第55页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
B
「2025江苏泰州兴化期中」
A young man with ex cell lent grades wanted to get a job in a big company.He met the manager r for the interview(面试).The manager asked,“ Who paid for your education?"
“ My parents,” the young man replied.
“ Where do they work?"
“ They work as clothes cleaners."
Then,the manager asked the young man to show his hands.He found the young man's hands were so smooth,and asked,“ Have you ever
helped your parents wash the clothes?"
" Never."
“ Now go home and clean your parents'
hands,and then see me tomorrow morning."
The young man felt worried.When he got
home,he asked his parents to let t him clean their
hands.They felt strange butt happy.While the
young man was cleaning their hands,he found his
parents ’ hands were wrinkled(有皱纹的), and
there were so many bruises(瘀伤)on their hands.
His tears fell.After cleaning his parents' hands,
he quiet t ly washed the rest off the clothes.
The next morning,he went to the manager's
office.The manager asked him,“ Can you tell me
what you did and learned yesterday in your
house?" He told the manager all he did with tears
in his eyes and added, “ Now I know what
appreciation(感激)iS.Without my parents,1
would not be who I am today.By helping my
parents,I realize how much they've done for me.
And I also realize the importance and value(价
值)of helping one's family."
The manager smiled and said,“ This is what t
I'm looking for."
31.Why did the young man meet thee manager r?
A.Because he wanted to find a job.
B.Because the manager was his friend.
C.Because the manager needed his help.
D.Because he wanted to ask for information.
32.What did the manager ask the young man to do
after going home?
A.To wash the clothes.
B.To talk with his parents.
C.To clean the house.
D.To clean his parents' hands.
初33.Which of the following statements is NOT true about the young man?
A.The young man often helped his parents 级 wash clothes.
上册 B.The young man has good grades.
C.The young man's hands are very smooth.
版 D.The young man cried when cleaning his parents' hands.
34.What can we infer(推断)from the last
paragraph?
A.The young man got the job.
B.The young man failed the interview.
C.The manager laughed at the young man.
D.The manager was angry with the young man.
35.What does the text mainly tell us?
A.We should face difficulties br ravel ly.
B.We should learn to be thankful.
C.Excellent grades are the most important.
D.It's hard to get a job in a big company.
「2025江苏泰州兴化期中」
A young man with ex cell lent grades wanted to get a job in a big company.He met the manager r for the interview(面试).The manager asked,“ Who paid for your education?"
“ My parents,” the young man replied.
“ Where do they work?"
“ They work as clothes cleaners."
Then,the manager asked the young man to show his hands.He found the young man's hands were so smooth,and asked,“ Have you ever
helped your parents wash the clothes?"
" Never."
“ Now go home and clean your parents'
hands,and then see me tomorrow morning."
The young man felt worried.When he got
home,he asked his parents to let t him clean their
hands.They felt strange butt happy.While the
young man was cleaning their hands,he found his
parents ’ hands were wrinkled(有皱纹的), and
there were so many bruises(瘀伤)on their hands.
His tears fell.After cleaning his parents' hands,
he quiet t ly washed the rest off the clothes.
The next morning,he went to the manager's
office.The manager asked him,“ Can you tell me
what you did and learned yesterday in your
house?" He told the manager all he did with tears
in his eyes and added, “ Now I know what
appreciation(感激)iS.Without my parents,1
would not be who I am today.By helping my
parents,I realize how much they've done for me.
And I also realize the importance and value(价
值)of helping one's family."
The manager smiled and said,“ This is what t
I'm looking for."
31.Why did the young man meet thee manager r?
A.Because he wanted to find a job.
B.Because the manager was his friend.
C.Because the manager needed his help.
D.Because he wanted to ask for information.
32.What did the manager ask the young man to do
after going home?
A.To wash the clothes.
B.To talk with his parents.
C.To clean the house.
D.To clean his parents' hands.
初33.Which of the following statements is NOT true about the young man?
A.The young man often helped his parents 级 wash clothes.
上册 B.The young man has good grades.
