2026年金考卷中考45套汇编英语河北专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年金考卷中考45套汇编英语河北专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年金考卷中考45套汇编英语河北专版》

D
Speed is often valued in modern times. So we praise people who achieve their goals faster than others. But we often miss those who take more time to succeed. However, a university graduate, Yu Yifan created a special award to challenge this way of thinking.
Yu Yifan graduated from Sichuan University. He gave 30,000 yuan to his university to start an award program. Different from traditional awards for top students, Yu's award is for slow students. They can't even be in the top 25 percent of their classmates. Yu aims to help the slow students. They just fall behind for the moment, but always work hard to reach their goals in the end.
Yu's scholarship gives slow students a chance to be accepted. At the same time, it changes people's focus from exam results to the learning process (过程). Although grades matter, they don't tell the whole story of education.
The purpose of learning is growth. It's natural that some students rise to the top quickly, while others take longer. No matter what their speed is, the hard-working students prepare themselves for both growth and challenges. Difficulties and failures are a natural part of learning. They help students solve problems and achieve success.
However, in today's result-focused world, students are often divided into "winners" and "losers". High achievers often receive praise, while the efforts of slow students are always overlooked. This greatly hurts the slow students' confidence and drive.
So Yu's award is not just money — it's a way to show care. It shows that success isn't just about grades.
66. What kind of people often receive praise?
A. People who have big goals. B. People who get special awards.
C. People who value the learning process. D. People who achieve success faster.
67. Why did Yu Yifan want to help the slow students?
A. Because he earned enough money. B. Because he needed to follow the tradition.
C. Because he was once one of the slow students. D. Because he believed they could finally succeed.
68. How could difficulties and failures help the students?
A. By changing what they learn. B. By improving their scores quickly.
C. By reducing their study pressure. D. By developing their problem-solving skills.
69. What may the underlined word "overlooked" mean in Paragraph 5?
A....can't be noticed. B....can't be completed.
C....can't be touched. D....can't be explained.
70. What is the best title for the passage?
A. The Award Program Helps a Lot B. Every Small Step Forward Counts
C. Only Exam Results Matter More D. Speed Tells the Whole Story of Education
答案:
66—70 DDDAB
【阅读 D 篇短文大意】 本文通过讲述 Yu Yifan 设立特别奖项关注那些进步慢的学生,指出成功不应该仅仅以成绩来衡量,每一个微小的进步都具有重要意义。
名师讲语篇
熟词生义
(1)But we often miss those who take more time to succeed.
常用义:v. 怀念;思念;错过
句中义:v. 未看到;未注意到
(2)This greatly hurts the slow students’ confidence and drive.
常用义:v. 开车,驾驶;驱赶;强迫,迫使
句中义:n. 冲劲;干劲;精力
词缀变形
achieve v.(努力)达到,获得,实现→achiever n.(学业或事业上)达到(特定程度)成就(或成绩)的人(Para. 5)
66 D 细节理解题。根据第一段中的“So we praise people who achieve their goals faster than others”可知,那些更快取得成功的人经常得到表扬。故选 D。
67 D 细节理解题。根据第二段中的“Yu aims to help the slow students. They just fall behind for the moment, but always work hard to reach their goals in the end”可知,Yu Yifan 相信那些暂时落后的学生最终能成功,所以想帮助他们。故选 D。
68 D 细节理解题。根据第四段中的“Difficulties and failures are a natural part of learning. They help students solve problems and achieve success”可知,困难和失败能帮助学生培养解决问题的能力。故选 D。
69 A 词义猜测题。
画线词前 提到“High achievers often receive praise”(成绩好的学生经常得到表扬)
画线词处 意为“然而,进步慢的学生的努力总是被忽略”,故 A 项
画线词后 提到“This greatly hurts the slow students’ confidence and drive”(这极大伤害进步慢的学生的信心和冲劲)
被注意到与drive这极大伤害进步慢的学生overlooked意思相近的信心和冲劲
画线词 意为“不能被注意到”与 overlooked“被忽视,忽略”意思相近
名师讲方法
教你一招
逻辑分析法猜词义
语篇中句间、段间往往都存在某种逻辑关系,不同的逻辑关系有不同的标志词,有时候解答词义猜测题需要借助这些逻辑关系的标志词。本题画线词前的表示转折关系的标志词“while”就是一个解题的线索。
70 B 标题归纳题。本文通过讲述 Yu Yifan 设立奖项关注进步慢的学生的故事旨在强调成功不应仅仅以成绩衡量,每一个微小的进步都具有重要意义。故 B 项“前进的每一小步都有价值”最适合作为本文的标题。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