2026年金考卷中考45套汇编英语河北专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年金考卷中考45套汇编英语河北专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年金考卷中考45套汇编英语河北专版》

B
Justin and David were friends. David didn't mind that Justin was small for his age. But one day when David and Justin had lunch, their classmate Steven asked, "When did you start playing with babies, David?" This made Justin nervous.
Several weeks later, David invited his classmates to his birthday party at Grandpa's farm. Justin didn't want to go at first. But he didn't let David down.
The day arrived. David's grandpa, Mr. Hamilton, was busy preparing for the party, so David secretly took his classmates to explore a cave(探索山洞)near the farm.
There was some large wood in front of the cave. David showed them how to round the wood and enter the cave. Other boys entered the cave one by one, but when David entered, Steven pushed David. Unluckily, he knocked down the wood. The boys were stuck! The only way out of the cave became smaller — too small for anyone to go out!
Justin looked at the hole and said, "I might be small enough to get out. " He crawled(爬)slowly and managed to come out of the hole. Justin headed for the farmhouse at once after he got out of the hole.
"Mr. Hamilton! Hurry! They are stuck in the cave!" Justin cried. Mr. Hamilton left for the cave at once. He cleared the wood and pulled the boys out. Luckily, no one was hurt. Steven said to Justin, " ▲ " "I accept. " A sense of pride rose in his small body.
59. Why did Justin go to the party at last?
A. Because he wanted to visit the farm. B. Because he wanted David to be happy.
C. Because he wanted to explore the cave. D. Because he wanted to play with his classmates.
60. Which of the following can be put into " ▲ "?
A. I can save myself. B. Your face is dirty.
C. You should run faster. D. I'm sorry for making fun of you.
61. What can we learn from the text?
A. Each person has his own talent. B. Actions speak louder than words.
C. Once you start running, never stop. D. Explore to learn, and learn to grow.
答案: 59—61 BDA
【阅读 B 篇短文大意】 本文讲述了 Justin 在学校因身材矮小遭到同学 Steven 的嘲笑,但在大家被困山洞时,他利用自己的身型优势爬出山洞求救,最终成功救出大家的故事。
名师讲语篇
知识积累
(1)let sb. down 使失望,辜负(别人的信任或期望)
(2)knock down 推倒,拆掉,拆毁(建筑物)
(3)manage to do sth. 设法做成某事
(4)head for……前进;很可能要遭受,会招致
熟词生义
(1)David showed them how to round the wood and enter the cave.
常用义:adj. 圆形的;球形的 adv. 在周围,围绕 句中义:v. 绕行,绕过
(2)A sense of pride rose in his small body.
常用义:v. & n. 升起;增加;提高 句中义:v. (感情)突然变得强烈,涌起
59 B 细节理解题。根据第二段中的“Justin didn’t want to go at first. But he didn’t let David down”可知,Justin 最终参加派对是为了不让 David 失望。故选 B。
60 D 信息回填题。第一段中提到“But one day when David and Justin had lunch, their classmate Steven asked, ‘When did you start playing with babies, David?’”,这说明 Steven 嘲笑 Justin 身材矮小。根据设空后 Justin 说的“I accept”可推知,Steven 对自己之前的行为感到惭愧,故所缺的句子是 D“很抱歉取笑你”。
61 A 主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了 Justin 因身材矮小被嘲笑,但却凭借这一特点救了同学的故事,这个故事告诉我们每个人都有自己的天赋。故 A 项符合题意。
C
①The best way to get started with cooking or improve your cooking skills is to make friends with your kitchen. Here is some useful advice on how to get started.
②Begin with the ingredients(食材). Ingredients can be found in several places, such as in the fridge or cabinets(贮藏柜). Look around, and then touch, smell, and taste what you find. Seeing what you have can help you decide what you can make right away or whether you need to buy some other ingredients to make a dish.
③Learn kitchen tools. These are the nonfood things you'll need in order to prepare, cook, and serve what you make. They can include mixing bowls, cutting boards, griddles, spoons, knives, small machines like a blender and so on. Ask an adult what each tool is used for. You may be surprised that some have different uses.
④Stay safe and be comfortable. Now that you know what you have to work with, you can get started. You'll enjoy cooking much more if you set up everything you need ahead of time. An adult can show you how to use kitchen tools correctly. There's a bonus(额外的好处)of having help. Cooking with people you love will help you talk and learn about where food comes from.
⑤Let go of perfection. Take photos of the dish you make. What's important is enjoying what you create, even if the finished dish doesn't turn out well.
62. How can seeing what ingredients we have help us?
a. It helps decide what we can make right away.
b. It helps us learn the different uses of ingredients.
c. It helps us talk and learn about where food comes from.
d. It helps decide whether we need to buy other ingredients.
A. a,b B. a,d C. b,c D. b,d
63. What is the griddle?
A. A kind of dish. B. A kind of ingredient.
C. A kind of kitchen tool. D. A kind of cooking skill.
64. ⭐新考法 篇章结构 What is the structure of the text?(① = Paragraph 1,② = Paragraph 2,...)

 
65. ⭐新考法 写作对象 Who is the text probably written for?
A. Cooks. B. Parents. C. Teachers. D. Children.
]
答案: 62—65 BCAD
【阅读 C 篇短文大意】 本文主要介绍了如何跟厨房建立友好关系来开始自己的烹饪之旅或提高自己的烹饪技能。
名师讲语篇
知识积累
(1)now that 既然
(2)set up 安排
(3)let go of 放弃,摒弃(想法、态度或控制)
难句解读
宾语从句
[ What’s important is enjoying ( what you create ) ], [ even if the finished dish doesn’t turn out well ].
主句 让步状语从句
译文:重要的是享受你所做的,即使做出来的菜并不好吃。
62 B 细节理解题。根据第二段的最后一句“Seeing what you have can help you decide what you can make right away or whether you need to buy some other ingredients to make a dish”可知,a 和 d 符合题意。故选 B。
63 C 细节理解题。根据第三段中的“Learn kitchen tools... They can include mixing bowls, cutting boards, griddles... and so on”可知,griddle 是一种厨房用具。故选 C。
64 A 篇章结构题。
名师教解题
Step 1 明段意
Para. 1:提出学习烹饪或提高烹饪技能的最佳方法是熟悉厨房,并引出下文。
Para. 2:了解现有食材,通过观察和感官体验来决定做什么菜或是否需要购买更多食材。
Para. 3:介绍厨房用具并建议向成年人请教它们的用途。
Para. 4:强调烹饪前的准备工作和安全性,并提到与他人一起烹饪的额外好处。
Para. 5:鼓励享受烹饪过程而非追求完美。
Step 2 理脉络
根据上述分析可知,本文的结构为“总—分”。
Step 3 划结构
Step 4 定答案
故选 A。
65 D 推理判断题。根据第三段中的“Ask an adult what each tool is used for”和第四段中的“An adult can show you how to use kitchen tools correctly”可推知,本文很可能是写给孩子的。故选 D。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