2026年金考卷中考45套汇编英语河北专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年金考卷中考45套汇编英语河北专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第104页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
A
Hi Jack,
How are you? I'm writing to tell you something exciting. Last term, the evening self-study class of our school was not a period just for study. We had more choices. We could make interesting things.
At first, we could only make things like paper-cuts. But little by little, we learned to make toys, learning tools, and even some bags.
At the same time, some of us students had worries, too. We would be making things while students in other schools kept working hard. What if we fall behind in our studies because of this? But up to now, I think this is a great chance for me to slow down. It makes me more creative in both my study and life. And it makes me proud when I see my work take shape step by step.

By the way, our school will hold a show of the things we made next weekend. You can come and enjoy yourself here. It will be held in the school library. Here is a map for you. After you get to our school gate, just go in and you'll see a big stone. Go around it and turn left at the first crossing. Walk along the road until you cross the bridge. Then turn right at the first crossing. Follow the road, and the library is the second building on your right.
Look forward to seeing you!
Yours,
Tom
56. What could they make at first?
A. Paper-cuts. B. Toys. C. Learning tools. D. Bags.
57. How did Tom like the changes in the evening self-study class?
A. Normal. B. Helpful. C. Creative. D. Serious.
58. 新考法 图文转换 Where is the school library on the map?
A. At A. B. At B. C. At C. D. At D.
Hi Jack,
How are you? I'm writing to tell you something exciting. Last term, the evening self-study class of our school was not a period just for study. We had more choices. We could make interesting things.
At first, we could only make things like paper-cuts. But little by little, we learned to make toys, learning tools, and even some bags.
At the same time, some of us students had worries, too. We would be making things while students in other schools kept working hard. What if we fall behind in our studies because of this? But up to now, I think this is a great chance for me to slow down. It makes me more creative in both my study and life. And it makes me proud when I see my work take shape step by step.
By the way, our school will hold a show of the things we made next weekend. You can come and enjoy yourself here. It will be held in the school library. Here is a map for you. After you get to our school gate, just go in and you'll see a big stone. Go around it and turn left at the first crossing. Walk along the road until you cross the bridge. Then turn right at the first crossing. Follow the road, and the library is the second building on your right.
Look forward to seeing you!
Yours,
Tom
56. What could they make at first?
A. Paper-cuts. B. Toys. C. Learning tools. D. Bags.
57. How did Tom like the changes in the evening self-study class?
A. Normal. B. Helpful. C. Creative. D. Serious.
58. 新考法 图文转换 Where is the school library on the map?
A. At A. B. At B. C. At C. D. At D.
答案:
56—58 ABC
【阅读 A 篇短文大意】 本文是汤姆写给杰克的一封信,信中汤姆分享了学校开展的晚间自习课手工活动,并邀请杰克下周末来参加他们的手工作品展览会。
56 A 细节理解题。根据第二段中的“At first, we could only make things like paper-cuts”可知,起初他们做剪纸。故选 A。
57 B 细节理解题。根据第三段中的“But up to now, I think this is a great chance for me to slow down. It makes me more creative in both my study and life. And it makes me proud... step by step”可知,这个活动让汤姆感到放松,使他在学习和生活中变得更有创造力,还让他感到自豪,由此可推知,汤姆认为晚间自习课的变化是有用的,故选 B。
名师碎碎念 该题容易误选 C 项 Creative“有创造力的,有创意的”,原文中提到,这项活动让汤姆在学习和生活中变得更有创造力,而非该活动本身具有的特点。
58 C 图文转换题。根据第四段中提到的路线信息,可提取如下要点:
①get to our school gate
