第47页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
1. —What is the ______ of your excellent spoken English?
—Practice makes perfect! ( )
A.result
B.secret
C.duty
D.influence
—Practice makes perfect! ( )
A.result
B.secret
C.duty
D.influence
答案:
B
2. —Mr. Lee said he ______ teaching English because he loved children.
—Yes. And his love for children and teaching makes him a great teacher. ( )
A.stayed up
B.gave up
C.took up
D.stood up
—Yes. And his love for children and teaching makes him a great teacher. ( )
A.stayed up
B.gave up
C.took up
D.stood up
答案:
C
3. A baby's first month birthday is a special event in China and ______ with a special party. ( )
A.is celebrating
B.was celebrating
C.is celebrated
D.celebrates
A.is celebrating
B.was celebrating
C.is celebrated
D.celebrates
答案:
C
4. —I'm sorry. I can't remember ______ where you live, Mr. Smith.
—That's OK. Let me tell you again. ( )
A.exactly
B.directly
C.possibly
D.wisely
—That's OK. Let me tell you again. ( )
A.exactly
B.directly
C.possibly
D.wisely
答案:
A
5. Now plastic bags are not provided in the supermarkets ______ customers pay for them. ( )
A.unless
B.since
C.if
D.because
A.unless
B.since
C.if
D.because
答案:
A
三、任务型阅读。
任务一:请阅读下面短文,根据短文内容从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Zhao Li, a butterfly lover, set up the largest insect museum in Asia — the Insect Museum of West China in 2004. Zhao's story with butterflies started in his childhood. In his early years, he often made butterfly specimens(标本) with the help of his parents. In high school, he held his first butterfly specimen exhibition.
Zhao's love for butterflies is almost crazy. During his college years, he went into the forests of western Sichuan every summer. In 1991, the then 19-year-old traveled over 500 kilometers on his bike. He lived in farmhouses, ate dry food, and sometimes even slept in temples(寺庙) or on big rocks along the way. Finally, he discovered a new butterfly species(物种) — Lethe bipupilla (舜目黛眼蝶). According to Hongxing News, this was the first time that a new butterfly species in Sichuan had been discovered by a Chinese person.
During his trips, Zhao almost died. In 1992, he came across a mudslide(泥流) in Mount Gongga, Sichuan Province. But a tree got in the way of a big rock coming toward him and he was rescued.
However, dangerous times like that didn't stop him from looking for butterflies. To find the nationally protected Teinopalpus aureus(金斑喙凤蝶), Zhao camped for seven days on the highest mountain in southern Hainan in 2018. He became the first person in China to successfully take a close-up photo of this butterfly species.
Zhao is called “Prince Butterfly”. But he said, “I am not a prince, just someone who loves insects.” When he was asked about the secret of his success, Zhao smiled, “Anything is possible if you keep trying and never give up.”
1. Put the following events about Zhao Li in the correct order. (
①He met a mudslide in Mount Gongga.
②He set up the largest insect museum in Asia.
③He held his first butterfly specimen exhibition.
④He camped for a week on the highest mountain in southern Hainan.
A. ②—③—①—④
B. ②—①—③—④
C. ③—④—①—②
D. ③—①—②—④
2. What's the main idea of Paragraph 2? (
A. Zhao Li's hard school life in college.
B. Zhao Li's dangerous trips of searching for butterflies.
C. Zhao Li's effort of discovering a new butterfly species.
D. Zhao Li's experience of taking a close-up photo of butterflies.
3. What does the underlined word “rescued” mean in Paragraph 3? (
A. Saved. B. Knocked.
C. Beaten. D. Hurt.
4. Which words can best describe Zhao Li according to the passage? (
A. Kind and honest.
B. Hard-working and strong-minded.
C. Brave and thankful.
D. Understanding and warm-hearted.
5. Why is Zhao Li called “Prince Butterfly”? (
A. Because he can communicate with butterflies.
B. Because he has made great achievements on butterflies.
C. Because he has held many butterfly specimen exhibitions.
D. Because he is the director of the largest insect museum.
任务二:根据短文内容回答下列问题。
6. When did Zhao Li hold his first butterfly specimen exhibition?
7. How far did Zhao Li travel in 1991 by bike?
8. What happened to Zhao Li that caused him almost to die in 1992?
9. What can we learn from Zhao Li's story?
任务一:请阅读下面短文,根据短文内容从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Zhao Li, a butterfly lover, set up the largest insect museum in Asia — the Insect Museum of West China in 2004. Zhao's story with butterflies started in his childhood. In his early years, he often made butterfly specimens(标本) with the help of his parents. In high school, he held his first butterfly specimen exhibition.
