good and kind tiger, so I never hate others and seldom get angry now.’”可知,男孩想知道哪只老虎控制着爷爷,爷爷说自己总是喂养那只和蔼友善的老虎,所以从不讨厌其他人并且现在很少生气。这是在说要学会控制自己的情绪。故选 B。
28. B【点拨】推理判断题。根据“The old man said seriously, ‘The one that I feed. I always feed the good and kind tiger, so I never hate others and seldom get angry now.’”可知,祖父是一个很明智的人。故选 B。
27. B【点拨】主旨大意题。根据“‘Which tiger always controls you, Grandfather?’ The old man said seriously, ‘The one that I feed. I always feed the good and kind tiger, so I never hate others and seldom get angry now.’”可知,男孩想知道哪只老虎控制着爷爷,爷爷说自己总是喂养那只和蔼友善的老虎,所以从不讨厌其他人并且现在很少生气。这是在说要学会控制自己的情绪。故选 B。
28. B【点拨】推理判断题。根据“The old man said seriously, ‘The one that I feed. I always feed the good and kind tiger, so I never hate others and seldom get angry now.’”可知,祖父是一个很明智的人。故选 B。
查看更多完整答案,请扫码查看