C.The young man's hands are very smooth.
版 D.The young man cried when cleaning his parents' hands.
34.What can we infer(推断)from the last
paragraph?
A.The young man got the job.
B.The young man failed the interview.
C.The manager laughed at the young man.
D.The manager was angry with the young man.
35.What does the text mainly tell us?
A.We should face difficulties br ravel ly.
B.We should learn to be thankful.
C.Excellent grades are the most important.
D.It's hard to get a job in a big company.
答案:
【解析】:
31. 题目问年轻人见经理的原因。根据文章第一句“A young man with excellent grades wanted to get a job in a big company. He met the manager for the interview(面试).”可知,年轻人见经理是为了找工作,A选项正确。B选项“因为经理是他的朋友”、C选项“因为经理需要他的帮助”、D选项“因为他想问信息”均未提及,错误。
32. 题目问经理让年轻人回家后做什么。根据经理的话“Now go home and clean your parents' hands, and then see me tomorrow morning.”可知,经理让年轻人回家给父母洗手,D选项正确。A选项“洗衣服”、B选项“和父母谈话”、C选项“打扫房子”均未提及,错误。
33. 题目问关于年轻人的哪个陈述不正确。根据年轻人和经理的对话“Have you ever helped your parents wash the clothes?” “Never.”可知,年轻人从未帮父母洗过衣服,A选项“年轻人经常帮父母洗衣服”错误。B选项“年轻人成绩好”、C选项“年轻人的手很光滑”、D选项“年轻人给父母洗手时哭了”均可在文中找到依据,正确。
34. 题目问从最后一段可以推断出什么。根据经理的话“This is what I'm looking for.”以及年轻人对帮助父母的重要性的理解,可以推断出年轻人得到了这份工作,A选项正确。B选项“年轻人面试失败”、C选项“经理嘲笑年轻人”、D选项“经理对年轻人很生气”均未提及,错误。
35. 题目问文章主要告诉我们什么。文章通过年轻人给父母洗手的故事,强调了感恩的重要性,B选项“我们应该学会感恩”正确。A选项“我们应该勇敢面对困难”、C选项“优秀的成绩是最重要的”、D选项“在大公司找工作很难”均未提及,错误。
答案:
31. 题目问年轻人见经理的原因。根据文章第一句“A young man with excellent grades wanted to get a job in a big company. He met the manager for the interview(面试).”可知,年轻人见经理是为了找工作,A选项正确。B选项“因为经理是他的朋友”、C选项“因为经理需要他的帮助”、D选项“因为他想问信息”均未提及,错误。
32. 题目问经理让年轻人回家后做什么。根据经理的话“Now go home and clean your parents' hands, and then see me tomorrow morning.”可知,经理让年轻人回家给父母洗手,D选项正确。A选项“洗衣服”、B选项“和父母谈话”、C选项“打扫房子”均未提及,错误。
33. 题目问关于年轻人的哪个陈述不正确。根据年轻人和经理的对话“Have you ever helped your parents wash the clothes?” “Never.”可知,年轻人从未帮父母洗过衣服,A选项“年轻人经常帮父母洗衣服”错误。B选项“年轻人成绩好”、C选项“年轻人的手很光滑”、D选项“年轻人给父母洗手时哭了”均可在文中找到依据,正确。
34. 题目问从最后一段可以推断出什么。根据经理的话“This is what I'm looking for.”以及年轻人对帮助父母的重要性的理解,可以推断出年轻人得到了这份工作,A选项正确。B选项“年轻人面试失败”、C选项“经理嘲笑年轻人”、D选项“经理对年轻人很生气”均未提及,错误。
35. 题目问文章主要告诉我们什么。文章通过年轻人给父母洗手的故事,强调了感恩的重要性,B选项“我们应该学会感恩”正确。A选项“我们应该勇敢面对困难”、C选项“优秀的成绩是最重要的”、D选项“在大公司找工作很难”均未提及,错误。
答案:
31. A
32. D
33. A
34. A
35. B
C
新材「2024四川南充中考」
Sugar painting,as the name

means,is a painting made of
![ img ]sugar.It's the sugar for us to
taste,and the painting for us to
admire.
