第2页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
Ⅰ.根据句意及汉语提示或首字母提示写出单词
1. You shouldn't say bad words about someone just because of his or her
2. There are six
3. Can you tell me your
4. Be
5. I don't like the colour of these toy cars. Do you have any
1. You shouldn't say bad words about someone just because of his or her
looks
.2. There are six
grades
in a primary school, but there are only three in a middle school.3. Can you tell me your
classmates'
names one by one?4. Be
friendly
to the people around you, and you'll have many friends.5. I don't like the colour of these toy cars. Do you have any
other
ones?
答案:
1 looks 2 grades 3 classmates' 4 friendly 5 other
6. —Do you have ____ basketball T-shirt?
—Yes, I love playing ____ basketball, so I have one.
A.a;/
B.a;a
C.the;a
D.the;/
—Yes, I love playing ____ basketball, so I have one.
A
A.a;/
B.a;a
C.the;a
D.the;/
答案:
6.A 第一空表示泛指,“一件篮球 T 恤衫”,basketball 以辅音音素开头,故前面用 a; play 与球类名词中间不加冠词。故选 A。
7.「2024 四川乐山中考改编」—World Sleep Day falls on March 21st. Do you think sleep is important?
—I think so. Sleeping well can give you enough ____.
A.interest
B.energy
C.food
D.hair
—I think so. Sleeping well can give you enough ____.
B
A.interest
B.energy
C.food
D.hair
答案:
7.B 句意:——3 月 21 日是世界睡眠日。你认为睡眠重要吗?——我认为重要。睡个好觉能给你足够的能量。interest 兴趣;energy 精力;food 食物;hair 头发。故选 B。
8. —Which class are you in?
—We are in ____
A.Class Nine, Grade Seven
B.class nine, grade seven
C.Grade Seven, Class Nine
D.grade seven, class nine
—We are in ____
A
.A.Class Nine, Grade Seven
B.class nine, grade seven
C.Grade Seven, Class Nine
D.grade seven, class nine
答案:
8.A 表达“在某个年级某个班级”时,班级在前,年级在后,且首字母都要大写。故选 A。
9. Amy is ____ and she has an ____ sister.
A.11 years old;8 years old
B.11-year-old;8-year-old
C.11-year-old;8 years old
D.11 years old;8-year-old
D
A.11 years old;8 years old
B.11-year-old;8-year-old
C.11-year-old;8 years old
D.11 years old;8-year-old
答案:
9.D 句意:埃米 11 岁,她有一个 8 岁的妹妹。第一空用 11 years old 表示“11 岁”;第二空用复合形容词8-year-old修饰其后的名词 sister。故选 D。易错警示 “基数词-名词单数-形容词”为常见的复合形容词结构,其后必须加名词。
10. What information (信息) can we get about Amy from the box?
Amy is a kind girl. She always wears a smile on her face. She is ready to help others and likes meeting new people.
A.Hobbies.
B.Looks.
C.Characters.
D.Dreams.
Amy is a kind girl. She always wears a smile on her face. She is ready to help others and likes meeting new people.
A.Hobbies.
B.Looks.
C.Characters.
D.Dreams.
答案:
C
11. 米莉既高又苗条。她擅长游泳。
Millie is
12. 我表姐很有礼貌。她总是乐于帮助其他人。
My cousin
13. 西蒙很聪明。他对科学感兴趣。
Simon
14. 他非常喜欢运动,总是精力充沛。
He
15. 欢迎来到我家。让我们来见见我的家人。
Millie is
tall and slim
. She is good at swimming
.12. 我表姐很有礼貌。她总是乐于帮助其他人。
My cousin
is very polite
. She is always ready to help others
.13. 西蒙很聪明。他对科学感兴趣。
Simon
is very smart/clever
. He is interested in science
.14. 他非常喜欢运动,总是精力充沛。
He
likes/loves sport
very much and is always full of energy
.15. 欢迎来到我家。让我们来见见我的家人。
Welcome to
my home. Let's meet
my family.
答案:
11.tall and slim; good at swimming
12.is very polite; ready to help others
13.is very smart/clever; is interested in science
14.likes/loves sport; full of energy
15.Welcome to; Let's meet
12.is very polite; ready to help others
13.is very smart/clever; is interested in science
14.likes/loves sport; full of energy
15.Welcome to; Let's meet
Ⅳ.阅读理解
人际关系「2025 江苏江阴期中」
①Hello, everyone! I'm Li Jun. I am a middle school student from Beijing. I am 13 years old. My birthday is just on the same day as National Day. There are three people I like very much. They are my mother, my classmate Joe and my teacher Mrs Zhu. Let me introduce them to you.
②My mother is 40 years old. Her birthday is on April 7th. It's an important day because World Health Day is on that day too. My mother is a Chinese teacher. She is very busy and she works hard. She always goes to work before 7:00 a.m. and comes back home after 8:00 p.m.
