第77页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
There is an old saying in Xunpu, Fujian Province, “Put flowers in your hair in this life, and you'll also be pretty in the afterlife.” Xunpu is a small fishing village. In the past, all the women there used colourful and special flower headdresses(头饰). The headdress is known as zanhua or zanhuawei. In 2008, zanhua became a national intangible cultural heritage(非物质文化遗产).
As a child, Huang Rongbing watched his mother, Weng Xiuzhen, comb(梳) her long and thick hair. Weng often made a bun(圆髻) at the back of her head. And then, she put colourful flowers into her hair.
The 34 - year - old man now has a salon(美发店). There, tourists can get a hairstyle in the Xunpu tradition. They can also take photos there.
More and more tourists visit Xunpu. It makes Huang happy because it keeps his salon busy. What's more, it also helps share the history and culture behind zanhua headwear.
Hu Titi is one of Huang's customers. After trying zanhua, she even brought it to Paris in France last year. She dressed in traditional Chinese clothes with a zanhua in her hair. Under the Eiffel Tower, she took photos and videos of herself.
Huang said the women of Xunpu are hard - working and brave. They can catch the best seafood. “When they put zanhua on their heads, they show their wish to be happy. The flowers are a symbol of hope,” he said.
( )1. What is zanhua?
A. Colourful and special flower headdresses.
B. Horse - face skirts.
C. Buns at the back of women's heads.
D. Traditional Chinese clothes.
( )2. Huang feels happy when more people visit Xunpu. One of the reasons is that ________.
A. he can improve his skills of taking photos
B. he can teach tourists to catch the best seafood
C. he can show tourists how to comb their long and thick hair
D. he can help more people understand the history and culture of zanhua
( )3. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Tourists only get zanhua in Huang's salon.
B. Huang makes short videos to teach people to comb hair.
C. Lots of tourists wear traditional Chinese clothes to take photos in Paris.
D. The women of Xunpu put zanhua on their heads in hope of happiness.

As a child, Huang Rongbing watched his mother, Weng Xiuzhen, comb(梳) her long and thick hair. Weng often made a bun(圆髻) at the back of her head. And then, she put colourful flowers into her hair.
The 34 - year - old man now has a salon(美发店). There, tourists can get a hairstyle in the Xunpu tradition. They can also take photos there.
More and more tourists visit Xunpu. It makes Huang happy because it keeps his salon busy. What's more, it also helps share the history and culture behind zanhua headwear.
Hu Titi is one of Huang's customers. After trying zanhua, she even brought it to Paris in France last year. She dressed in traditional Chinese clothes with a zanhua in her hair. Under the Eiffel Tower, she took photos and videos of herself.
Huang said the women of Xunpu are hard - working and brave. They can catch the best seafood. “When they put zanhua on their heads, they show their wish to be happy. The flowers are a symbol of hope,” he said.
( )1. What is zanhua?
A. Colourful and special flower headdresses.
B. Horse - face skirts.
C. Buns at the back of women's heads.
D. Traditional Chinese clothes.
( )2. Huang feels happy when more people visit Xunpu. One of the reasons is that ________.
A. he can improve his skills of taking photos
B. he can teach tourists to catch the best seafood
C. he can show tourists how to comb their long and thick hair
D. he can help more people understand the history and culture of zanhua
( )3. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Tourists only get zanhua in Huang's salon.
B. Huang makes short videos to teach people to comb hair.
C. Lots of tourists wear traditional Chinese clothes to take photos in Paris.
D. The women of Xunpu put zanhua on their heads in hope of happiness.
答案:
1. A
2. D [解析]根据第四段中“It makes Huang happy... it also helps share the history and culture behind zanhua headwear.”可知,Huang很高兴的其中一个原因是他可以帮助更多人了解簪花背后的历史和文化。
3. D
2. D [解析]根据第四段中“It makes Huang happy... it also helps share the history and culture behind zanhua headwear.”可知,Huang很高兴的其中一个原因是他可以帮助更多人了解簪花背后的历史和文化。
3. D
查看更多完整答案,请扫码查看