第40页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
B
He was a journalist (记者) and a political critic (政治评论家). But to most people, he was one of the most famous martial arts novelist (武侠小说家) in the Chinese-speaking world.
Louis Cha Leung-yung, better known by his pen name Jin Yong, passed away at 94 years old on 30 October 2018 in Hong Kong. Jin Yong was not the first person to write about the martial arts world known as jianghu, but he wrote some of its best stories. His works are not only a joy for people to read, but also help to shape Chinese people's spirits and values in recent decades.
Jin Yong once said, "Wuxia (martial arts) is not so much about wu (kung fu), but mainly about xia, a combination (结合) of courage, justice (公平) and self-sacrifice (自我牺牲)." These values have been passed on to Chinese of all ages through his books. Jin Yong's books are not only about heroes who fight for justice and righteousness (正义). They also show people the beauty of almost every aspect of Chinese culture.
"You can't think too highly of Jin Yong's cultural influence. He turned novels into an encyclopedia (百科全书) of Chinese history, medicine, geography, mathematics..." Professor Petrus Liu of Boston University said.
Jin Yong once said that he hoped people would still read his books even 100 or 200 years after his death. It is probably safe to say that as long as the noble qualities mentioned in his stories never die out, neither will his great works themselves.
( ) 31. Jin Yong worked as a ________ when he was alive.
A. journalist
B. political critic
C. martial arts novelist
D. all the above
( ) 32. What can we know about "wuxia" from Jin Yong's words?
A. Wu is about kung fu while xia is about some human spirits.
B. The spirits of martial arts novels lie more in wu than in xia.
C. People can only learn the spirits of wuxia from books.
D. The spirits of wuxia can only be understood by old people.
( ) 33. The underlined word "noble" in the last paragraph probably means "________".
A. awful and dangerous
B. good and admired
C. funny and exciting
D. rich but common
( ) 34. According to the passage, which of the following is true?
A. Jin Yong was the first novelist to write about jianghu.
B. Readers read Jin Yong's martial arts novels only for fun.
C. Readers can know a lot about Chinese culture by reading Jin Yong's martial arts novels.
D. Nobody will read Jin Yong's works in the future.
( ) 35. The best title for this passage could be "________".
A. Beauty of Chinese culture
B. King of wuxia
C. Famous novelists
D. Heroes in wuxia
He was a journalist (记者) and a political critic (政治评论家). But to most people, he was one of the most famous martial arts novelist (武侠小说家) in the Chinese-speaking world.
Louis Cha Leung-yung, better known by his pen name Jin Yong, passed away at 94 years old on 30 October 2018 in Hong Kong. Jin Yong was not the first person to write about the martial arts world known as jianghu, but he wrote some of its best stories. His works are not only a joy for people to read, but also help to shape Chinese people's spirits and values in recent decades.
Jin Yong once said, "Wuxia (martial arts) is not so much about wu (kung fu), but mainly about xia, a combination (结合) of courage, justice (公平) and self-sacrifice (自我牺牲)." These values have been passed on to Chinese of all ages through his books. Jin Yong's books are not only about heroes who fight for justice and righteousness (正义). They also show people the beauty of almost every aspect of Chinese culture.
"You can't think too highly of Jin Yong's cultural influence. He turned novels into an encyclopedia (百科全书) of Chinese history, medicine, geography, mathematics..." Professor Petrus Liu of Boston University said.
Jin Yong once said that he hoped people would still read his books even 100 or 200 years after his death. It is probably safe to say that as long as the noble qualities mentioned in his stories never die out, neither will his great works themselves.
( ) 31. Jin Yong worked as a ________ when he was alive.
A. journalist
B. political critic
C. martial arts novelist
D. all the above
( ) 32. What can we know about "wuxia" from Jin Yong's words?
A. Wu is about kung fu while xia is about some human spirits.
B. The spirits of martial arts novels lie more in wu than in xia.
C. People can only learn the spirits of wuxia from books.
D. The spirits of wuxia can only be understood by old people.
( ) 33. The underlined word "noble" in the last paragraph probably means "________".
