第28页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
四、传统文化 阅读短文,在文中空白处填入1个适当的单词,或用括号内所给单词的正确形式填空。(2024·四川遂宁)
The oil - paper umbrella has a history of over 1,000 years in China. There are different __1__ (story) about the invention of the umbrella in China. The most popular one has something to do with Lu Ban. It’s said that once he and his wife visited the West Lake. It started raining suddenly. His wife said, “Let’s have __2__ competition. Before sunrise tomorrow, the one who comes up __3__ a good way to visit the West Lake even on rainy days will be the winner. ” Lu Ban __4__ (think) it was easy. He collected some tools and materials. Then he spent the whole night __5__ (build) pavilions(亭子) around the lake. He was quite proud of his work.
The next morning, __6__ Lu Ban talked about his achievements and felt proud, his wife held something unusual in her hand. It could be opened into a round shape. Lu Ban was __7__ (surprise). He found that the object, made of silk and bamboo, could be opened and closed __8__ (easy). It was light, beautiful and easy to carry. Lu Ban said, “You win. Your invention can protect us from rain better. ” So the umbrella __9__ (invent).
Later, people began to use paper, which was __10__ (cheap) than silk. To make the umbrella water - proof, people brushed a kind of oil on the surface. So the oil - paper umbrella appeared.
1. ____________ 2. ____________ 3. ____________ 4. ____________ 5. ____________
6. ____________ 7. ____________ 8. ____________ 9. ____________ 10. ____________
The oil - paper umbrella has a history of over 1,000 years in China. There are different __1__ (story) about the invention of the umbrella in China. The most popular one has something to do with Lu Ban. It’s said that once he and his wife visited the West Lake. It started raining suddenly. His wife said, “Let’s have __2__ competition. Before sunrise tomorrow, the one who comes up __3__ a good way to visit the West Lake even on rainy days will be the winner. ” Lu Ban __4__ (think) it was easy. He collected some tools and materials. Then he spent the whole night __5__ (build) pavilions(亭子) around the lake. He was quite proud of his work.
The next morning, __6__ Lu Ban talked about his achievements and felt proud, his wife held something unusual in her hand. It could be opened into a round shape. Lu Ban was __7__ (surprise). He found that the object, made of silk and bamboo, could be opened and closed __8__ (easy). It was light, beautiful and easy to carry. Lu Ban said, “You win. Your invention can protect us from rain better. ” So the umbrella __9__ (invent).
Later, people began to use paper, which was __10__ (cheap) than silk. To make the umbrella water - proof, people brushed a kind of oil on the surface. So the oil - paper umbrella appeared.
1. ____________ 2. ____________ 3. ____________ 4. ____________ 5. ____________
6. ____________ 7. ____________ 8. ____________ 9. ____________ 10. ____________
答案:
1. stories 2. a 3. with 4. thought 5. building 6. when 7. surprised 8. easily 9. was invented 10. cheaper
五、传统文化 阅读理解。
Do you know the Lantern Festival? It is a traditional Chinese festival. When thousands of lanterns light up the city at night, the Chinese Lantern Festival is coming. It is celebrated on the fifteenth day of the first month in the Chinese lunar calendar.
Several days before the Lantern Festival, people begin to make lanterns. All kinds of lanterns shine in the sky against the dark night. Some of the lanterns are small, and others are really big. Some look like beautiful flowers and lovely animals.
The lanterns are made of different materials. There are plastic lanterns, silk lanterns and paper lanterns. While making lanterns, people usually write riddles on them. During the Lantern Festival, people go outside to have a look at the lanterns and guess the riddles on them. Usually, people can get a prize as long as they give the right answer. People together with their family walk happily in the crowded streets, looking at many kinds of amazing lanterns. While some people are enjoying the beautiful lanterns, others are watching traditional Chinese lion dance performances.
People prepare delicious rice dumplings for their family and friends to enjoy in the evening. The sweet smell makes everyone hungry. Everything is very interesting and everyone is very happy.
