第25页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
Ⅲ. 阅读理解(每小题2分,共10分)
新教材每周五节体育课
Shenzhen is the first city in China to ask schools to have daily P.E. classes for primary and middle school students. Buxin Primary School in Luohu District has a “3 + 1 + 1” model—three P.E. classes, one music-based exercise class and one sports game class. This makes sure that students have five P.E. classes per week.
Then there is a new problem: there aren’t enough P.E. teachers. Buxin Primary School lets teachers from other subjects teach some P.E. classes. For example, Liu Xunhua, a Chinese teacher, is also a part-time P.E. teacher. He says daily P.E. classes are good for students’ health and he supports the idea.
Besides, many schools don’t have much space for the new P.E. classes. To solve the problem, Longhua Foreign Languages School makes full use of space in the school. For example, students can run uphill (朝上坡方向) and jump on steps. If there are too many P.E. classes at the same time, teachers will take students to the public basketball court (公共篮球场) near the school. It’s just across the street from the school playground.
Students enjoy daily P.E. classes. Yuan Yinuo, a sixth grader, thinks sports can make students feel less stressed in daily study and before exams. Chen Xinru, an eighth grader, says daily P.E. classes can help them improve their studies. However, some parents are worried about daily P.E. classes taking up the learning time for other subjects although they know the importance of P.E. classes.
Now, many other big cities like Beijing and Shanghai are also trying out daily P.E. classes. They want to make sure that students get enough exercise at school.
21. How many P.E. classes do students at Buxin Primary School have per week?
A. Three. B. Four.
C. Five. D. Six.
22. What does Paragraph 3 mainly talk about?
A. The ways of solving the space problem.
B. The lack (缺乏) of P.E. teachers in schools.
C. The importance of P.E. classes in students’ study.
D. The different views of students on daily P.E. classes.
23. 新中考词义猜测题 What do the underlined words “less stressed” mean in English?
A. More tired. B. More relaxed.
C. Less bored. D. Less excited.
24. 新中考观点态度题 What do some parents think of the “daily P.E. class” program?
A. They don’t think it’s important.
B. They support the idea very much.
C. They think it’s bad for students’ health.
D. They think it may cut study time.
25. 新中考文章结构题 Which is the right structure (结构) of the text? (①= Paragraph 1, ②= Paragraph 2...)

新教材每周五节体育课
Shenzhen is the first city in China to ask schools to have daily P.E. classes for primary and middle school students. Buxin Primary School in Luohu District has a “3 + 1 + 1” model—three P.E. classes, one music-based exercise class and one sports game class. This makes sure that students have five P.E. classes per week.
Then there is a new problem: there aren’t enough P.E. teachers. Buxin Primary School lets teachers from other subjects teach some P.E. classes. For example, Liu Xunhua, a Chinese teacher, is also a part-time P.E. teacher. He says daily P.E. classes are good for students’ health and he supports the idea.
Besides, many schools don’t have much space for the new P.E. classes. To solve the problem, Longhua Foreign Languages School makes full use of space in the school. For example, students can run uphill (朝上坡方向) and jump on steps. If there are too many P.E. classes at the same time, teachers will take students to the public basketball court (公共篮球场) near the school. It’s just across the street from the school playground.
Students enjoy daily P.E. classes. Yuan Yinuo, a sixth grader, thinks sports can make students feel less stressed in daily study and before exams. Chen Xinru, an eighth grader, says daily P.E. classes can help them improve their studies. However, some parents are worried about daily P.E. classes taking up the learning time for other subjects although they know the importance of P.E. classes.
Now, many other big cities like Beijing and Shanghai are also trying out daily P.E. classes. They want to make sure that students get enough exercise at school.
21. How many P.E. classes do students at Buxin Primary School have per week?
A. Three. B. Four.
C. Five. D. Six.
22. What does Paragraph 3 mainly talk about?
A. The ways of solving the space problem.
B. The lack (缺乏) of P.E. teachers in schools.
C. The importance of P.E. classes in students’ study.
D. The different views of students on daily P.E. classes.
23. 新中考词义猜测题 What do the underlined words “less stressed” mean in English?
A. More tired. B. More relaxed.
C. Less bored. D. Less excited.
24. 新中考观点态度题 What do some parents think of the “daily P.E. class” program?
A. They don’t think it’s important.
B. They support the idea very much.
C. They think it’s bad for students’ health.
D. They think it may cut study time.
25. 新中考文章结构题 Which is the right structure (结构) of the text? (①= Paragraph 1, ②= Paragraph 2...)
答案:
21.C 细节理解题。根据第一段可知,深圳多所学校推行“每天一节体育课”,布心小学采取“3+1+1”的模式,从而确保每周有五节体育课。故选 C。
22.A 段落大意题。第三段主要以龙华区外国语学校为例,介绍了其应对校园内体育活动空间不足的一些举措。故选 A。
23.B 词义猜测题。根据第四段的第二句话可知,六年级学生袁一诺认为“每天一节体育课\”有助于缓解学生学习\和考试的压力,也就是让学生更加放松。故选 B。
24.D 观点态度题。根据第四段可知,学生们非常享受\每天一节体育课\,因为他们从中受益良多;但是,一些家长即便知道这一举措\的重要性\仍然担心它占用学生们太多时间\耽误其他学科的学习。故选 D。
25.D 文章结构题。文章的第一段主要介绍了“每日体育课\”的模式;第二、三段分别介绍了实施这一举措的过程中出现\问题:缺乏足够的体育教师\没有大量的运动场地;第四段介绍了学生\家长对于这一举措的态度\评价;最后一段对全文进行了总结\。故选 D。
22.A 段落大意题。第三段主要以龙华区外国语学校为例,介绍了其应对校园内体育活动空间不足的一些举措。故选 A。
23.B 词义猜测题。根据第四段的第二句话可知,六年级学生袁一诺认为“每天一节体育课\”有助于缓解学生学习\和考试的压力,也就是让学生更加放松。故选 B。
24.D 观点态度题。根据第四段可知,学生们非常享受\每天一节体育课\,因为他们从中受益良多;但是,一些家长即便知道这一举措\的重要性\仍然担心它占用学生们太多时间\耽误其他学科的学习。故选 D。
25.D 文章结构题。文章的第一段主要介绍了“每日体育课\”的模式;第二、三段分别介绍了实施这一举措的过程中出现\问题:缺乏足够的体育教师\没有大量的运动场地;第四段介绍了学生\家长对于这一举措的态度\评价;最后一段对全文进行了总结\。故选 D。
查看更多完整答案,请扫码查看