第12页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
新素材 传统文化
How can you do calculations(计算)quickly? These days,you can easily use a calculator. But how about people in ancient times? In the very beginning,the cleverest among them thought of using stones and seashells. Then,they invented the abacus. Some researchers consider the invention to be the world's oldest “calculator”. In China,people used abacuses to do calculations for thousands of years.
The abacus is usually made of wood. It has many beads(珠子). Each rod(竿)stands for a different digit(数位). The rightmost is ones,the second is tens,the third is hundreds,and so on. Each bead in the central area has a value.
In the past,the use of the abacus was taught in all schools. It was considered to be an important skill that everybody needed to pick up. Wherever there was a need for calculations,an abacus would come into sight.
Today,abacuses are no longer widely used. Perhaps you have never seen one. However,we can still feel the important roles they once played. Abacuses have become a symbol. Because they used to be a must - have for business people,some have come to believe that abacuses can help their owners gather wealth.
1. According to the passage,what are the world's earliest “calculators”?
A. Stones.
B. Seashells.
C. Abacuses.
D. Beads.
2. 新考法 图示理解 Which number does the picture in the passage stand for?
A. 3,781.
B. 1,873.
C. 1,433.
D. 5,423.
3. By writing this passage,the author mainly wanted to ________.
A. try to make the abacus popular again
B. introduce the abacus to people
C. explore why the abacus is no longer popular
D. teach people how to use the abacus
How can you do calculations(计算)quickly? These days,you can easily use a calculator. But how about people in ancient times? In the very beginning,the cleverest among them thought of using stones and seashells. Then,they invented the abacus. Some researchers consider the invention to be the world's oldest “calculator”. In China,people used abacuses to do calculations for thousands of years.
The abacus is usually made of wood. It has many beads(珠子). Each rod(竿)stands for a different digit(数位). The rightmost is ones,the second is tens,the third is hundreds,and so on. Each bead in the central area has a value.
In the past,the use of the abacus was taught in all schools. It was considered to be an important skill that everybody needed to pick up. Wherever there was a need for calculations,an abacus would come into sight.
Today,abacuses are no longer widely used. Perhaps you have never seen one. However,we can still feel the important roles they once played. Abacuses have become a symbol. Because they used to be a must - have for business people,some have come to believe that abacuses can help their owners gather wealth.
1. According to the passage,what are the world's earliest “calculators”?
A. Stones.
B. Seashells.
C. Abacuses.
D. Beads.
2. 新考法 图示理解 Which number does the picture in the passage stand for?
A. 3,781.
B. 1,873.
C. 1,433.
D. 5,423.
3. By writing this passage,the author mainly wanted to ________.
A. try to make the abacus popular again
B. introduce the abacus to people
C. explore why the abacus is no longer popular
D. teach people how to use the abacus
答案:
1. C 2. B 3. B 【解析】通读全文可知,本文主要介绍了世界上最古老的计算器——算盘,包括算盘的历史、用法以及它在人们生活中的作用等,则B项表述符合文章主旨。
查看更多完整答案,请扫码查看