( )1. What do people do before the Lantern Festival?
A. People begin to make lanterns.
B. People guess the riddles.
C. People enjoy the beautiful lanterns.
D. People have delicious rice dumplings.
( )2. Which kind of the following lanterns is NOT mentioned in the passage?
A. Plastic lanterns. B. Silk lanterns. C. Paper lanterns. D. Glass lanterns.
( )3. The underlined sentence in the passage probably means that ________.
A. people can get a prize though they give the wrong answer
B. if people guess the riddle correctly, they can get a prize
C. people can get a prize unless they succeed in giving the right answer
D. people can get a prize before they give the right answer
( )4. In which part of a magazine can you read the passage?
A. Health. B. Sports. C. Culture. D. Travel.
Do you know the Lantern Festival? It is a traditional Chinese festival. When thousands of lanterns light up the city at night, the Chinese Lantern Festival is coming. It is celebrated on the fifteenth day of the first month in the Chinese lunar calendar.
Several days before the Lantern Festival, people begin to make lanterns. All kinds of lanterns shine in the sky against the dark night. Some of the lanterns are small, and others are really big. Some look like beautiful flowers and lovely animals.
The lanterns are made of different materials. There are plastic lanterns, silk lanterns and paper lanterns. While making lanterns, people usually write riddles on them. During the Lantern Festival, people go outside to have a look at the lanterns and guess the riddles on them. Usually, people can get a prize as long as they give the right answer. People together with their family walk happily in the crowded streets, looking at many kinds of amazing lanterns. While some people are enjoying the beautiful lanterns, others are watching traditional Chinese lion dance performances.
People prepare delicious rice dumplings for their family and friends to enjoy in the evening. The sweet smell makes everyone hungry. Everything is very interesting and everyone is very happy.
( )1. What do people do before the Lantern Festival?
A. People begin to make lanterns.
B. People guess the riddles.
C. People enjoy the beautiful lanterns.
D. People have delicious rice dumplings.
( )2. Which kind of the following lanterns is NOT mentioned in the passage?
A. Plastic lanterns. B. Silk lanterns. C. Paper lanterns. D. Glass lanterns.
( )3. The underlined sentence in the passage probably means that ________.
A. people can get a prize though they give the wrong answer
B. if people guess the riddle correctly, they can get a prize
C. people can get a prize unless they succeed in giving the right answer
D. people can get a prize before they give the right answer
( )4. In which part of a magazine can you read the passage?
A. Health. B. Sports. C. Culture. D. Travel.
答案:
1. A 【点拨】根据“Several days before the Lantern Festival, people begin to make lanterns.”可知在元宵节的前几天人们开始制作灯笼。故选 A。
2. D 【点拨】根据“The lanterns are made of different materials. There are plastic lanterns, silk lanterns and paper lanterns.”可知文章中提到了塑料灯笼、丝绸灯笼和纸灯笼。故选 D。
3. B 【点拨】根据“people can get a prize as long as they give the right answer”中 as long as 为“只要”之意,可猜测其同义句为条件状语从句,而“give the right answer”与“guess the riddle correctly”同义,所以选项 B“如果人们正确地猜出灯谜,他们能得到一个奖励”符合语境。故选 B。
4. C 【点拨】根据全文可知文章介绍了我国的传统节日,属于我们文化的一部分。故选 C。
2. D 【点拨】根据“The lanterns are made of different materials. There are plastic lanterns, silk lanterns and paper lanterns.”可知文章中提到了塑料灯笼、丝绸灯笼和纸灯笼。故选 D。
3. B 【点拨】根据“people can get a prize as long as they give the right answer”中 as long as 为“只要”之意,可猜测其同义句为条件状语从句,而“give the right answer”与“guess the riddle correctly”同义,所以选项 B“如果人们正确地猜出灯谜,他们能得到一个奖励”符合语境。故选 B。
4. C 【点拨】根据全文可知文章介绍了我国的传统节日,属于我们文化的一部分。故选 C。
查看更多完整答案,请扫码查看