②go in and you’ll see a big stone
③Go around it and turn left at the first crossing
④Walk along the road until you cross the bridge
⑤turn right at the first crossing
⑥Follow the road, and the library is the second building on your right
结合地图及上述信息可知,去图书馆的路线为:先从校门进去看到一块大石头(①②)→绕过大石头,在第一个十字路口左转(③)→一直走过桥后在第一个十字路口右转(④⑤)→继续走,右手边的第二栋建筑即为图书馆(⑥)。由此可知,地图上标注的“C”是图书馆所在的位置。故选 C。
【阅读 A 篇短文大意】 本文是汤姆写给杰克的一封信,信中汤姆分享了学校开展的晚间自习课手工活动,并邀请杰克下周末来参加他们的手工作品展览会。
56 A 细节理解题。根据第二段中的“At first, we could only make things like paper-cuts”可知,起初他们做剪纸。故选 A。
57 B 细节理解题。根据第三段中的“But up to now, I think this is a great chance for me to slow down. It makes me more creative in both my study and life. And it makes me proud... step by step”可知,这个活动让汤姆感到放松,使他在学习和生活中变得更有创造力,还让他感到自豪,由此可推知,汤姆认为晚间自习课的变化是有用的,故选 B。
名师碎碎念 该题容易误选 C 项 Creative“有创造力的,有创意的”,原文中提到,这项活动让汤姆在学习和生活中变得更有创造力,而非该活动本身具有的特点。
58 C 图文转换题。根据第四段中提到的路线信息,可提取如下要点:
①get to our school gate
②go in and you’ll see a big stone
③Go around it and turn left at the first crossing
④Walk along the road until you cross the bridge
⑤turn right at the first crossing
⑥Follow the road, and the library is the second building on your right
结合地图及上述信息可知,去图书馆的路线为:先从校门进去看到一块大石头(①②)→绕过大石头,在第一个十字路口左转(③)→一直走过桥后在第一个十字路口右转(④⑤)→继续走,右手边的第二栋建筑即为图书馆(⑥)。由此可知,地图上标注的“C”是图书馆所在的位置。故选 C。
B
I first heard about the animal, Pelochelys cantorii (鼋), when I visited a museum in Zhejiang. But there, I saw a big one with a broken shell (壳) on show. The museum explained that it had died after being hit by a large stone. It made me realize what great danger these animals are in.
Pelochelys cantorii is a first-class protected species(物种) in China. And it is called the "panda of the water". It lives in clear, slow-moving waters. But its number has dropped sharply because of bad human activities.
To deal with this, in 2002, Zhejiang set up a nature reserve (自然保护区) in the Oujiang River to protect them. In 2023, a lot of Pelochelys cantorii were freed back into the wild. The animal's total population has now grown to over 120.
This story taught me how important it is to protect the places where animals live. We can't save animals in danger if we don't fix their living places. Like the Pelochelys cantorii, tigers, lions and other animals have also benefited from such protection efforts. I believe saving wildlife requires the government, scientists and the public to work together.
We should work with nature, not a... it. And it's our job to protect nature and make sure animals can live better and longer.
59. What killed the Pelochelys cantorii shown in the museum?
A. A broken shell. B. A large stone. C. A dangerous animal. D. The slow-moving waters.
60. What might help increase the population of Pelochelys cantorii?
①Educational programs provided by the museum.
②The setting up of the nature reserve.
③Freeing them back into the wild.
④Fixing the living places of the dangerous animals.
A. ①② B. ②③ C. ③④ D. ②④
61. What is the proper word in the sentence "We should work with nature, not a... it."?
A. after B. around C. against D. across
I first heard about the animal, Pelochelys cantorii (鼋), when I visited a museum in Zhejiang. But there, I saw a big one with a broken shell (壳) on show. The museum explained that it had died after being hit by a large stone. It made me realize what great danger these animals are in.
Pelochelys cantorii is a first-class protected species(物种) in China. And it is called the "panda of the water". It lives in clear, slow-moving waters. But its number has dropped sharply because of bad human activities.
To deal with this, in 2002, Zhejiang set up a nature reserve (自然保护区) in the Oujiang River to protect them. In 2023, a lot of Pelochelys cantorii were freed back into the wild. The animal's total population has now grown to over 120.
