第3页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
五、阅读理解。(2023·江苏徐州第三十六中学月考)

续表

( )1. Which of the following pictures can be filled in the blank?
A. B. C.
D.
( )2. Why are dragon dances common in many Chinese festivals?
A. Because many people like them. B. Because they have a long tradition.
C. Because they are easy to learn. D. Because ancient people respect dragons.
( )3. What is the passage mainly about?
A. The big events of the Spring Festival.
B. The special meanings of the Spring Festival.
C. The traditional customs of the Spring Festival.
D. The interesting games of the Spring Festival.
续表
( )1. Which of the following pictures can be filled in the blank?
A. B. C.
( )2. Why are dragon dances common in many Chinese festivals?
A. Because many people like them. B. Because they have a long tradition.
C. Because they are easy to learn. D. Because ancient people respect dragons.
( )3. What is the passage mainly about?
A. The big events of the Spring Festival.
B. The special meanings of the Spring Festival.
C. The traditional customs of the Spring Festival.
D. The interesting games of the Spring Festival.
答案:
1. A 【点拨】根据第一栏中的“Normally, each lion costume(服装) is worn by two people.”并结合常识可知,A 选项图示为舞狮。故选 A。
2. D 【点拨】根据第二栏中的“Ancient people respect dragons, so dragon dances are common in many Chinese festivals”可知,在中国,人们崇拜龙,这也是很多节日都会有舞龙表演的原因。故选 D。
3. C 【点拨】通读全文可知,舞龙、舞狮、给压岁钱和贴门神属于中国春节的传统习俗。故选 C。
2. D 【点拨】根据第二栏中的“Ancient people respect dragons, so dragon dances are common in many Chinese festivals”可知,在中国,人们崇拜龙,这也是很多节日都会有舞龙表演的原因。故选 D。
3. C 【点拨】通读全文可知,舞龙、舞狮、给压岁钱和贴门神属于中国春节的传统习俗。故选 C。
六、阅读短文,从短文后所给的A~F六个选项中选出五个能填入空白处的最佳选项。(2024·江苏徐州邳州一模)
Once there was an old fisherman named Santiago. He lived alone by the sea, the only companions he had were his boat and his fishing rod(鱼竿). Santiago had a dream—to catch a big fish called marlin. 1 Days went by, and Santiago faced many difficulties—strong winds, big waves, even hunger and thirst. But he never forgot his goal. Finally, one day, his patience paid off. He felt a strong pull on his fishing line, and he caught a huge marlin! 2 As the battle continued, Santiago got very tired. 3 He knew that if he let it go, he would lose not only the fish but also his dream.
Unfortunately, some sharks smelled the fish's blood and attacked it. Santiago tried his best to protect it, but the sharks were too strong and too many. 4 Even though he didn't bring home a whole fish, Santiago was proud of himself. 5

1. ____________ 2. ____________ 3. ____________ 4. ____________ 5. ____________
Once there was an old fisherman named Santiago. He lived alone by the sea, the only companions he had were his boat and his fishing rod(鱼竿). Santiago had a dream—to catch a big fish called marlin. 1 Days went by, and Santiago faced many difficulties—strong winds, big waves, even hunger and thirst. But he never forgot his goal. Finally, one day, his patience paid off. He felt a strong pull on his fishing line, and he caught a huge marlin! 2 As the battle continued, Santiago got very tired. 3 He knew that if he let it go, he would lose not only the fish but also his dream.
Unfortunately, some sharks smelled the fish's blood and attacked it. Santiago tried his best to protect it, but the sharks were too strong and too many. 4 Even though he didn't bring home a whole fish, Santiago was proud of himself. 5
1. ____________ 2. ____________ 3. ____________ 4. ____________ 5. ____________
答案:
1. C 【点拨】根据“Santiago had a dream—to catch a big fish called marlin.”和“Days went by, and Santiago faced many difficulties—strong winds, big waves, even hunger and thirst.”可知,空处应是说他乘船出去抓大马林鱼,C 项“他独自乘船出海,寻找一条大马林鱼。”符合语境。故选 C。
2. E 【点拨】根据“As the battle continued, Santiago got very tired.”可知,空处应是说圣地亚哥和马林鱼搏斗,E 项“这条鱼用尽全力反击,把圣地亚哥的船拖了很长一段距离。”符合语境。故选 E。
3. A 【点拨】根据“As the battle continued, Santiago got very tired.”和“He knew that if he let it go, he would lose not only the fish but also his dream.”可知,空处应是说圣地亚哥没有放弃,A 项“但是圣地亚哥拒绝放弃。”符合语境。故选 A。
4. D 【点拨】根据“Unfortunately, some sharks smelled the fish’s blood and attacked it. Santiago tried his best to protect it, but the sharks were too strong and too many.”和“Even though he didn’t bring home a whole fish, Santiago was proud of himself.”可知,空处应是说鲨鱼吃掉了一部分鱼,D 项“当他到达海滩时,那条鱼几乎被鲨鱼吃掉了。”符合语境。故选 D。
5. F 【点拨】根据“Even though he didn’t bring home a whole fish, Santiago was proud of himself.”可知,空处应是对本文的总结,和这段经历有关,F 项“这段经历告诉他,真正的成功在于努力和勇气,而不仅仅是最后的结果。”符合语境。故选 F。
2. E 【点拨】根据“As the battle continued, Santiago got very tired.”可知,空处应是说圣地亚哥和马林鱼搏斗,E 项“这条鱼用尽全力反击,把圣地亚哥的船拖了很长一段距离。”符合语境。故选 E。
3. A 【点拨】根据“As the battle continued, Santiago got very tired.”和“He knew that if he let it go, he would lose not only the fish but also his dream.”可知,空处应是说圣地亚哥没有放弃,A 项“但是圣地亚哥拒绝放弃。”符合语境。故选 A。
4. D 【点拨】根据“Unfortunately, some sharks smelled the fish’s blood and attacked it. Santiago tried his best to protect it, but the sharks were too strong and too many.”和“Even though he didn’t bring home a whole fish, Santiago was proud of himself.”可知,空处应是说鲨鱼吃掉了一部分鱼,D 项“当他到达海滩时,那条鱼几乎被鲨鱼吃掉了。”符合语境。故选 D。
5. F 【点拨】根据“Even though he didn’t bring home a whole fish, Santiago was proud of himself.”可知,空处应是对本文的总结,和这段经历有关,F 项“这段经历告诉他,真正的成功在于努力和勇气,而不仅仅是最后的结果。”符合语境。故选 F。
查看更多完整答案,请扫码查看