Zhao's love for butterflies is almost crazy. During his college years, he went into the forests of western Sichuan every summer. In 1991, the then 19-year-old traveled over 500 kilometers on his bike. He lived in farmhouses, ate dry food, and sometimes even slept in temples(寺庙) or on big rocks along the way. Finally, he discovered a new butterfly species(物种) — Lethe bipupilla (舜目黛眼蝶). According to Hongxing News, this was the first time that a new butterfly species in Sichuan had been discovered by a Chinese person.
During his trips, Zhao almost died. In 1992, he came across a mudslide(泥流) in Mount Gongga, Sichuan Province. But a tree got in the way of a big rock coming toward him and he was rescued.
However, dangerous times like that didn't stop him from looking for butterflies. To find the nationally protected Teinopalpus aureus(金斑喙凤蝶), Zhao camped for seven days on the highest mountain in southern Hainan in 2018. He became the first person in China to successfully take a close-up photo of this butterfly species.
Zhao is called “Prince Butterfly”. But he said, “I am not a prince, just someone who loves insects.” When he was asked about the secret of his success, Zhao smiled, “Anything is possible if you keep trying and never give up.”
1. Put the following events about Zhao Li in the correct order. (
D
)①He met a mudslide in Mount Gongga.
②He set up the largest insect museum in Asia.
③He held his first butterfly specimen exhibition.
④He camped for a week on the highest mountain in southern Hainan.
A. ②—③—①—④
B. ②—①—③—④
C. ③—④—①—②
D. ③—①—②—④
2. What's the main idea of Paragraph 2? (
C
)A. Zhao Li's hard school life in college.
B. Zhao Li's dangerous trips of searching for butterflies.
C. Zhao Li's effort of discovering a new butterfly species.
D. Zhao Li's experience of taking a close-up photo of butterflies.
3. What does the underlined word “rescued” mean in Paragraph 3? (
A
)A. Saved. B. Knocked.
C. Beaten. D. Hurt.
4. Which words can best describe Zhao Li according to the passage? (
B
)A. Kind and honest.
B. Hard-working and strong-minded.
C. Brave and thankful.
D. Understanding and warm-hearted.
5. Why is Zhao Li called “Prince Butterfly”? (
B
)A. Because he can communicate with butterflies.
B. Because he has made great achievements on butterflies.
C. Because he has held many butterfly specimen exhibitions.
D. Because he is the director of the largest insect museum.
任务二:根据短文内容回答下列问题。
6. When did Zhao Li hold his first butterfly specimen exhibition?
In high school.
7. How far did Zhao Li travel in 1991 by bike?
Over 500 kilometers.
8. What happened to Zhao Li that caused him almost to die in 1992?
He came across a mudslide in Mount Gongga.
9. What can we learn from Zhao Li's story?
Anything is possible if you keep trying and never give up.
