第25页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
( )1. Christopher Columbus was an explorer from a(n) ________ country.
A. Europe B. European C. Asia D. Asian
A. Europe B. European C. Asia D. Asian
答案:
1. B 【点拨】句意:克里斯托弗·哥伦布是来自欧洲的一位探险者。European 欧洲的。故选 B。
( )2. Our country has made great progress in the fight ________ blue skies and clear waters.
A. in B. for C. against D. between
A. in B. for C. against D. between
答案:
2. B 【点拨】fight for 意为“为……而战”。故选 B。
( )3. —Have you ________ Albert Einstein who is considered as one of the greatest persons in the world? —Yes, of course.
A. heard B. heard from C. heard of D. listened
A. heard B. heard from C. heard of D. listened
答案:
3. C 【点拨】问句句意:你听说过被认为是世界上最伟大的人之一的阿尔伯特·爱因斯坦吗?hear of 听说。故选 C。
( )4. Tan Dun is a world - famous ________. People think highly of his music.
A. explorer B. president C. composer D. manager
A. explorer B. president C. composer D. manager
答案:
4. C 【点拨】句意:谭盾是世界著名的作曲家。人们对他的音乐评价很高。composer 作曲家。故选 C。
( )5. —________ do you know about Columbus?
—Oh, he is a great man who discovered America.
A. What B. Who C. That D. Which
—Oh, he is a great man who discovered America.
A. What B. Who C. That D. Which
答案:
5. A 【点拨】what 什么;who 谁;that 那个,指示代词;which 哪一个。根据答语可知,此处应用 what 作 know 的宾语。故选 A。
四、阅读短文,在文中空白处填入1个适当的单词,或用括号内所给单词的正确形式填空。
(2024·四川南充)
Jiang Shumei, born in 1937, spent most of her time working in a factory. In 1996, she learned her 1 (one) Chinese character(汉字). Sixteen years later, she started to write down some of her own 2 (story). It was not easy. Sometimes, completing a single sentence could take a day. She 3 (usual) started at 3 or 4 a. m., and revised(修改) the pieces several times until she was 4 (satisfy).
In 2013, her book, Time of Trouble, Time of Poverty, was published and proved to be 5 success. The book earned Jiang a lot of fans and sympathy(同情). “Don’t feel sorry for me,” she says to her fans. “The hardships mentioned in the book are now in the past. 6 them, I could never have finished this book. ”
So far, the elderly woman 7 (publish) six books, totaling more than 600,000 characters in length. “It’s never too late. I enjoy 8 (I) when writing,” Jiang says. She lives a healthy life, exercising every day 9 eating a balanced diet. “If I could live as long as 130, would you still say that it is too late for me 10 (start) after 60?” she says jokingly.
1. ____________ 2. ____________ 3. ____________ 4. ____________ 5. ____________
6. ____________ 7. ____________ 8. ____________ 9. ____________ 10. ____________
(2024·四川南充)
Jiang Shumei, born in 1937, spent most of her time working in a factory. In 1996, she learned her 1 (one) Chinese character(汉字). Sixteen years later, she started to write down some of her own 2 (story). It was not easy. Sometimes, completing a single sentence could take a day. She 3 (usual) started at 3 or 4 a. m., and revised(修改) the pieces several times until she was 4 (satisfy).
In 2013, her book, Time of Trouble, Time of Poverty, was published and proved to be 5 success. The book earned Jiang a lot of fans and sympathy(同情). “Don’t feel sorry for me,” she says to her fans. “The hardships mentioned in the book are now in the past. 6 them, I could never have finished this book. ”
So far, the elderly woman 7 (publish) six books, totaling more than 600,000 characters in length. “It’s never too late. I enjoy 8 (I) when writing,” Jiang says. She lives a healthy life, exercising every day 9 eating a balanced diet. “If I could live as long as 130, would you still say that it is too late for me 10 (start) after 60?” she says jokingly.
1. ____________ 2. ____________ 3. ____________ 4. ____________ 5. ____________
6. ____________ 7. ____________ 8. ____________ 9. ____________ 10. ____________
答案:
1. first 2. stories 3. usually 4. satisfied 5. a 6. Without 7. has published 8. myself 9. and 10. to start
五、完形填空。(2024·四川遂宁)
In China, more and more young people are becoming interested in Traditional Chinese Medicine(TCM). One thousand young people took part in a survey by China Youth Daily. The survey 1 that more than 90% of them had tried different TCM treatments. Between Western Medicine and TCM, young people often choose TCM 2 it can be a more accurate treatment (精准的治疗) for different patients.
Today TCM is getting popular with young foreigners. And it also brings good to more people. Alex, a young Frenchman, is one of them. He is a big 3 of TCM. He came to China to learn TCM in Beijing University of Chinese Medicine in 2022. Studying TCM 4 Alex’s mind and lifestyle. He realizes keeping the balance of yin and yang is 5 and that everyone should follow the rules of nature. He used to be interested in electronic products and 6 late every night. But now, he lives a balanced and 7 life, practising good living habits. He loves reading 8 about ancient Chinese culture and playing Taiji. When he plays Taiji, he can feel more relaxed and breathe better. Besides, he 9 drinking icy water after doing sports. For him, learning the knowledge and skills of TCM is not about becoming a 10 but rather about having a new lifestyle.