Since the Warring States Period(战国时代),the ancient people loved sweets and developed methods of producing sugar.In the Tang Dynasty,there was huge progress in the technology of sugar making.And sugar,the precious product once only served to the emperors and princes,also went into common people's homes.With the cultural and economic(经济的)development of
Song and Yuan Dynasties,people became less
interested in only tasting sweetness.In the Ming
Dynasty,some people added pictures with good
luck into the bowl of sugar,and sugar painting
appeared.
Sugar painting is different from normal
painting.Sugar painters use syrup(糖浆)as the
material,a spoon as the “ paintbrush ",and a
smooth table as the “ paper ".To make syrup,
they have to make sugar hot before painting.Since
syrup may become hard if it cools,the painter ls
have to produce the work very quickly.They
move the spoon full of syrup up and down,left
and right.Soon a sugar painting is done.
However,it's a pity that this folk art is dying
recently.The sugar painting that used to be rich in
shapes has become poorer and poorer because of
fewer needs.What's worse,few people seem to
be willing to pass on the art except those aging
sugar painters.
For most people,painting is a kind of art and
difficult to understand.However,sugar painting
has pulled the art down into people's daily lives.
Through it,we may see the spiritual support of
the ancient people across centuries.Now,sugar
painting has been listed as an intangible cultural
heritage(非物质文化遗产)in China.Therefore,
the art should be remembered, missed and
passed on.
36.What does the underlined word “ precious ” in
Paragraph 2 probably mean?
A.Valuable and expensive.
B.Useful and cheap.
C.Special but worthless.
D.Simple but priceless.
37.When did sugar painting appear?
A.In the Warring States Period.
B.In the Tang Dynasty.
C.In the Yuan Dynasty.
D.In the Ming Dynasty.
38.Why should sugar painters make the work very
quickly?
A.To show their excellent skills.
B.To avoid syrup becoming hard.
C.To protect the spoon and the table.
D.To reduce people's waiting time.
39.新点态度 What's the writer's at tt it ude(态度)
towards today's sugar painting according to Paragraph 4?
A.Uncaring. B.Doubtful.
C.Worried. D.Unclear.
40.Which can be a suitable title for the passage?
A.Exploring the Art of Sugar Painting
B.Improving the Taste of Sugar Paint ting
C.Effects of the Sugar Producing Technology
D.Ways to Change the Future of Sugar Painting
新材「2024四川南充中考」
Sugar painting,as the name
means,is a painting made of
![ img ]sugar.It's the sugar for us to
taste,and the painting for us to
admire.
Since the Warring States Period(战国时代),the ancient people loved sweets and developed methods of producing sugar.In the Tang Dynasty,there was huge progress in the technology of sugar making.And sugar,the precious product once only served to the emperors and princes,also went into common people's homes.With the cultural and economic(经济的)development of
Song and Yuan Dynasties,people became less
interested in only tasting sweetness.In the Ming
Dynasty,some people added pictures with good
luck into the bowl of sugar,and sugar painting
appeared.
Sugar painting is different from normal
painting.Sugar painters use syrup(糖浆)as the
material,a spoon as the “ paintbrush ",and a
smooth table as the “ paper ".To make syrup,
they have to make sugar hot before painting.Since
syrup may become hard if it cools,the painter ls
have to produce the work very quickly.They
move the spoon full of syrup up and down,left
and right.Soon a sugar painting is done.
However,it's a pity that this folk art is dying
recently.The sugar painting that used to be rich in
shapes has become poorer and poorer because of
fewer needs.What's worse,few people seem to
be willing to pass on the art except those aging
sugar painters.
For most people,painting is a kind of art and
difficult to understand.However,sugar painting
has pulled the art down into people's daily lives.
Through it,we may see the spiritual support of
the ancient people across centuries.Now,sugar
painting has been listed as an intangible cultural
heritage(非物质文化遗产)in China.Therefore,
the art should be remembered, missed and
passed on.