A. awful and dangerous
B. good and admired
C. funny and exciting
D. rich but common
( ) 34. According to the passage, which of the following is true?
A. Jin Yong was the first novelist to write about jianghu.
B. Readers read Jin Yong's martial arts novels only for fun.
C. Readers can know a lot about Chinese culture by reading Jin Yong's martial arts novels.
D. Nobody will read Jin Yong's works in the future.
( ) 35. The best title for this passage could be "________".
A. Beauty of Chinese culture
B. King of wuxia
C. Famous novelists
D. Heroes in wuxia
答案:
31.D
解析:根据第一段“He was a journalist (记者) and a political critic (政治评论家). But to most people, he was one of the most famous martial arts novelist...”可知,金庸生前是记者、政治评论家和武侠小说家,A、B、C选项都正确。故选D。
32.A
解析:根据第三段“Wuxia (martial arts) is not so much about wu (kung fu), but mainly about xia, a combination (结合) of courage, justice (公平) and self-sacrifice (自我牺牲).”可知,wu是关于功夫,xia是关于一些人类精神,A选项正确,B选项错误;C、D选项文中未提及且说法错误。故选A。
33.B
解析:根据前文“a combination of courage, justice and self-sacrifice”可知,这些是好的、令人钦佩的品质,noble意为“高尚的;崇高的”,与good and admired意思相近。故选B。
34.C
解析:根据第三段“They also show people the beauty of almost every aspect of Chinese culture.”可知,读者可以通过阅读金庸的武侠小说了解很多中国文化,C选项正确。根据第二段“Jin Yong was not the first person to write about the martial arts world known as jianghu”可知A选项错误;根据第二段“His works are not only a joy for people to read, but also help to shape Chinese people's spirits and values in recent decades.”可知B选项错误;根据最后一段“Jin Yong once said that he hoped people would still read his books even 100 or 200 years after his death.”可知D选项错误。故选C。
35.B
解析:文章主要介绍了武侠小说家金庸的生平、作品及其影响,B选项“武侠之王”最能概括文章主旨。A选项“中国文化之美”范围过大;C选项“著名小说家”过于笼统;D选项“武侠中的英雄”不是文章重点。故选B。
解析:根据第一段“He was a journalist (记者) and a political critic (政治评论家). But to most people, he was one of the most famous martial arts novelist...”可知,金庸生前是记者、政治评论家和武侠小说家,A、B、C选项都正确。故选D。
32.A
解析:根据第三段“Wuxia (martial arts) is not so much about wu (kung fu), but mainly about xia, a combination (结合) of courage, justice (公平) and self-sacrifice (自我牺牲).”可知,wu是关于功夫,xia是关于一些人类精神,A选项正确,B选项错误;C、D选项文中未提及且说法错误。故选A。
33.B
解析:根据前文“a combination of courage, justice and self-sacrifice”可知,这些是好的、令人钦佩的品质,noble意为“高尚的;崇高的”,与good and admired意思相近。故选B。
34.C
解析:根据第三段“They also show people the beauty of almost every aspect of Chinese culture.”可知,读者可以通过阅读金庸的武侠小说了解很多中国文化,C选项正确。根据第二段“Jin Yong was not the first person to write about the martial arts world known as jianghu”可知A选项错误;根据第二段“His works are not only a joy for people to read, but also help to shape Chinese people's spirits and values in recent decades.”可知B选项错误;根据最后一段“Jin Yong once said that he hoped people would still read his books even 100 or 200 years after his death.”可知D选项错误。故选C。
35.B
解析:文章主要介绍了武侠小说家金庸的生平、作品及其影响,B选项“武侠之王”最能概括文章主旨。A选项“中国文化之美”范围过大;C选项“著名小说家”过于笼统;D选项“武侠中的英雄”不是文章重点。故选B。
查看更多完整答案,请扫码查看