2026年金考卷中考45套汇编英语河北专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年金考卷中考45套汇编英语河北专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第98页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
D
Many inventions from ancient China have survived into the modern day. Among them is the umbrella, which hasn't changed much in its shape, usage and beauty.
In ancient times, umbrellas were made of materials like silk, paper and bamboo, and came in different colours and designs. They were used to protect people against the sun and rain, and they were also used in some special situations. For example, a red umbrella was used at weddings in some places. It was the symbol of protection against bad things and difficulties that the new couple would face.
In Chinese history, the earliest umbrellas appeared during the Spring and Autumn Period (770 - 476 BC). The wife of famous carpenter Lu Ban made the first umbrella to protect him from bad weather. But another story goes that Lu Ban came up with the idea of creating an umbrella when he saw some children using lotus (荷花) leaves for rain protection.
After the invention of paper, the oil-paper umbrella came into being, and then during the Tang Dynasty, it spread to Japan and Southeast Asian countries. When modern umbrellas appeared, the oil-paper umbrella was hardly seen.
But today, the art of oil-paper umbrella making is resurgent because of some people. Wen Shishan is one of them. Wen has made oil-paper umbrellas for more than 30 years. He also made some umbrellas to celebrate the 19th Asian Games. He wanted to let more people learn about the oil-paper umbrella culture.
66. Why were umbrellas invented in ancient times?
A. To become an instrument of war.
B. To bring the new couple difficulties.
C. To celebrate festivals in some places.
D. To protect people from the sun and rain.
67. 新考法 写作手法 How does the writer develop Paragraph 3?
A. By telling stories.
B. By asking questions.
C. By listing numbers.
D. By showing pictures.
68. What does the underlined word "resurgent" mean in the last paragraph?
A. Disappearing gradually.
B. Losing value quickly.
C. Becoming popular again.
D. Changing completely.
69. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Umbrellas keep changing much in its shape, usage and beauty.
B. Umbrellas came in different colours and designs in ancient times.
C. Wen Shishan is a great artist who draws oil-paper umbrellas very well.
D. During the Song Dynasty, the oil-paper umbrella spread to Japan and Southeast Asian countries.
70. What's the best title for the text?
A. The history of the umbrella
B. How Lu Ban designed umbrellas
C. The materials of the umbrella
D. How Wen made oil-paper umbrellas
Many inventions from ancient China have survived into the modern day. Among them is the umbrella, which hasn't changed much in its shape, usage and beauty.
In ancient times, umbrellas were made of materials like silk, paper and bamboo, and came in different colours and designs. They were used to protect people against the sun and rain, and they were also used in some special situations. For example, a red umbrella was used at weddings in some places. It was the symbol of protection against bad things and difficulties that the new couple would face.
In Chinese history, the earliest umbrellas appeared during the Spring and Autumn Period (770 - 476 BC). The wife of famous carpenter Lu Ban made the first umbrella to protect him from bad weather. But another story goes that Lu Ban came up with the idea of creating an umbrella when he saw some children using lotus (荷花) leaves for rain protection.
After the invention of paper, the oil-paper umbrella came into being, and then during the Tang Dynasty, it spread to Japan and Southeast Asian countries. When modern umbrellas appeared, the oil-paper umbrella was hardly seen.
But today, the art of oil-paper umbrella making is resurgent because of some people. Wen Shishan is one of them. Wen has made oil-paper umbrellas for more than 30 years. He also made some umbrellas to celebrate the 19th Asian Games. He wanted to let more people learn about the oil-paper umbrella culture.
66. Why were umbrellas invented in ancient times?
A. To become an instrument of war.
B. To bring the new couple difficulties.
C. To celebrate festivals in some places.
D. To protect people from the sun and rain.
67. 新考法 写作手法 How does the writer develop Paragraph 3?
A. By telling stories.
B. By asking questions.
C. By listing numbers.
D. By showing pictures.
68. What does the underlined word "resurgent" mean in the last paragraph?
A. Disappearing gradually.
B. Losing value quickly.
C. Becoming popular again.
D. Changing completely.
69. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Umbrellas keep changing much in its shape, usage and beauty.
B. Umbrellas came in different colours and designs in ancient times.
C. Wen Shishan is a great artist who draws oil-paper umbrellas very well.
D. During the Song Dynasty, the oil-paper umbrella spread to Japan and Southeast Asian countries.
70. What's the best title for the text?
A. The history of the umbrella
B. How Lu Ban designed umbrellas
C. The materials of the umbrella
D. How Wen made oil-paper umbrellas
答案:
【阅读D篇短文大意】 本文主要介绍了中国古代的一大发明伞,包括它的历史、用途、制作材料以及现代油纸伞制作工艺的复兴。
名师讲语篇
知识积累
(1)survive into 留存到
(2)protect... against... 保护……免受……的损害
(3)come up with 想出,想到(主意、答案等)
(4)come into being 诞生;出现;存在
熟词生义
But another story goes that Lu Ban came up with the idea of creating an umbrella when he saw some children using lotus(荷花) leaves for rain protection.