36.What does the underlined word “ precious ” in
Paragraph 2 probably mean?
A.Valuable and expensive.
B.Useful and cheap.
C.Special but worthless.
D.Simple but priceless.
37.When did sugar painting appear?
A.In the Warring States Period.
B.In the Tang Dynasty.
C.In the Yuan Dynasty.
D.In the Ming Dynasty.
38.Why should sugar painters make the work very
quickly?
A.To show their excellent skills.
B.To avoid syrup becoming hard.
C.To protect the spoon and the table.
D.To reduce people's waiting time.
39.新点态度 What's the writer's at tt it ude(态度)
towards today's sugar painting according to Paragraph 4?
A.Uncaring. B.Doubtful.
C.Worried. D.Unclear.
40.Which can be a suitable title for the passage?
A.Exploring the Art of Sugar Painting
B.Improving the Taste of Sugar Paint ting
C.Effects of the Sugar Producing Technology
D.Ways to Change the Future of Sugar Painting
答案:
36. 题目问第二段中划线单词“precious”可能的意思。根据后文“also went into common people's homes.”可知,糖曾经是只给皇帝和王子享用的珍贵产品,后来才进入普通人家,因此“precious”意为“珍贵且昂贵”,A选项正确。B选项“有用且便宜”、C选项“特别但无价值”、D选项“简单但无价”均错误。
37. 题目问糖画出现的时间。根据文章“In the Ming Dynasty, some people added pictures with good luck into the bowl of sugar, and sugar painting appeared.”可知,糖画出现在明朝,D选项正确。A选项“战国时期”、B选项“唐朝”、C选项“元朝”均错误。
38. 题目问糖画艺人为什么要快速制作。根据文章“Since syrup may become hard if it cools, the painters have to produce the work very quickly.”可知,因为糖浆冷却后会变硬,所以糖画艺人要快速制作,B选项正确。A选项“展示他们出色的技能”、C选项“保护勺子和桌子”、D选项“减少人们的等待时间”均未提及,错误。
39. 题目问根据第四段,作者对今天的糖画持什么态度。根据文章“However, it's a pity that this folk art is dying recently.”以及后文对糖画现状的描述,可知作者对今天的糖画持担忧态度,C选项正确。A选项“不关心”、B选项“怀疑”、D选项“不清楚”均错误。
40. 题目问哪个标题适合这篇文章。文章主要介绍了糖画的历史、制作过程以及现状,A选项“探索糖画艺术”正确。B选项“改善糖画的味道”、C选项“糖生产技术的影响”均未提及,错误。
【答案】:
36. A
37. D
38. B
39. C
40. A
37. 题目问糖画出现的时间。根据文章“In the Ming Dynasty, some people added pictures with good luck into the bowl of sugar, and sugar painting appeared.”可知,糖画出现在明朝,D选项正确。A选项“战国时期”、B选项“唐朝”、C选项“元朝”均错误。
38. 题目问糖画艺人为什么要快速制作。根据文章“Since syrup may become hard if it cools, the painters have to produce the work very quickly.”可知,因为糖浆冷却后会变硬,所以糖画艺人要快速制作,B选项正确。A选项“展示他们出色的技能”、C选项“保护勺子和桌子”、D选项“减少人们的等待时间”均未提及,错误。
39. 题目问根据第四段,作者对今天的糖画持什么态度。根据文章“However, it's a pity that this folk art is dying recently.”以及后文对糖画现状的描述,可知作者对今天的糖画持担忧态度,C选项正确。A选项“不关心”、B选项“怀疑”、D选项“不清楚”均错误。
40. 题目问哪个标题适合这篇文章。文章主要介绍了糖画的历史、制作过程以及现状,A选项“探索糖画艺术”正确。B选项“改善糖画的味道”、C选项“糖生产技术的影响”均未提及,错误。
【答案】:
36. A
37. D
38. B
39. C
40. A
查看更多完整答案,请扫码查看