第48页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
A(2024·无锡江阴期末)
It was still light out, and Dad wasn't home yet. He worked all day cleaning pools. My brother and I spent as much of the day as we could on basketball. Holding a ball and sending it into the air and waiting for it to drop into the basket felt like magic—all the problems of the world seemed to go away. Dad once told me he felt pretty much the same way about cleaning pools. It was like being a magician, he said, turning the water from cloudy to clear.
Dad came home and stood a moment by the side of the car, and for a moment he closed his eyes. "Many people couldn't afford to clean their pools anymore because of losing their jobs," Dad said.
"Want to shoot(投篮) a few balls, Dad?" I asked, knowing how much he loved basketball.
"Sure," he said, opening his eyes and smiling. "Why not?"
My brother passed the ball to him, and Dad caught it as if catching a ball was as natural to him as breathing.
Dad used to play basketball in high school, but that was a long time ago. I love watching Dad shoot. Each of his shots is perfect so that the ball drops cleanly through the rim(篮框). It is one of my favourite sounds.
After Dad warmed up, he said he was ready to start. Dad held the ball in both hands between his knees, bent(弯曲) his legs, and looked up at the basket. It looked like he was a chicken getting ready to lay an egg. By some miracle(奇迹) the basketball dropped straight into the basket.
"What a shot!" Dad shouted. "Looks like I've still got the touch!" He did a little victory dance, and he smiled in a way that I'd never seen him smile in a long time.
As it got darker, each of us took shots on the court(球场). "What about another game?" my brother asked, even though it was almost too dark to see the ball.
"Maybe tomorrow," Dad answered. "I think your mum is waiting."
I knew how rare it would be for Dad to find time to play with my brother and me lately. I wished we could do this more often. The time he spent shooting baskets with us cheered him up. When he was happy it felt like everything fitted into place, including the basketball, which dropped through the net without even touching the rim.
1. According to the passage, which words can best describe the father?
A. Confident and brave.
B. Confident but serious.
C. Hard-working but boring.
D. Hard-working and hopeful.
2. What can we infer from this passage?
A. Dad lost his job like other people.
B. "I" often played basketball at school.
C. "I" learned how to play basketball from Dad.
D. Dad wasn't in high spirits when he got home.
3. Which is the best title for this story?
A. A basketball match
B. Father and sons
C. Shooting with Dad
D. Miracle on the court
It was still light out, and Dad wasn't home yet. He worked all day cleaning pools. My brother and I spent as much of the day as we could on basketball. Holding a ball and sending it into the air and waiting for it to drop into the basket felt like magic—all the problems of the world seemed to go away. Dad once told me he felt pretty much the same way about cleaning pools. It was like being a magician, he said, turning the water from cloudy to clear.
Dad came home and stood a moment by the side of the car, and for a moment he closed his eyes. "Many people couldn't afford to clean their pools anymore because of losing their jobs," Dad said.
"Want to shoot(投篮) a few balls, Dad?" I asked, knowing how much he loved basketball.
"Sure," he said, opening his eyes and smiling. "Why not?"
My brother passed the ball to him, and Dad caught it as if catching a ball was as natural to him as breathing.
Dad used to play basketball in high school, but that was a long time ago. I love watching Dad shoot. Each of his shots is perfect so that the ball drops cleanly through the rim(篮框). It is one of my favourite sounds.
After Dad warmed up, he said he was ready to start. Dad held the ball in both hands between his knees, bent(弯曲) his legs, and looked up at the basket. It looked like he was a chicken getting ready to lay an egg. By some miracle(奇迹) the basketball dropped straight into the basket.
"What a shot!" Dad shouted. "Looks like I've still got the touch!" He did a little victory dance, and he smiled in a way that I'd never seen him smile in a long time.
As it got darker, each of us took shots on the court(球场). "What about another game?" my brother asked, even though it was almost too dark to see the ball.
"Maybe tomorrow," Dad answered. "I think your mum is waiting."
I knew how rare it would be for Dad to find time to play with my brother and me lately. I wished we could do this more often. The time he spent shooting baskets with us cheered him up. When he was happy it felt like everything fitted into place, including the basketball, which dropped through the net without even touching the rim.
1. According to the passage, which words can best describe the father?
A. Confident and brave.
B. Confident but serious.
C. Hard-working but boring.
D. Hard-working and hopeful.
2. What can we infer from this passage?
A. Dad lost his job like other people.
B. "I" often played basketball at school.
C. "I" learned how to play basketball from Dad.
D. Dad wasn't in high spirits when he got home.
3. Which is the best title for this story?
A. A basketball match
B. Father and sons
C. Shooting with Dad
D. Miracle on the court
答案:
1. D 提示:推理判断题。confident and brave 意为“自信且勇敢”;confident but serious 意为“自信但严肃”;hard-working but boring 意为“勤奋但无聊”;hard-working and hopeful 意为“勤奋且充满希望”。根据第一段中“He worked all day cleaning pools.”和“...all the problems of the world seemed to go away. Dad once told me he felt pretty much the same way about cleaning pools.”可推断,父亲既勤奋又充满希望。 2. D 提示:推理判断题。根据第二段可知,父亲回家时在车边上站了一会儿,然后又闭上眼睛。他说:“许多人因为失业,没有能力再清洗泳池了。”再结合第一段中“He worked all day cleaning pools.”可推断,父亲到家时情绪不高。 3. C 提示:标题归纳题。通读全文可知,本文描述了父亲回家后和儿子打篮球的时光。由此推断,选项C“和父亲投篮”最适合作标题。
查看更多完整答案,请扫码查看