答案:
【解析】:
本题主要考查阅读理解,包括排序、主旨大意、词义猜测、人物描述以及信息提取等能力。
1. 对于排序题,需要仔细阅读文章,找出各个事件的时间顺序。
2. 对于主旨大意题,需要概括段落的主要内容。
3. 对于词义猜测题,需要根据上下文推断词义。
4. 对于人物描述题,需要从文章中提取相关信息,概括人物特点。
5. 对于信息提取题,需要直接从文章中找到答案。
【答案】:
1. D
原文中提到,Zhao Li在高中时期举办了他的第一次蝴蝶标本展览(③),在1992年他在贡嘎山遇到了泥流(①),在2004年他建立了亚洲最大的昆虫博物馆(②),在2018年他在海南最高的山上露营了一周(④)。所以正确顺序是③—①—②—④,故选D。
2. C
第二段主要讲述了Zhao Li为了寻找蝴蝶所付出的努力,包括他骑自行车旅行500多公里,住在农家,吃干粮,甚至睡在寺庙或大石头上,最终发现了一种新的蝴蝶物种。所以这段的主旨大意是Zhao Li发现新蝴蝶物种的努力,故选C。
3. A
在第三段中提到,Zhao Li在贡嘎山遇到了泥流,但一棵树挡住了向他滚来的大石头,他得以“rescued”。根据上下文,可以推断“rescued”的意思是“被救”,故选A。
4. B
从文章中可以看出,Zhao Li对蝴蝶的热爱几乎到了疯狂的地步,他为了寻找蝴蝶不惜付出一切努力,甚至冒着生命危险。他的这种努力和坚持显示了他的勤奋和坚强的意志,故选B。
5. B
Zhao Li被称为“蝴蝶王子”,是因为他在蝴蝶研究方面取得了巨大的成就,包括发现新的蝴蝶物种,拍摄到珍贵的蝴蝶照片等。这些成就使他在蝴蝶研究领域有着重要的地位,故选B。
6. In high school.
原文中提到,Zhao Li在高中时期举办了他的第一次蝴蝶标本展览。
7. Over 500 kilometers.
原文中提到,1991年,当时19岁的Zhao Li骑自行车旅行了500多公里。
8. He came across a mudslide in Mount Gongga.
原文中提到,1992年,Zhao Li在四川贡嘎山遇到了泥流。
9. Anything is possible if you keep trying and never give up.
从Zhao Li的故事中我们可以学到,只要不断尝试,永不放弃,一切皆有可能。
本题主要考查阅读理解,包括排序、主旨大意、词义猜测、人物描述以及信息提取等能力。
1. 对于排序题,需要仔细阅读文章,找出各个事件的时间顺序。
2. 对于主旨大意题,需要概括段落的主要内容。
3. 对于词义猜测题,需要根据上下文推断词义。
4. 对于人物描述题,需要从文章中提取相关信息,概括人物特点。
5. 对于信息提取题,需要直接从文章中找到答案。
【答案】:
1. D
原文中提到,Zhao Li在高中时期举办了他的第一次蝴蝶标本展览(③),在1992年他在贡嘎山遇到了泥流(①),在2004年他建立了亚洲最大的昆虫博物馆(②),在2018年他在海南最高的山上露营了一周(④)。所以正确顺序是③—①—②—④,故选D。
2. C
第二段主要讲述了Zhao Li为了寻找蝴蝶所付出的努力,包括他骑自行车旅行500多公里,住在农家,吃干粮,甚至睡在寺庙或大石头上,最终发现了一种新的蝴蝶物种。所以这段的主旨大意是Zhao Li发现新蝴蝶物种的努力,故选C。
3. A
在第三段中提到,Zhao Li在贡嘎山遇到了泥流,但一棵树挡住了向他滚来的大石头,他得以“rescued”。根据上下文,可以推断“rescued”的意思是“被救”,故选A。
4. B
从文章中可以看出,Zhao Li对蝴蝶的热爱几乎到了疯狂的地步,他为了寻找蝴蝶不惜付出一切努力,甚至冒着生命危险。他的这种努力和坚持显示了他的勤奋和坚强的意志,故选B。
5. B
Zhao Li被称为“蝴蝶王子”,是因为他在蝴蝶研究方面取得了巨大的成就,包括发现新的蝴蝶物种,拍摄到珍贵的蝴蝶照片等。这些成就使他在蝴蝶研究领域有着重要的地位,故选B。
6. In high school.
原文中提到,Zhao Li在高中时期举办了他的第一次蝴蝶标本展览。
7. Over 500 kilometers.
原文中提到,1991年,当时19岁的Zhao Li骑自行车旅行了500多公里。
8. He came across a mudslide in Mount Gongga.
原文中提到,1992年,Zhao Li在四川贡嘎山遇到了泥流。
9. Anything is possible if you keep trying and never give up.
从Zhao Li的故事中我们可以学到,只要不断尝试,永不放弃,一切皆有可能。
查看更多完整答案,请扫码查看