This story taught me how important it is to protect the places where animals live. We can't save animals in danger if we don't fix their living places. Like the Pelochelys cantorii, tigers, lions and other animals have also benefited from such protection efforts. I believe saving wildlife requires the government, scientists and the public to work together.
We should work with nature, not a... it. And it's our job to protect nature and make sure animals can live better and longer.
59. What killed the Pelochelys cantorii shown in the museum?
A. A broken shell. B. A large stone. C. A dangerous animal. D. The slow-moving waters.
60. What might help increase the population of Pelochelys cantorii?
①Educational programs provided by the museum.
②The setting up of the nature reserve.
③Freeing them back into the wild.
④Fixing the living places of the dangerous animals.
A. ①② B. ②③ C. ③④ D. ②④
61. What is the proper word in the sentence "We should work with nature, not a... it."?
A. after B. around C. against D. across
答案:
59—61 BBC
【阅读 B 篇短文大意】 本文主要介绍了中国一级保护动物鼋的生存现状及其面临的威胁,同时阐述了相关保护措施,并倡导人类与自然和谐共处。
名师讲语篇
熟词生义
59 B 细节理解题。根据第一段中的“I first heard about the animal, Pelochelys cantorii(鼋).... The museum explained that it had died after being hit by a large stone”可知应选 B。
60 B 细节理解题。根据第三段的内容“To deal with this.... set up a nature reserve(自然保护区).... In 2023, a lot of Pelochelys cantorii were freed back into the wild. The animal’s total population has now grown to over 120”可知,建立自然保护区以及把鼋放归野外有助于鼋的数量增长。故选 B。
名师碎碎念 ④中的 dangerous animals(危险的动物)≠animals in danger(处于危险中的动物,即 endangered animals),本选项属于偷换概念,考生切勿混淆。
名师讲方法
绝不跳坑
干扰项设错套路之偷换概念
偷换概念一般指在阅读理解题的选项中,干扰项的表达与原文信息句吻合程度较高,仅有部分词原文中没有体现或者和原文不一致,这容易给学生造成一种错觉,从而误选。这种干扰项常常偷换了动作的发出者、动作的承受者、动作本身等。
61 C 信息填题。根据最后一段中的“And it’s our job to protect nature and make sure animals can live better and longer”可知,前一句是说,我们应该与自然和谐共处,而不是要与之对抗。结合四个备选项可知,C 项 against“和……对抗”符合题意。
【阅读 B 篇短文大意】 本文主要介绍了中国一级保护动物鼋的生存现状及其面临的威胁,同时阐述了相关保护措施,并倡导人类与自然和谐共处。
名师讲语篇
熟词生义
59 B 细节理解题。根据第一段中的“I first heard about the animal, Pelochelys cantorii(鼋).... The museum explained that it had died after being hit by a large stone”可知应选 B。
60 B 细节理解题。根据第三段的内容“To deal with this.... set up a nature reserve(自然保护区).... In 2023, a lot of Pelochelys cantorii were freed back into the wild. The animal’s total population has now grown to over 120”可知,建立自然保护区以及把鼋放归野外有助于鼋的数量增长。故选 B。
名师碎碎念 ④中的 dangerous animals(危险的动物)≠animals in danger(处于危险中的动物,即 endangered animals),本选项属于偷换概念,考生切勿混淆。
名师讲方法
绝不跳坑
干扰项设错套路之偷换概念
偷换概念一般指在阅读理解题的选项中,干扰项的表达与原文信息句吻合程度较高,仅有部分词原文中没有体现或者和原文不一致,这容易给学生造成一种错觉,从而误选。这种干扰项常常偷换了动作的发出者、动作的承受者、动作本身等。
61 C 信息填题。根据最后一段中的“And it’s our job to protect nature and make sure animals can live better and longer”可知,前一句是说,我们应该与自然和谐共处,而不是要与之对抗。结合四个备选项可知,C 项 against“和……对抗”符合题意。
查看更多完整答案,请扫码查看