2025年全品学练考高中英语必修第一册外研版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年全品学练考高中英语必修第一册外研版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



练新鲜时文 拓主题语境
词数 337 难度 ★★★ 7 分钟 正确率 _/4
Even with an injured leg, a tall, grey crowned crane (灰冠鹤) walks proudly through a bird shelter in the Rwandan(卢旺达的) capital Kigali. The shelter—called Umusambi Village—has rescued more than 200 cranes from captivity(囚禁). Olivier Nsengimana founded the Umusambi Village in 2015, and ran it together with the government. Umusambi means “grey crowned bird” in the Kinyarwanda language. In just four years, the organization helped to increase the population of these endangered birds from 487 to 881.
“Before this work began, local communities were hunting or capturing the birds to sell,” said veterinarian Nsengimana. Nsengimana recently explained why this was possibly happening. In Rwanda, the bird is often a symbol of high social position and wealth. So, they are often raised in private homes or hotels.
“In fact, six years ago,” he said, “there were more cranes living in captivity in hotels and homes than in the wild.” Nsengimana added that poverty and a lack of awareness in the local communities led them to catch and sell the birds illegally. He said raising awareness of their endangered position is helping to protect the birds.
For Nsengimana, his own love of the bird goes back to his childhood. He grew up in a village filled with grey crowned cranes. They not only woke up people in the morning, but they also provided entertainment.
Some of the rescued birds are brought to the village after being injured by illegal hunters. Others come from homes where their owners broke their legs or cut their wings to prevent them from flying away.
At Umusambi Village, the cranes are able to recover. When they are healthy enough to survive in their natural environment, Nsengimana releases them in a protected forest. However, the cranes are still endangered by illegal hunting and by the destruction of their natural environment. “This is happening not only in Rwanda,” he said. “Cranes are endangered in many other parts of the world, including North America.”
(
B
)1. What happened to the birds before Nsengimana took action?
A. They lost their homes.
B. They were kept as pets.
C. They were used to tell time.
D. They were hunted for meat.
(
A
)2. What were the birds like before they were rescued?
A. They were hurt by humans.
B. They were all raised at homes.
C. They were protected in the wild.
D. They were in good condition.
(
D
)3. Where will these rescued birds end up after recovery?
A. Staying in the shelter forever.
B. Keeping the locals company.
C. Being kept in public parks.
D. Living in the wild.
(
C
)4. Which of the following can be the best title for the text?
A. We should remind people to protect endangered birds
B. Birds become the symbol of wealth in Rwanda
C. A man saves endangered birds in Rwanda
D. Birds are part of people’s life in Rwanda
语篇分析

 
词海拾珠
1. shelter n. 庇护处,避难处 v. 保护;躲避(风雨或危险);掩蔽
2. capture vt. 捕获;拍摄 n.(被)捕获;(被)俘获
3. explain v. 解释,说明→
n. 解释,说明
4. awareness n. 认识,意识→
adj. 知道的,明白的;察觉到的
5. entertainment n. 娱乐;招待;娱乐活动;款待→
v. 娱乐;招待,款待;使快乐
6. release vt. 释放;放出;放走;放开
7. destruction n. 破坏;毁灭;摧毁
【举一反三】
一词多义 raise
[原句再现] He said raising awareness of their endangered position is helping to protect the birds.
他说,提高(人们)对它们濒危状况的认识有助于保护这种鸟类。
raise v. 提升;举起;增加,提高(数量、水平等);饲养;种植;抚养,养育;筹集
[猜测词义]
(1)How can we raise standards in schools? (
)
(2)We need to raise money for the charity event. (
)
(3)The old couple raised their grandson with great care. (
)
(4)Farmers in this area raise a lot of sheep for wool. (
)
句型透视
[原句] Others come from homes where their owners broke their legs or cut their wings to prevent them from flying away.
[分析] 这是一个主从复合句。在本句中,others come from homes 是主句;where 引导
,修饰先行词 homes;prevent...from doing sth 是固定的动词短语,意思是“阻止……做某事”。
[翻译] 其他的来自家庭,家庭里的主人为了防止它们飞走,打断了它们的腿或剪断了它们的翅膀。
[仿写] 我们可以从本可以避免的错误中获得宝贵的经验,以防止其再次发生。
We can gain valuable experience from the mistakes________________________.(定语从句;prevent)
答案: Thursday
【文章大意】本文是一篇说明文。Nsengimana在2015年于卢旺达创建了一个灰冠鹤收容所,并与政府共同经营。在短短的4年时间里,该组织帮助这些濒危鸟类,使它们的数量从487只增加到881只。
1.B 细节理解题。根据第二段的“So, they are often raised in private homes or hotels.”可知,在Nsengimana采取行动之前,它们通常被饲养在私人住宅或酒店中,即它们被当作宠物饲养。
2.A 细节理解题。根据第五段的内容可知,被救的灰冠鹤包括一些被非法猎人打伤的,还有一些是在这之前主人为了不让它们飞走而打断了它们的腿或剪断了它们的翅膀的,即它们受到了伤害。
3.D 细节理解题。根据最后一段“When they are healthy enough to survive in their natural environment, Nsengimana releases them in a protected forest.”可知,当它们足够健康,能够在自然环境中生存时,Nsengimana就会把它们释放到受保护的森林中,即它们会回归野外。
4.C 主旨大意题。根据全文内容可知,Nsengimana在2015年创建了Umusambi Village,并与政府共同经营,帮助濒危的灰冠鹤渡过难关。所以文章标题是一个男人拯救卢旺达濒危鸟类。
【语篇分析】
1.bird shelter 2.Local communities 3.a lack of awareness 4.protect the birds 5.illegal hunters 6.a protected forest 7.endangered
【词海拾珠】
3.explanation 4.aware 5.entertain
【举一反三】
[猜测词义]
(1)提高
(2)筹集
(3)抚养
(4)饲养
[句型透视]
[分析] 定语从句
[仿写] which/that could have been avoided to prevent them from happening again

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