第71页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
( )5. —It’s reported that a large number of people in the world don’t have enough safe drinking water.
—So we should ________ how to deal with the serious problem.
A. look out B. think about C. carry out D. complain about
—So we should ________ how to deal with the serious problem.
A. look out B. think about C. carry out D. complain about
答案:
5. B 【点拨】答句句意:我们应当思考怎样处理这个严重的问题。think about 考虑,思考。故选 B。
( )6. —I think washing hands every day is good ________ our health.
—Yes, I agree ________ you.
A. to; to B. with; to C. for; with D. at; with
—Yes, I agree ________ you.
A. to; to B. with; to C. for; with D. at; with
答案:
6. C 【点拨】be good for 对……有好处;agree with sb. 同意某人的意见。故选 C。
( )7. —The chat show is really ________. Shall I turn over to the film channel?
—That’s OK. A detective film is on tonight.
A. boring B. basic C. interesting D. common
—That’s OK. A detective film is on tonight.
A. boring B. basic C. interesting D. common
答案:
7. A 【点拨】句意:——这个访谈节目真无聊。我转到电影频道好吗?——好的。今晚会放映一部侦探片。boring“乏味的”符合句意。故选 A。
( )8. —Peter has never been to a water park. —________.
A. I have neither B. I haven’t too C. Me too D. Me neither
A. I have neither B. I haven’t too C. Me too D. Me neither
答案:
8. D
四、阅读短文,在文中空白处填入1个适当的单词,或用括号内所给单词的正确形式填空。
We have always been interested in the Moon. 2,000 years ago people already knew it 1 (move)around the Earth and where it is in the sky at different times of the month.
When scientists could use telescopes 2 (study)the Moon more closely, their ideas began to change. They could see the Moon 3 (make)of rock. Most scientists thought Moon rocks would be different from those on the Earth. This was 4 they believed the Moon had once been a planet that had been caught in 5 Earth’s gravity millions of years earlier.
In 1969, Moon rocks were 6 (final)brought to the Earth and studied. Much to their 7 (surprising), scientists found that, except for water, the Moon and the Earth were made of the same things. Once again new 8 (idea)were needed for this new information.
9 years of study, most scientists now think that the Moon was once part of the Earth. They believe maybe 4 billion(十亿)years ago, something about the size of Mars hit the Earth. This sent billions of rocks into space around our planet. These rocks slowly 10 (join)together and after many years became the Moon.
In the future, even though our ideas about the Moon may change again, we will still be interested in it.
1. ____________ 2. ____________ 3. ____________ 4. ____________ 5. ____________
6. ____________ 7. ____________ 8. ____________ 9. ____________ 10. ____________
We have always been interested in the Moon. 2,000 years ago people already knew it 1 (move)around the Earth and where it is in the sky at different times of the month.
When scientists could use telescopes 2 (study)the Moon more closely, their ideas began to change. They could see the Moon 3 (make)of rock. Most scientists thought Moon rocks would be different from those on the Earth. This was 4 they believed the Moon had once been a planet that had been caught in 5 Earth’s gravity millions of years earlier.
In 1969, Moon rocks were 6 (final)brought to the Earth and studied. Much to their 7 (surprising), scientists found that, except for water, the Moon and the Earth were made of the same things. Once again new 8 (idea)were needed for this new information.
9 years of study, most scientists now think that the Moon was once part of the Earth. They believe maybe 4 billion(十亿)years ago, something about the size of Mars hit the Earth. This sent billions of rocks into space around our planet. These rocks slowly 10 (join)together and after many years became the Moon.
In the future, even though our ideas about the Moon may change again, we will still be interested in it.
1. ____________ 2. ____________ 3. ____________ 4. ____________ 5. ____________
6. ____________ 7. ____________ 8. ____________ 9. ____________ 10. ____________
答案:
1. moves 2. to study 3. is made 4. because 5. the 6. finally 7. surprise 8. ideas 9. After 10. joined
五、热点素材 阅读理解。
What is the far side of the Moon like? Dark, cold and empty. But it has a visitor—China’s Chang’e-6 probe(探测器).