Alex also uses his knowledge to help his 11. For example, he often provides his family members with some advice about staying 12 after he checks their faces or tongues online. Over time, his family 13 understand his dream about TCM.
He said, “The more I study TCM, the better I understand 14 TCM is a treasure of Chinese culture. ” He plans to run a traditional Chinese clinic(诊所) in France after 15. He will serve as a bridge between the two countries and spread TCM and Chinese culture.
( )1. A. advised B. showed C. answered D. agreed
( )2. A. or B. but C. although D. because
( )3. A. fan B. man C. boy D. boss
( )4. A. broke B. started C. helped D. changed
( )5. A. impossible B. important C. interesting D. exciting
( )6. A. get up B. wake up C. stay up D. clean up
( )7. A. colourful B. harmful C. careful D. peaceful
( )8. A. something B. everything C. anything D. nothing
( )9. A. likes B. keeps C. avoids D. suggests
( )10. A. doctor B. teacher C. cook D. worker
( )11. A. friends B. class C. family D. partners
( )12. A. calm B. healthy C. happy D. active
( )13. A. finally B. quickly C. simply D. hardly
( )14. A. what B. why C. where D. which
( )15. A. school B. work C. graduation D. vacation
In China, more and more young people are becoming interested in Traditional Chinese Medicine(TCM). One thousand young people took part in a survey by China Youth Daily. The survey 1 that more than 90% of them had tried different TCM treatments. Between Western Medicine and TCM, young people often choose TCM 2 it can be a more accurate treatment (精准的治疗) for different patients.
Today TCM is getting popular with young foreigners. And it also brings good to more people. Alex, a young Frenchman, is one of them. He is a big 3 of TCM. He came to China to learn TCM in Beijing University of Chinese Medicine in 2022. Studying TCM 4 Alex’s mind and lifestyle. He realizes keeping the balance of yin and yang is 5 and that everyone should follow the rules of nature. He used to be interested in electronic products and 6 late every night. But now, he lives a balanced and 7 life, practising good living habits. He loves reading 8 about ancient Chinese culture and playing Taiji. When he plays Taiji, he can feel more relaxed and breathe better. Besides, he 9 drinking icy water after doing sports. For him, learning the knowledge and skills of TCM is not about becoming a 10 but rather about having a new lifestyle.
Alex also uses his knowledge to help his 11. For example, he often provides his family members with some advice about staying 12 after he checks their faces or tongues online. Over time, his family 13 understand his dream about TCM.
He said, “The more I study TCM, the better I understand 14 TCM is a treasure of Chinese culture. ” He plans to run a traditional Chinese clinic(诊所) in France after 15. He will serve as a bridge between the two countries and spread TCM and Chinese culture.
( )1. A. advised B. showed C. answered D. agreed
( )2. A. or B. but C. although D. because
( )3. A. fan B. man C. boy D. boss
( )4. A. broke B. started C. helped D. changed
( )5. A. impossible B. important C. interesting D. exciting
( )6. A. get up B. wake up C. stay up D. clean up
( )7. A. colourful B. harmful C. careful D. peaceful
( )8. A. something B. everything C. anything D. nothing
( )9. A. likes B. keeps C. avoids D. suggests
( )10. A. doctor B. teacher C. cook D. worker
( )11. A. friends B. class C. family D. partners
( )12. A. calm B. healthy C. happy D. active
( )13. A. finally B. quickly C. simply D. hardly
( )14. A. what B. why C. where D. which
( )15. A. school B. work C. graduation D. vacation
答案:
1. B 【点拨】advise 建议;show 展示;answer 回答;agree 同意。根据“The survey 1 that more than 90% of them had tried different TCM treatments.”可知,是调查显示的结果。故选 B。
2. D 【点拨】or 或者;but 但是;although 虽然;because 因为。“it can be a more accurate treatment(精准的治疗) for different patients”是“young people often choose TCM”的原因,用 because 引导原因状语从句。故选 D。
