2026年金考卷中考45套汇编英语河北专版
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年金考卷中考45套汇编英语河北专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第129页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
B
The five - year - old boy, Harri Shone, is bringing joy to the residents(住户) at the care home in Wrexham by reading exciting stories to them. Harri is a favorite there.
Harri's mum Laura Shone, who works at the care home, said, "Harri has been calling here after school for a few months now. He loves reading. I think his love of reading comes from the time spent with his Uncle Raymond. He helped him love reading. Whenever they get together they will happily spend hours reading. He enjoys it so much. It's lovely to see our residents' faces light up when he arrives. Staff here have also got to know him well."
Harri has learned the names of the residents and which of them most like to hear his stories. He said, "I like to make them smile and it's nice when they help me if I get stuck on anything."
According to his new friend and resident, Betty Newcombe, she really enjoys Harri's visits. She said, "He is very clever and an excellent reader considering his young age."
The residents got so much enjoyment that Laura contacted(联系) the teachers at Harri's school. She said, "Last year, we invited a group of pupils from Year 4 to come in and do activities with our residents. It went really well."
It's always a good idea to bring older and younger generations together. They easily enjoy each other's company and can learn so much from each other.
Tracey Smith, manager of the care home, said, "Harri is a very w... visitor because he is always like sunshine. His story reading brings much joy to our residents, and his action has touched the residents and staff there."
59. How does Harri bring joy to the residents at the care home?
A. By teaching them to read. B. By reading stories to them.
C. By encouraging them to read. D. By reading newspapers to them.
60. Who helped Harri love reading?
A. Laura Shone. B. Tracey Smith. C. Uncle Raymond. D. Betty Newcombe.
61. What is the proper word in the sentence "Harri is a very w... visitor because he is always like sunshine"?
A. Weak. B. Wise. C. Worried. D. Welcome.
The five - year - old boy, Harri Shone, is bringing joy to the residents(住户) at the care home in Wrexham by reading exciting stories to them. Harri is a favorite there.
Harri's mum Laura Shone, who works at the care home, said, "Harri has been calling here after school for a few months now. He loves reading. I think his love of reading comes from the time spent with his Uncle Raymond. He helped him love reading. Whenever they get together they will happily spend hours reading. He enjoys it so much. It's lovely to see our residents' faces light up when he arrives. Staff here have also got to know him well."
Harri has learned the names of the residents and which of them most like to hear his stories. He said, "I like to make them smile and it's nice when they help me if I get stuck on anything."
According to his new friend and resident, Betty Newcombe, she really enjoys Harri's visits. She said, "He is very clever and an excellent reader considering his young age."
The residents got so much enjoyment that Laura contacted(联系) the teachers at Harri's school. She said, "Last year, we invited a group of pupils from Year 4 to come in and do activities with our residents. It went really well."
It's always a good idea to bring older and younger generations together. They easily enjoy each other's company and can learn so much from each other.
Tracey Smith, manager of the care home, said, "Harri is a very w... visitor because he is always like sunshine. His story reading brings much joy to our residents, and his action has touched the residents and staff there."
59. How does Harri bring joy to the residents at the care home?
A. By teaching them to read. B. By reading stories to them.
C. By encouraging them to read. D. By reading newspapers to them.
60. Who helped Harri love reading?
A. Laura Shone. B. Tracey Smith. C. Uncle Raymond. D. Betty Newcombe.
61. What is the proper word in the sentence "Harri is a very w... visitor because he is always like sunshine"?
A. Weak. B. Wise. C. Worried. D. Welcome.
答案:
【阅读B篇短文大意】 本文主要讲述了五岁的小男孩Harri通过给护理院的住户们读故事,给他们带来欢乐的故事。
【名师讲语篇】
知识积累
(1)care home护理院
(2)light up流露出喜悦
(3)get to know sb.渐渐认识某人
熟词生义
(1)Harri is a favorite there.
常用义:adj.最喜欢的 n.特别喜爱的东西
句中义:n.受宠的人,宠儿
(2)They easily enjoy each other’s company and can learn so much from each other.
常用义:n.公司
句中义:n.陪伴,做伴
59 B 细节理解题。根据第一段中的“The five-year-old boy,Harri Shone,is bringing joy to the residents(住户)at the care home in Wrexham by reading exciting stories to them”可知,应选B。
60 C 细节理解题。根据第二段中的“I think his love of reading comes from the time spent with his Uncle Raymond.He helped him love reading”可知,Uncle Raymond帮助Harri爱上了阅读。故选C。
61 D 推理判断题。weak虚弱的;wise明智的;worried担心的;welcome受欢迎的。根据所缺词后的“because he is always like sunshine.His story reading brings much joy to our residents,and his action has touched the residents and staff there”可知,Harri像阳光一样,给护理院的人带来欢乐,并且他的行为也感动了护理院的住户和职工。结合备选项可推知,此处是说,Harri是一个非常受欢迎的访客,故选D。
【名师讲语篇】
知识积累
(1)care home护理院
(2)light up流露出喜悦
(3)get to know sb.渐渐认识某人
熟词生义
(1)Harri is a favorite there.
常用义:adj.最喜欢的 n.特别喜爱的东西
句中义:n.受宠的人,宠儿
(2)They easily enjoy each other’s company and can learn so much from each other.
