第68页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
三、信息还原
请认真阅读下面的短文,从短文后所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有一项是多余的。
“Are you an I-person or an E-person?” This question has become a popular way for many people to start a conversation when they want to know more about a new person they just met.
Hu Xiaofan is the same. There is a system called the Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). (1)
After reading the information about her type, Hu Xiaofan thinks the test describes her very well. She said, “When I meet people for the first time, I do not feel uncomfortable any more. (3)
On social media, MBTI got more than 3.5 billion views. (4)
请认真阅读下面的短文,从短文后所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有一项是多余的。
“Are you an I-person or an E-person?” This question has become a popular way for many people to start a conversation when they want to know more about a new person they just met.
Hu Xiaofan is the same. There is a system called the Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). (1)
D
Hu Xiaofan is an INFJ. On the website, there are 16 different personalities introduced including INTJ, INTP, ENTJ, INFJ, ENFJ, ENFP, etc. For example, INFJ people are quiet and they might be a bit shy. And they want everything to be perfect. So, when they can't make something perfect, they may get really hurt. However, they are special too. They like to think a lot. (2) C
They are also very understanding. If a classmate is sad, they will know right away and try to make him or her feel better.After reading the information about her type, Hu Xiaofan thinks the test describes her very well. She said, “When I meet people for the first time, I do not feel uncomfortable any more. (3)
F
”On social media, MBTI got more than 3.5 billion views. (4)
B
MBTI is not only an interesting topic for people to talk about when they meet, but also a way to help people know themselves better. (5) E
答案:
【解析】:
这是一道信息还原题,主要考查学生对文章内容的理解和逻辑推理能力。学生需要从所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使文章内容连贯、逻辑合理。
首先,学生需要仔细阅读短文,了解文章的主旨大意和上下文逻辑。文章主要介绍了MBTI性格测试,以及Hu Xiaofan通过MBTI测试了解自己的过程。
接下来,学生逐一分析每个空白处的前后文,找出与空白处相关的线索和提示。
对于第一个空白处,前文提到了MBTI,后文提到了Hu Xiaofan是INFJ类型的人,因此可以推断出该空白处应该填写关于MBTI的描述或作用。选项D“它告诉人们性格、习惯和其他事情”符合这一要求。
对于第二个空白处,前文描述了INFJ类型的人喜欢思考,后文提到他们也很善解人意。因此,该空白处应该填写与思考相关的内容。选项C“他们总是好奇像天空为什么是蓝色这样的事情”符合这一要求。
对于第三个空白处,前文提到Hu Xiaofan第一次见人时不再感到不舒服,后文应该与这一变化相关。选项F“我可以问他们是I型人还是E型人来开始聊天”符合这一逻辑。
对于第四个空白处,前文提到MBTI在社交媒体上的浏览量超过35亿,后文应该与这一话题的热门程度相关。选项B“80万人分享了他们自己的想法”符合这一要求。
对于第五个空白处,前文提到MBTI不仅是一个有趣的话题,还能帮助人们更好地了解自己,后文应该与MBTI的作用或意义相关。选项E“它可以让人们思考在生活中选择什么”符合这一要求。
最后,学生根据以上分析,逐一将选项填入空白处,检查文章的连贯性和逻辑性,确保答案的正确性。
【答案】:
(1) D
(2) C
(3) F
(4) B
(5) E
这是一道信息还原题,主要考查学生对文章内容的理解和逻辑推理能力。学生需要从所给的选项中选出能填入空白处的最佳选项,使文章内容连贯、逻辑合理。
首先,学生需要仔细阅读短文,了解文章的主旨大意和上下文逻辑。文章主要介绍了MBTI性格测试,以及Hu Xiaofan通过MBTI测试了解自己的过程。
接下来,学生逐一分析每个空白处的前后文,找出与空白处相关的线索和提示。
对于第一个空白处,前文提到了MBTI,后文提到了Hu Xiaofan是INFJ类型的人,因此可以推断出该空白处应该填写关于MBTI的描述或作用。选项D“它告诉人们性格、习惯和其他事情”符合这一要求。
对于第二个空白处,前文描述了INFJ类型的人喜欢思考,后文提到他们也很善解人意。因此,该空白处应该填写与思考相关的内容。选项C“他们总是好奇像天空为什么是蓝色这样的事情”符合这一要求。
对于第三个空白处,前文提到Hu Xiaofan第一次见人时不再感到不舒服,后文应该与这一变化相关。选项F“我可以问他们是I型人还是E型人来开始聊天”符合这一逻辑。
对于第四个空白处,前文提到MBTI在社交媒体上的浏览量超过35亿,后文应该与这一话题的热门程度相关。选项B“80万人分享了他们自己的想法”符合这一要求。
对于第五个空白处,前文提到MBTI不仅是一个有趣的话题,还能帮助人们更好地了解自己,后文应该与MBTI的作用或意义相关。选项E“它可以让人们思考在生活中选择什么”符合这一要求。
最后,学生根据以上分析,逐一将选项填入空白处,检查文章的连贯性和逻辑性,确保答案的正确性。
【答案】:
(1) D
(2) C
(3) F
(4) B
(5) E
四、阅读与回答问题