The Chang’e -6 probe is the first in the world to take stone and soil samples from the Moon’s far side. The probe was launched successfully from Hainan on 3 May.
Humans have done 10 missions to the Moon to bring back Moon samples, including China’s Chang’e-5 mission in 2020. However, all these missions so far have visited the side of the Moon that faces Earth.
Because the Moon turns at the same speed as it circles Earth, we can never see the far side of the Moon. This makes it hard to stay in contact with any spacecraft that goes there.
To help the Chang’e-6 space probe “talk” to the Earth, China sent a new relay satellite(中继卫星)called Queqiao-2 into space to travel around the Moon, helping send messages back.
The Chang’e-6 probe also has new smart tools to help it collect samples better. “Even if the probe loses contact with the Earth, it can do important work by itself,” says Wang Qiong, deputy chief designer of the Chang’e-6 mission.
The Chang’e-6 mission to the Moon takes 53 days. During this time, the probe goes into orbit(轨道)around the Moon and lands in a place called the South Pole-Aitken Basin. It is a huge crater(撞击坑)on the far side of the Moon. There, it collects up to 2 kilograms of stone and soil to bring back to the Earth. Scientists studies these samples to learn more about the Moon.
( )1. How is Chang’e-6’s mission different from other missions before it?
A. People can see where the probe works from the Earth.
B. The mission will start from the Moon’s near side.
C. The probe will bring back stone and soil samples.
D. The probe will work on the far side of the Moon.
( )2. What is the role of Queqiao-2?
A. Sending the Chang’e-6 probe into orbit.
B. Moving between the Earth and the Moon.
C. Acting as a bridge between the Earth and Chang’e-6.
D. Helping people on the Earth talk on the phone better.
( )3. Why is it challenging to communicate with a spacecraft on the far side of the Moon?
A. The far side is always dark and cold.
B. The far side is out of sight from the Earth, making communication difficult.
C. The Chang’e-6 probe does not have the necessary communication tools.
D. The South Pole-Aitken Basin blocks communication signals.
( )4. What can we learn from the passage?
A. The Chang’e-6 mission will last over two months.
B. Astronauts will collect 2 kilograms of Moon samples.
C. We can never see the South Pole-Aitken Basin on the Earth.
D. The probe completely depends on people’s control.
( )5. What is the main idea of the passage?
A. The Chang’e-6 probe is designed to study the Moon’s orbit.
B. The Chang’e-6 mission marks a significant advancement in lunar exploration.
C. The Queqiao-2 satellite is essential for space communication.
D. The South Pole-Aitken Basin is the only place on the Moon worth exploring.
What is the far side of the Moon like? Dark, cold and empty. But it has a visitor—China’s Chang’e-6 probe(探测器).
The Chang’e -6 probe is the first in the world to take stone and soil samples from the Moon’s far side. The probe was launched successfully from Hainan on 3 May.
Humans have done 10 missions to the Moon to bring back Moon samples, including China’s Chang’e-5 mission in 2020. However, all these missions so far have visited the side of the Moon that faces Earth.
Because the Moon turns at the same speed as it circles Earth, we can never see the far side of the Moon. This makes it hard to stay in contact with any spacecraft that goes there.
To help the Chang’e-6 space probe “talk” to the Earth, China sent a new relay satellite(中继卫星)called Queqiao-2 into space to travel around the Moon, helping send messages back.
The Chang’e-6 probe also has new smart tools to help it collect samples better. “Even if the probe loses contact with the Earth, it can do important work by itself,” says Wang Qiong, deputy chief designer of the Chang’e-6 mission.
The Chang’e-6 mission to the Moon takes 53 days. During this time, the probe goes into orbit(轨道)around the Moon and lands in a place called the South Pole-Aitken Basin. It is a huge crater(撞击坑)on the far side of the Moon. There, it collects up to 2 kilograms of stone and soil to bring back to the Earth. Scientists studies these samples to learn more about the Moon.