③Joe is a smart boy. He is the same age as me. His birthday is on the first day of a year. Joe knows much about history and he often tells history stories to me. He is a kind boy and he always helps me with my Science.
④Mrs Zhu is a PE teacher. Her birthday is on November 29th. She is 1.88 m tall. She comes from Henan. She is good at volleyball. She is very strict (严格的) with us, but she often helps poor children.
16. How old is Joe?
A. 12.
B. 13.
C. 14.
D. 15.
17. 新中考 缩句匹配题 Match (匹配) the birthdays with the people and choose the right answer.
①January 1st
②April 7th
③October 1st
④November 29th
a. Li Jun
b. Li Jun's mother
c. Joe
d. Mrs Zhu
A. ①—b, ②—d, ③—a, ④—c
B. ①—c, ②—a, ③—d, ④—b
C. ①—c, ②—b, ③—a, ④—d
D. ①—b, ②—d, ③—c, ④—a
18. What is Mrs Zhu like according to the passage?
A. Busy and careful.
B. Beautiful and smart.
C. Kind and strict.
D. Shy and lucky.
19. 新中考 文章结构题 What's the structure (结构) of the passage?

人际关系「2025 江苏江阴期中」
①Hello, everyone! I'm Li Jun. I am a middle school student from Beijing. I am 13 years old. My birthday is just on the same day as National Day. There are three people I like very much. They are my mother, my classmate Joe and my teacher Mrs Zhu. Let me introduce them to you.
②My mother is 40 years old. Her birthday is on April 7th. It's an important day because World Health Day is on that day too. My mother is a Chinese teacher. She is very busy and she works hard. She always goes to work before 7:00 a.m. and comes back home after 8:00 p.m.
③Joe is a smart boy. He is the same age as me. His birthday is on the first day of a year. Joe knows much about history and he often tells history stories to me. He is a kind boy and he always helps me with my Science.
④Mrs Zhu is a PE teacher. Her birthday is on November 29th. She is 1.88 m tall. She comes from Henan. She is good at volleyball. She is very strict (严格的) with us, but she often helps poor children.
16. How old is Joe?
A. 12.
B. 13.
C. 14.
D. 15.
17. 新中考 缩句匹配题 Match (匹配) the birthdays with the people and choose the right answer.
①January 1st
②April 7th
③October 1st
④November 29th
a. Li Jun
b. Li Jun's mother
c. Joe
d. Mrs Zhu
A. ①—b, ②—d, ③—a, ④—c
B. ①—c, ②—a, ③—d, ④—b
C. ①—c, ②—b, ③—a, ④—d
D. ①—b, ②—d, ③—c, ④—a
18. What is Mrs Zhu like according to the passage?
A. Busy and careful.
B. Beautiful and smart.
C. Kind and strict.
D. Shy and lucky.
19. 新中考 文章结构题 What's the structure (结构) of the passage?
答案:
16.B:推理判断题。根据第一段中“I am 13 years old.”以及第三段中“Joe..He is the same age as me.”可知,Joe 的年龄是 13 岁。故选 B。
17.C:细节匹配题。根据第三段可知,Joe 的生日在一年的第一天,也就是 1 月 1 日;根据第二段可知,李军的妈妈的生日是 4 月 7日;根据第一段可知,李军生日国庆节同一天也就是 10 月 1 日;根据第四段可知,朱老师的生日在11 月 29日故选 C。
18.C:细理解题根第四段中“She is very strict with us but she often helps poor children.”可知朱老师是善良而严格的。故选 C。
19.A:文章结构题通读全文可知,第一段介绍了李军的个人信息,并引出要介绍的另外三个人;第二段至第四段分别介绍了李军妈妈、同学以及老师的相关信息,因此文章属于“总—分”结构。故选 A。技巧点拨 文章结构题考查文章的篇章结构,文章通常是“总—分”或“总—分—总”结构。考生需要通读全文,从整体上把握全文脉络结构。如果文章设置此类题目通常文章的脉络结构较为清晰层次比较分明。
17.C:细节匹配题。根据第三段可知,Joe 的生日在一年的第一天,也就是 1 月 1 日;根据第二段可知,李军的妈妈的生日是 4 月 7日;根据第一段可知,李军生日国庆节同一天也就是 10 月 1 日;根据第四段可知,朱老师的生日在11 月 29日故选 C。
18.C:细理解题根第四段中“She is very strict with us but she often helps poor children.”可知朱老师是善良而严格的。故选 C。
19.A:文章结构题通读全文可知,第一段介绍了李军的个人信息,并引出要介绍的另外三个人;第二段至第四段分别介绍了李军妈妈、同学以及老师的相关信息,因此文章属于“总—分”结构。故选 A。技巧点拨 文章结构题考查文章的篇章结构,文章通常是“总—分”或“总—分—总”结构。考生需要通读全文,从整体上把握全文脉络结构。如果文章设置此类题目通常文章的脉络结构较为清晰层次比较分明。
查看更多完整答案,请扫码查看