3. A 【点拨】fan 狂热爱好者;man 男人;boy 男孩;boss 老板。根据“He came to China to learn TCM in Beijing University of Chinese Medicine in 2022.”可知,他于 2022 年来到中国,在北京中医药大学学习中医,所以是中医的粉丝。故选 A。
4. D 【点拨】break 打破;start 开始;help 帮助;change 改变。根据“Studying TCM 4 Alex's mind and lifestyle.”可知,学习中医改变了亚历克斯的思想和生活方式。故选 D。
5. B 【点拨】impossible 不可能的;important 重要的;interesting 有趣的;exciting 令人激动的。根据“He realizes keeping the balance of yin and yang is...”可知,保持阴阳平衡很重要。故选 B。
6. C 【点拨】get up 起床;wake up 醒来;stay up 熬夜;clean up 打扫。根据“... late every night”可知,熬夜睡很晚。故选 C。
7. D 【点拨】colourful 多彩的;harmful 有害的;careful 仔细的;peaceful 平静的。根据“But now, he lives a balanced and 7 life”可知,现在的生活平衡而平静。故选 D。
8. A 【点拨】something 某事;everything 每件事;anything 任何事;nothing 无事。根据“He loves reading 8 about ancient Chinese culture and playing Taiji.”可知,他喜欢阅读有关中国古代文化的书籍,本句是肯定句。故选 A。
9. C 【点拨】like 喜欢;keep 保持;avoid 避免;suggest 建议。根据“he 9 drinking icy water after doing sports”可知,避免在运动后喝冰水。故选 C。
10. A 【点拨】doctor 医生;teacher 教师;cook 厨师;worker 工人。根据“learning the knowledge and skills of TCM is not about becoming a 10 but rather about having a new lifestyle”可知,学习中医知识和技能不是为了成为一名医生。故选 A。
11. C 【点拨】friend 朋友;class 班级;family 家人;partner 搭档。根据“For example, he often provides his family members...”可知,是帮助家人。故选 C。
12. B 【点拨】calm 平静的;healthy 健康的;happy 开心的;active 积极的。根据“he often provides his family members with some advice about staying...”可知,为家人提供保持健康的建议。故选 B。
13. A 【点拨】finally 最终;quickly 迅速地;simply 仅仅;hardly 几乎不。根据“his family 13 understand his dream about TCM”可知,他的家人终于理解了他对中医的梦想。故选 A。
14. B 【点拨】what 什么;why 为什么;where 在哪里;which 哪一个。根据“The more I study TCM, the better I understand 14 TCM is a treasure of Chinese culture.”可知,亚历克斯越研究中医,就越明白为什么中医是中国文化的瑰宝。故选 B。
15. C 【点拨】school 学校;work 工作;graduation 毕业;vacation 假期。根据“He plans to run a traditional Chinese clinic(诊所) in France after 15.”可知,他想毕业后开一家中医诊所。故选 C。
2. D 【点拨】or 或者;but 但是;although 虽然;because 因为。“it can be a more accurate treatment(精准的治疗) for different patients”是“young people often choose TCM”的原因,用 because 引导原因状语从句。故选 D。
3. A 【点拨】fan 狂热爱好者;man 男人;boy 男孩;boss 老板。根据“He came to China to learn TCM in Beijing University of Chinese Medicine in 2022.”可知,他于 2022 年来到中国,在北京中医药大学学习中医,所以是中医的粉丝。故选 A。
4. D 【点拨】break 打破;start 开始;help 帮助;change 改变。根据“Studying TCM 4 Alex's mind and lifestyle.”可知,学习中医改变了亚历克斯的思想和生活方式。故选 D。
5. B 【点拨】impossible 不可能的;important 重要的;interesting 有趣的;exciting 令人激动的。根据“He realizes keeping the balance of yin and yang is...”可知,保持阴阳平衡很重要。故选 B。
6. C 【点拨】get up 起床;wake up 醒来;stay up 熬夜;clean up 打扫。根据“... late every night”可知,熬夜睡很晚。故选 C。
7. D 【点拨】colourful 多彩的;harmful 有害的;careful 仔细的;peaceful 平静的。根据“But now, he lives a balanced and 7 life”可知,现在的生活平衡而平静。故选 D。
8. A 【点拨】something 某事;everything 每件事;anything 任何事;nothing 无事。根据“He loves reading 8 about ancient Chinese culture and playing Taiji.”可知,他喜欢阅读有关中国古代文化的书籍,本句是肯定句。故选 A。
9. C 【点拨】like 喜欢;keep 保持;avoid 避免;suggest 建议。根据“he 9 drinking icy water after doing sports”可知,避免在运动后喝冰水。故选 C。
10. A 【点拨】doctor 医生;teacher 教师;cook 厨师;worker 工人。根据“learning the knowledge and skills of TCM is not about becoming a 10 but rather about having a new lifestyle”可知,学习中医知识和技能不是为了成为一名医生。故选 A。
11. C 【点拨】friend 朋友;class 班级;family 家人;partner 搭档。根据“For example, he often provides his family members...”可知,是帮助家人。故选 C。
12. B 【点拨】calm 平静的;healthy 健康的;happy 开心的;active 积极的。根据“he often provides his family members with some advice about staying...”可知,为家人提供保持健康的建议。故选 B。
13. A 【点拨】finally 最终;quickly 迅速地;simply 仅仅;hardly 几乎不。根据“his family 13 understand his dream about TCM”可知,他的家人终于理解了他对中医的梦想。故选 A。
14. B 【点拨】what 什么;why 为什么;where 在哪里;which 哪一个。根据“The more I study TCM, the better I understand 14 TCM is a treasure of Chinese culture.”可知,亚历克斯越研究中医,就越明白为什么中医是中国文化的瑰宝。故选 B。
15. C 【点拨】school 学校;work 工作;graduation 毕业;vacation 假期。根据“He plans to run a traditional Chinese clinic(诊所) in France after 15.”可知,他想毕业后开一家中医诊所。故选 C。
查看更多完整答案,请扫码查看