Too many people want others to be their friends, but they don't give friendship back. That is why some friendships don't last long. To have a good friend, you must learn to treat your friend in the way you want your friend to treat you. Learning to be a good friend means learning three rules: be honest, be generous and be understanding.
Being honest is the start of a good friendship. Friends must trust each other. If a friend finds out that you are not honest, you may lose your friend's trust.
Generosity means sharing. You don't have to give your lunch money or your clothes to your friend, but you can share the things you enjoy—like your hobbies and interests. Naturally you will want to share your ideas and feelings. These can be meaningful to a friend. They show your friend what is important to you. Your friend can know you better by sharing.
Everyone needs help with a problem. Talking about the problem to a friend can be the first step in solving the problem. So to be a friend, you must listen and understand. You must try to put yourself in your friend's shoes so that you can understand the problem better.
No two friendships are the same. But all true friendships have these three things. If you plan to keep your friendships, you must practise being honest, generous and understanding.
回答下面5个问题,每题答案不超过6个词。
1. What is the passage mainly about?
2. If a friend finds out that you are not honest, what may happen?
3. According to the passage, what can you share with your friends?
4. Why should you put yourself in your friend's shoes?
5. As a teenager, how can you be a good friend to others?
Too many people want others to be their friends, but they don't give friendship back. That is why some friendships don't last long. To have a good friend, you must learn to treat your friend in the way you want your friend to treat you. Learning to be a good friend means learning three rules: be honest, be generous and be understanding.
Being honest is the start of a good friendship. Friends must trust each other. If a friend finds out that you are not honest, you may lose your friend's trust.
Generosity means sharing. You don't have to give your lunch money or your clothes to your friend, but you can share the things you enjoy—like your hobbies and interests. Naturally you will want to share your ideas and feelings. These can be meaningful to a friend. They show your friend what is important to you. Your friend can know you better by sharing.
Everyone needs help with a problem. Talking about the problem to a friend can be the first step in solving the problem. So to be a friend, you must listen and understand. You must try to put yourself in your friend's shoes so that you can understand the problem better.
No two friendships are the same. But all true friendships have these three things. If you plan to keep your friendships, you must practise being honest, generous and understanding.
回答下面5个问题,每题答案不超过6个词。
1. What is the passage mainly about?
Three rules of friendship.
2. If a friend finds out that you are not honest, what may happen?
Lose friend's trust.
3. According to the passage, what can you share with your friends?
Hobbies, interests, ideas, feelings.
4. Why should you put yourself in your friend's shoes?
Understand problem better.
5. As a teenager, how can you be a good friend to others?
Be honest, generous, understanding.
答案:
1. Three rules of friendship.
2. Lose friend's trust.
3. Hobbies, interests, ideas, feelings.
4. Understand problem better.
5. Be honest, generous, understanding.
2. Lose friend's trust.
3. Hobbies, interests, ideas, feelings.
4. Understand problem better.
5. Be honest, generous, understanding.
查看更多完整答案,请扫码查看