第43页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
B(无锡中考)
Lupe Medrano, a shy girl, was a straight-A student. Though Lupe had a sharp mind, she could not, no matter how much she tried, run as fast as the other girls. The truth was that Lupe was no good in sports.
“I'll never be good at sports.” She felt angry one rainy day as she lay on her bed, looking at the shelf her father had made to hold her awards. “I wish I could win something, anything, even marbles (弹珠).”
At the word “marbles”, she sat up. “That's it. Maybe I could be good at playing marbles, and marbles is a sport.” She rushed out of her room and found the marbles in her brother's room.
She practiced shooting softly at first. The marble rolled from her thumb(拇指) and clicked against the targeted(作为目标的) marble. But the target wouldn't budge. She tried again and again, but the power from her thumb made the targeted marble roll only an inch or two.
She realized her thumb was weak and then decided to squeeze(捏) a rubber eraser one hundred times, hoping it would strengthen her thumb.
The weeks passed quickly. Lupe worked so hard that one day, while she was drying dishes, her mother asked why her thumb was swollen(肿胀的).
“It's muscle,” Lupe explained, “I've been practicing for the marbles championship.”
“You, honey?” Her mother, Mrs Medrano, knew Lupe was no good in sports.
“Yeah, I beat Alfonso, and he's pretty good.”
When her father, Mr Medrano, heard this, he was very happy and encouraged Lupe.
Practice, practice, practice. Lupe got better and better. Then the day of the championship came. She beat her first competitor easily, and won one marble, and then one after another. At last, Lupe was in the final to play against a girl in a baseball cap. The girl never even looked at Lupe.
“I don't know, Dad. She looks tough.”
“You can do it,” her father encouraged. “Just think of the marbles, not the girl, and let your thumb do the work.”
It was a tough fight. But finally Lupe won the most marbles and became the winner!
“I did it!” Lupe said under her breath. She rose from her knees, which hurt from bending all day, and hugged her father.
Back home, in her own bedroom, she was happy. She had always won praise because of her brains, but winning in sports was a new experience. She thanked her tired thumb. “You did it, thumb. You made me champion.” As its reward, Lupe went to the bathroom, filled the bathroom sink with warm water, and let her thumb swim as it pleased. Then she climbed into bed and fell into her sweet dreams.
1. What does the underlined word “budge” mean in this story?
A. Jump.
B. Spin.
C. Float.
D. Move.
2. How did Lupe feel when she saw the girl in a baseball cap?
A. Sad.
B. Ashamed.
C. Curious.
D. Worried.
3. Which is the best title for this story?
A. The thumb
B. A sharp mind
C. The marbles
D. A new experience
Lupe Medrano, a shy girl, was a straight-A student. Though Lupe had a sharp mind, she could not, no matter how much she tried, run as fast as the other girls. The truth was that Lupe was no good in sports.
“I'll never be good at sports.” She felt angry one rainy day as she lay on her bed, looking at the shelf her father had made to hold her awards. “I wish I could win something, anything, even marbles (弹珠).”
At the word “marbles”, she sat up. “That's it. Maybe I could be good at playing marbles, and marbles is a sport.” She rushed out of her room and found the marbles in her brother's room.
She practiced shooting softly at first. The marble rolled from her thumb(拇指) and clicked against the targeted(作为目标的) marble. But the target wouldn't budge. She tried again and again, but the power from her thumb made the targeted marble roll only an inch or two.
She realized her thumb was weak and then decided to squeeze(捏) a rubber eraser one hundred times, hoping it would strengthen her thumb.
The weeks passed quickly. Lupe worked so hard that one day, while she was drying dishes, her mother asked why her thumb was swollen(肿胀的).
“It's muscle,” Lupe explained, “I've been practicing for the marbles championship.”
“You, honey?” Her mother, Mrs Medrano, knew Lupe was no good in sports.
“Yeah, I beat Alfonso, and he's pretty good.”
When her father, Mr Medrano, heard this, he was very happy and encouraged Lupe.
Practice, practice, practice. Lupe got better and better. Then the day of the championship came. She beat her first competitor easily, and won one marble, and then one after another. At last, Lupe was in the final to play against a girl in a baseball cap. The girl never even looked at Lupe.
“I don't know, Dad. She looks tough.”
“You can do it,” her father encouraged. “Just think of the marbles, not the girl, and let your thumb do the work.”
It was a tough fight. But finally Lupe won the most marbles and became the winner!
“I did it!” Lupe said under her breath. She rose from her knees, which hurt from bending all day, and hugged her father.
Back home, in her own bedroom, she was happy. She had always won praise because of her brains, but winning in sports was a new experience. She thanked her tired thumb. “You did it, thumb. You made me champion.” As its reward, Lupe went to the bathroom, filled the bathroom sink with warm water, and let her thumb swim as it pleased. Then she climbed into bed and fell into her sweet dreams.
1. What does the underlined word “budge” mean in this story?
A. Jump.
B. Spin.
C. Float.
D. Move.
2. How did Lupe feel when she saw the girl in a baseball cap?
A. Sad.
B. Ashamed.
C. Curious.
D. Worried.
3. Which is the best title for this story?
A. The thumb
B. A sharp mind
C. The marbles
D. A new experience
答案:
1. D 提示:词义猜测题。根据下句“She tried again and again, but the power from her thumb made the targeted marble roll only an inch or two.”可知,她试了一次又一次,但拇指的力量使目标弹珠只滚动一两英寸,说明她开始练习时,目标弹珠并没有动,由此可推测“budge”此处与“move”的意思一致,表示“移动”。
2. D 提示:推理判断题。根据第十二段鲁佩的话“I don't know, Dad. She looks tough.”和第十三段中爸爸鼓励的话“You can do it”可知,此时鲁佩觉得对手很强,感到有些担忧。
3. C 提示:标题归纳题。本文主要讲述了一个叫鲁佩·梅德拉诺的女孩学习打弹珠的故事。鲁佩很聪明,但她在体育方面不如其他女孩,于是她转向学习打弹珠。通过不懈的努力,并在爸爸的鼓励之下,她最终赢得锦标赛的冠军。由此可见,本文的情节主要围绕“弹珠”展开。因此,选项 C“弹珠”符合题意。
2. D 提示:推理判断题。根据第十二段鲁佩的话“I don't know, Dad. She looks tough.”和第十三段中爸爸鼓励的话“You can do it”可知,此时鲁佩觉得对手很强,感到有些担忧。
3. C 提示:标题归纳题。本文主要讲述了一个叫鲁佩·梅德拉诺的女孩学习打弹珠的故事。鲁佩很聪明,但她在体育方面不如其他女孩,于是她转向学习打弹珠。通过不懈的努力,并在爸爸的鼓励之下,她最终赢得锦标赛的冠军。由此可见,本文的情节主要围绕“弹珠”展开。因此,选项 C“弹珠”符合题意。
查看更多完整答案,请扫码查看