常用义:v. 去;走;离开;出发
句中义:v. (故事)发生情况
66 D 细节理解题。根据第二段中的“They were used to protect people against the sun and rain”可知,伞的发明是为了保护人们免受日晒雨淋。故选D。
67 A 写作手法题。
第三段的第1句:总述中国历史上第一批伞出现的时间
第三段的第2句:引用历史故事说明伞的发明:鲁班之妻为其制作伞以遮风挡雨
第三段的第3句:引用民间传说说明伞的发明:鲁班从儿童用荷叶避雨获得灵感提出制作伞的想法
本段以讲故事的方式阐述伞的发明,故选A。
68 C 词义猜测题。
快招解题法 试题秒解 考场速用
Step 1 金三句
画线词位于段首,先看画线词的上一段的最后一句,文中提到,现代雨伞出现后,油纸伞曾一度难觅踪迹;接着看本句,本句是说,如今油纸伞制作工艺因为一些人“resurgent”;最后看本句的后两句,闻士善就是他们其中之一,闻已经制作油纸伞三十多年了。
Step 2 知关系
根据上下文可知,如今油纸伞制作工艺因为一些人再度流行。
Step 3 定答案
对比四个备选项可推知,resurgent的含义同C项“Becoming popular again”(再次流行)。故选C。
更多讲解详见《解题有招》折页“快招4”
69 B 正误判断题。根据第二段中的“In ancient times,umbrellas were made of materials like silk,paper and bamboo,and came in different colours and designs”可知应选B。干扰项分析如下:
选项 原文对照 正误
A 第一段中的“Among them is the umbrella,which hasn’t changed much in its shape,usage and beauty” ✕
C 第五段中的“Wen has made oil-paper umbrellas for more than 30 years”(闻士善并非画油纸伞) ✕
D 第四段中的“After the invention... during the Tang Dynasty,it spread to Japan and Southeast Asian countries” ✕
70 A 标题归纳题。通读全文可知,本文围绕伞的历史展开,从古代用途、制作材料、传播到现代复兴,故A项“伞的历史”最适合作为本文的标题。
【阅读D篇短文大意】 本文主要介绍了中国古代的一大发明伞,包括它的历史、用途、制作材料以及现代油纸伞制作工艺的复兴。
名师讲语篇
知识积累
(1)survive into 留存到
(2)protect... against... 保护……免受……的损害
(3)come up with 想出,想到(主意、答案等)
(4)come into being 诞生;出现;存在
熟词生义
But another story goes that Lu Ban came up with the idea of creating an umbrella when he saw some children using lotus(荷花) leaves for rain protection.
常用义:v. 去;走;离开;出发
句中义:v. (故事)发生情况
66 D 细节理解题。根据第二段中的“They were used to protect people against the sun and rain”可知,伞的发明是为了保护人们免受日晒雨淋。故选D。
67 A 写作手法题。
第三段的第1句:总述中国历史上第一批伞出现的时间
第三段的第2句:引用历史故事说明伞的发明:鲁班之妻为其制作伞以遮风挡雨
第三段的第3句:引用民间传说说明伞的发明:鲁班从儿童用荷叶避雨获得灵感提出制作伞的想法
本段以讲故事的方式阐述伞的发明,故选A。
68 C 词义猜测题。
快招解题法 试题秒解 考场速用
Step 1 金三句
画线词位于段首,先看画线词的上一段的最后一句,文中提到,现代雨伞出现后,油纸伞曾一度难觅踪迹;接着看本句,本句是说,如今油纸伞制作工艺因为一些人“resurgent”;最后看本句的后两句,闻士善就是他们其中之一,闻已经制作油纸伞三十多年了。
Step 2 知关系
根据上下文可知,如今油纸伞制作工艺因为一些人再度流行。
Step 3 定答案
对比四个备选项可推知,resurgent的含义同C项“Becoming popular again”(再次流行)。故选C。
更多讲解详见《解题有招》折页“快招4”
69 B 正误判断题。根据第二段中的“In ancient times,umbrellas were made of materials like silk,paper and bamboo,and came in different colours and designs”可知应选B。干扰项分析如下:
选项 原文对照 正误
A 第一段中的“Among them is the umbrella,which hasn’t changed much in its shape,usage and beauty” ✕
C 第五段中的“Wen has made oil-paper umbrellas for more than 30 years”(闻士善并非画油纸伞) ✕
D 第四段中的“After the invention... during the Tang Dynasty,it spread to Japan and Southeast Asian countries” ✕
70 A 标题归纳题。通读全文可知,本文围绕伞的历史展开,从古代用途、制作材料、传播到现代复兴,故A项“伞的历史”最适合作为本文的标题。
查看更多完整答案,请扫码查看