( )1. How is Chang’e-6’s mission different from other missions before it?
A. People can see where the probe works from the Earth.
B. The mission will start from the Moon’s near side.
C. The probe will bring back stone and soil samples.
D. The probe will work on the far side of the Moon.
( )2. What is the role of Queqiao-2?
A. Sending the Chang’e-6 probe into orbit.
B. Moving between the Earth and the Moon.
C. Acting as a bridge between the Earth and Chang’e-6.
D. Helping people on the Earth talk on the phone better.
( )3. Why is it challenging to communicate with a spacecraft on the far side of the Moon?
A. The far side is always dark and cold.
B. The far side is out of sight from the Earth, making communication difficult.
C. The Chang’e-6 probe does not have the necessary communication tools.
D. The South Pole-Aitken Basin blocks communication signals.
( )4. What can we learn from the passage?
A. The Chang’e-6 mission will last over two months.
B. Astronauts will collect 2 kilograms of Moon samples.
C. We can never see the South Pole-Aitken Basin on the Earth.
D. The probe completely depends on people’s control.
( )5. What is the main idea of the passage?
A. The Chang’e-6 probe is designed to study the Moon’s orbit.
B. The Chang’e-6 mission marks a significant advancement in lunar exploration.
C. The Queqiao-2 satellite is essential for space communication.
D. The South Pole-Aitken Basin is the only place on the Moon worth exploring.
答案:
1. D 【点拨】嫦娥六号任务与以往任务的不同之处在于,它将工作在月球背面,这在世界上是首次。文章中明确指出,嫦娥六号探测器将从月球背面采集石头和土壤样本,而之前的所有任务都访问了面向地球的月球一侧。
2. C 【点拨】鹊桥二号的作用是作为地球和嫦娥六号之间的通信桥梁。文章中提到,为了帮助嫦娥六号探测器与地球通信,中国发射了鹊桥二号中继卫星,绕月飞行,帮助传递信息。
3. B 【点拨】与月球背面的航天器通信具有挑战性的原因是,月球背面从地球上看不见,这使得通信变得困难。文章中解释了由于月球自转速度与其绕地球公转速度相同,我们永远看不到月球背面,因此与那里的航天器保持联系变得困难。
4. C 【点拨】从文章中我们可以知道,南极 - 艾托肯盆地位于月球背面,所以我们永远无法从地球上看到南极 - 艾托肯盆地。
5. B 【点拨】文章的主旨是嫦娥六号任务标志着月球探测的重要进步。文章强调嫦娥六号任务是首次从月球背面采集样本,这代表了月球探测的一个重大进步,而不是关于月球轨道的研究、鹊桥二号卫星的重要性,或者南极 - 艾托肯盆地是唯一值得探索的地方。
2. C 【点拨】鹊桥二号的作用是作为地球和嫦娥六号之间的通信桥梁。文章中提到,为了帮助嫦娥六号探测器与地球通信,中国发射了鹊桥二号中继卫星,绕月飞行,帮助传递信息。
3. B 【点拨】与月球背面的航天器通信具有挑战性的原因是,月球背面从地球上看不见,这使得通信变得困难。文章中解释了由于月球自转速度与其绕地球公转速度相同,我们永远看不到月球背面,因此与那里的航天器保持联系变得困难。
4. C 【点拨】从文章中我们可以知道,南极 - 艾托肯盆地位于月球背面,所以我们永远无法从地球上看到南极 - 艾托肯盆地。
5. B 【点拨】文章的主旨是嫦娥六号任务标志着月球探测的重要进步。文章强调嫦娥六号任务是首次从月球背面采集样本,这代表了月球探测的一个重大进步,而不是关于月球轨道的研究、鹊桥二号卫星的重要性,或者南极 - 艾托肯盆地是唯一值得探索的地方。
查看更多完整答案,请扫码查看