常用义:n.公司
句中义:n.陪伴,做伴
59 B 细节理解题。根据第一段中的“The five-year-old boy,Harri Shone,is bringing joy to the residents(住户)at the care home in Wrexham by reading exciting stories to them”可知,应选B。
60 C 细节理解题。根据第二段中的“I think his love of reading comes from the time spent with his Uncle Raymond.He helped him love reading”可知,Uncle Raymond帮助Harri爱上了阅读。故选C。
61 D 推理判断题。weak虚弱的;wise明智的;worried担心的;welcome受欢迎的。根据所缺词后的“because he is always like sunshine.His story reading brings much joy to our residents,and his action has touched the residents and staff there”可知,Harri像阳光一样,给护理院的人带来欢乐,并且他的行为也感动了护理院的住户和职工。结合备选项可推知,此处是说,Harri是一个非常受欢迎的访客,故选D。
C
Lu Ban lived about 2,500 years ago. He was born into a family that had been practicing carpentry (木工) for several generations. He was very bright and creative. It is said that he invented many things, including the Luban lock and many woodworking tools.
The Luban lock
The Luban lock has parts that fit together very well. Lu Ban made it to test his son's skills. His son played with it all night, and by morning, he was able to put it together. Traditionally, the pieces of the Luban lock come in six colors. At first, the toy was made using three pieces that could be joined together. Before long, the toy got bigger and better! New types were made using six pieces, and some even using 24 pieces or more.
The plane
With the plane, workers can make smooth surfaces on even the hardest wood.
The ink marker
Lu Ban saw his mother cut clothes out by using a small bag of powder (粉末) and a thread (线). That gave him an idea. He made a tool to draw straight lines on wood to help cut wood better.
The saw
One day, Lu Ban cut his finger on a leaf. He took a close look at the leaf, wondering how it could easily cut through skin. He then got the idea of making a tool with a toothed edge (有齿的边缘), which became the first saw. It can help people cut wood more easily.
62. What can we know about the Luban lock?
A. It was a kind of toy. B. It was quite big at first.
C. It had less than 6 pieces. D. It was used in many fields.
63. What made Lu Ban get the idea of inventing the ink marker?
A. A leaf that once cut him on his finger. B. Workers' need for getting smooth wood.
C. His mother's way of cutting clothes out. D. His son's love of putting things together.
64. Which of the following is a picture of a saw?

65. In which part of a newspaper can you find the text?
A. News. B. Travel. C. Sports. D. History.
Lu Ban lived about 2,500 years ago. He was born into a family that had been practicing carpentry (木工) for several generations. He was very bright and creative. It is said that he invented many things, including the Luban lock and many woodworking tools.
The Luban lock
The Luban lock has parts that fit together very well. Lu Ban made it to test his son's skills. His son played with it all night, and by morning, he was able to put it together. Traditionally, the pieces of the Luban lock come in six colors. At first, the toy was made using three pieces that could be joined together. Before long, the toy got bigger and better! New types were made using six pieces, and some even using 24 pieces or more.
The plane
With the plane, workers can make smooth surfaces on even the hardest wood.
The ink marker
Lu Ban saw his mother cut clothes out by using a small bag of powder (粉末) and a thread (线). That gave him an idea. He made a tool to draw straight lines on wood to help cut wood better.
The saw
One day, Lu Ban cut his finger on a leaf. He took a close look at the leaf, wondering how it could easily cut through skin. He then got the idea of making a tool with a toothed edge (有齿的边缘), which became the first saw. It can help people cut wood more easily.
62. What can we know about the Luban lock?
A. It was a kind of toy. B. It was quite big at first.
C. It had less than 6 pieces. D. It was used in many fields.
63. What made Lu Ban get the idea of inventing the ink marker?
A. A leaf that once cut him on his finger. B. Workers' need for getting smooth wood.
C. His mother's way of cutting clothes out. D. His son's love of putting things together.
64. Which of the following is a picture of a saw?
65. In which part of a newspaper can you find the text?
A. News. B. Travel. C. Sports. D. History.
答案:
【阅读C篇短文大意】 本文主要介绍了鲁班的四个发明。
62 A 细节理解题。根据The Luban lock下的“the toy was made using three pieces that could be joined together”可知,应选A。
63 C 细节理解题。根据The ink marker下的“Lu Ban saw his mother cut clothes out by using a small bag of powder(粉末)and a thread(线).That gave him an idea”可知,应选C。
64 B 图文转换题。根据The saw下的“He then got the idea of making a tool with a toothed edge(有齿的边缘),which became the first saw”可知,saw是一种带有齿状边缘的工具。结合四个选项可知,应选B。
65 D 文章出处题。本文主要介绍了鲁班的四个发明,再结合四个选项可推知,我们可能在报纸的“历史”版块找到该文章。故选D。
62 A 细节理解题。根据The Luban lock下的“the toy was made using three pieces that could be joined together”可知,应选A。
63 C 细节理解题。根据The ink marker下的“Lu Ban saw his mother cut clothes out by using a small bag of powder(粉末)and a thread(线).That gave him an idea”可知,应选C。
64 B 图文转换题。根据The saw下的“He then got the idea of making a tool with a toothed edge(有齿的边缘),which became the first saw”可知,saw是一种带有齿状边缘的工具。结合四个选项可知,应选B。
65 D 文章出处题。本文主要介绍了鲁班的四个发明,再结合四个选项可推知,我们可能在报纸的“历史”版块找到该文章。故选D。
查看更多完整答案,请扫码查看