第66页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
B(2024·南通海门期中)
If Confucius was still alive today and could celebrate his September 28th birthday with a big cake, there would be a lot of candles. He'd need a fan or a strong wind to help him put them out.
While many people in China will remember Confucius on his special day, few people in the United States will give him a passing idea. It's nothing personal. Most Americans don't even remember the birthdays of their own national heroes.
But this doesn't mean that Americans don't care about Confucius. In many ways he has become a bridge that foreigners must cross if they want to reach a deeper understanding of China.
In the past two decades, the Chinese study programmes have gained huge popularity in Western universities. More recently, the Chinese government has set up Confucius Institutes in more than 80 countries. These schools teach both Chinese language and culture. The main courses of Chinese culture usually include Chinese art, history and philosophy(哲学). Some social scientists suggest that Westerners should take advantage of the ancient Chinese wisdom to make up for the drawbacks(缺点) of Westerners' philosophy. Students in the United States, at the same time, are racing to learn Chinese. So they will be ready for life in a world where China is an equal power with the United States. Businessmen who hope to make money in China are reading books about Confucius to understand their Chinese customers.

So the old thinker's ideas are still alive and well.
Today China attracts the West more than ever, and it will need more teachers to introduce Confucius and Chinese culture to the West.
As for the old thinker, even if few can remember his birthday, he will not be forgotten by people in the West.
1. How does the writer start the passage?
A. By telling a story.
B. By showing facts.
C. By giving an example.
D. By imagining a picture.
2. What's the writer's attitude(态度) towards spreading Chinese culture to the world?
A. Worried.
B. Stressed.
C. Confident.
D. Devoted.
3. What can we learn from the passage?
A. Students in the USA take an active part in learning Chinese now.
B. Businessmen in the USA prefer Chinese customers to Confucius.
C. People in the Western countries never forget Confucius' birthday.
D. America has set up Confucius Institutes to learn Chinese culture better.
4. What's the best title for the passage?
A. Big fans of the big hero
B. Old thinker with a big future
C. Forgotten wisdom in America
D. Chinese culture all over the world
If Confucius was still alive today and could celebrate his September 28th birthday with a big cake, there would be a lot of candles. He'd need a fan or a strong wind to help him put them out.
While many people in China will remember Confucius on his special day, few people in the United States will give him a passing idea. It's nothing personal. Most Americans don't even remember the birthdays of their own national heroes.
But this doesn't mean that Americans don't care about Confucius. In many ways he has become a bridge that foreigners must cross if they want to reach a deeper understanding of China.
In the past two decades, the Chinese study programmes have gained huge popularity in Western universities. More recently, the Chinese government has set up Confucius Institutes in more than 80 countries. These schools teach both Chinese language and culture. The main courses of Chinese culture usually include Chinese art, history and philosophy(哲学). Some social scientists suggest that Westerners should take advantage of the ancient Chinese wisdom to make up for the drawbacks(缺点) of Westerners' philosophy. Students in the United States, at the same time, are racing to learn Chinese. So they will be ready for life in a world where China is an equal power with the United States. Businessmen who hope to make money in China are reading books about Confucius to understand their Chinese customers.
So the old thinker's ideas are still alive and well.
Today China attracts the West more than ever, and it will need more teachers to introduce Confucius and Chinese culture to the West.
As for the old thinker, even if few can remember his birthday, he will not be forgotten by people in the West.
1. How does the writer start the passage?
A. By telling a story.
B. By showing facts.
C. By giving an example.
D. By imagining a picture.
2. What's the writer's attitude(态度) towards spreading Chinese culture to the world?
A. Worried.
B. Stressed.
C. Confident.
D. Devoted.
3. What can we learn from the passage?
A. Students in the USA take an active part in learning Chinese now.
B. Businessmen in the USA prefer Chinese customers to Confucius.
C. People in the Western countries never forget Confucius' birthday.
D. America has set up Confucius Institutes to learn Chinese culture better.
4. What's the best title for the passage?
A. Big fans of the big hero
B. Old thinker with a big future
C. Forgotten wisdom in America
D. Chinese culture all over the world
答案:
1. D 提示:细节理解题。根据第一段第一句"If Confucius was still alive today and could celebrate his September 28th birthday with a big cake, there would be a lot of candles."可知,文章是通过想象一副画面开篇的。
2. C 提示:观点态度题。根据第六段可知,如今,中国比以往任何时候都更吸引西方,它将需要更多的教师向西方介绍孔子和中国文化,可见作者对传播中国文化到全世界是自信的。
3. A 提示:细节理解题。根据第四段中"Students in the United States, at the same time, are racing to learn Chinese."可知,美国的学生们正在争相学习中文。
4. B 提示:标题归纳题。通读全文可知,本文主要讨论了孔子对现代中国和西方世界的影响,由此推断以选项B"有着广阔未来的老思想家"为标题最合适。
2. C 提示:观点态度题。根据第六段可知,如今,中国比以往任何时候都更吸引西方,它将需要更多的教师向西方介绍孔子和中国文化,可见作者对传播中国文化到全世界是自信的。
3. A 提示:细节理解题。根据第四段中"Students in the United States, at the same time, are racing to learn Chinese."可知,美国的学生们正在争相学习中文。
4. B 提示:标题归纳题。通读全文可知,本文主要讨论了孔子对现代中国和西方世界的影响,由此推断以选项B"有着广阔未来的老思想家"为标题最合适。
查看更多完整答案,请扫码查看