第81页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
四、完形填空
主题:人与社会——历史、社会与文化 学科素养:学习能力 词数:约230 建议用时:5分钟
In 1912, a man called Wilfrid Voynich bought a number of books in Italy. He bought so many that he didn’t look very ____ 16 ____ at the books. When he arrived home, he discovered he had bought a very ____ 17 ____ handwritten manuscript (手写稿). It was written in a language he had never seen before. It was also full of ____ 18 ____ of plants.
Since then, the book—now known as the Voynich Manuscript—has ____ 19 ____ the world’s most mysterious manuscript. Many people have studied it, ____ 20 ____ no one has ever discovered its meaning and writer.
There are many ideas about who wrote it and why. Some say that it might have been ____ 21 ____ by a famous scientist like Francis Bacon. Some think it could be a religious (宗教的) text. Others think the manuscript is a hoax (骗局) and ____ 22 ____ nothing at all.
Scientists have learned that the manuscript was made between 1404 and 1438. However, this only tells us how old the ____ 23 ____ is, not when the book was written. But there’s still hope. After all, the manuscript is real and there’s meaning to its words.
The Voynich Manuscript remains a mystery today. You can go online to ____ 24 ____ it if you would like to know the truth. Are you interested in it? Then, please look up some ____ 25 ____ about it on the Internet.
(
B. comfortably
C. carefully
D. happily
(
B. dangerous
C. normal
D. strange
(
B. pictures
C. reports
D. websites
(
B. kept
C. tricked
D. mentioned
(
B. or
C. if
D. but
(
B. written
C. divided
D. managed
(
B. trades
C. stands
D. means
(
B. news
C. paper
D. idea
(
B. steal
C. find
D. borrow
(
B. advice
C. pleasure
D. background
主题:人与社会——历史、社会与文化 学科素养:学习能力 词数:约230 建议用时:5分钟
In 1912, a man called Wilfrid Voynich bought a number of books in Italy. He bought so many that he didn’t look very ____ 16 ____ at the books. When he arrived home, he discovered he had bought a very ____ 17 ____ handwritten manuscript (手写稿). It was written in a language he had never seen before. It was also full of ____ 18 ____ of plants.
Since then, the book—now known as the Voynich Manuscript—has ____ 19 ____ the world’s most mysterious manuscript. Many people have studied it, ____ 20 ____ no one has ever discovered its meaning and writer.
There are many ideas about who wrote it and why. Some say that it might have been ____ 21 ____ by a famous scientist like Francis Bacon. Some think it could be a religious (宗教的) text. Others think the manuscript is a hoax (骗局) and ____ 22 ____ nothing at all.
Scientists have learned that the manuscript was made between 1404 and 1438. However, this only tells us how old the ____ 23 ____ is, not when the book was written. But there’s still hope. After all, the manuscript is real and there’s meaning to its words.
The Voynich Manuscript remains a mystery today. You can go online to ____ 24 ____ it if you would like to know the truth. Are you interested in it? Then, please look up some ____ 25 ____ about it on the Internet.
(
C
) 16. A. exactlyB. comfortably
C. carefully
D. happily
(
D
) 17. A. boringB. dangerous
C. normal
D. strange
(
B
) 18. A. memoriesB. pictures
C. reports
D. websites
(
A
) 19. A. remainedB. kept
C. tricked
D. mentioned
(
D
) 20. A. soB. or
C. if
D. but
(
B
) 21. A. reportedB. written
C. divided
D. managed
(
D
) 22. A. allowsB. trades
C. stands
D. means
(
C
) 23. A. personB. news
C. paper
D. idea
(
C
) 24. A. honorB. steal
C. find
D. borrow
(
A
) 25. A. informationB. advice
C. pleasure
D. background
答案:
【主旨大意】本文主要介绍了伏尼契手稿,它是一本内容不明的神秘书籍,附有插图,而书中所有字母及语言无人能够识别。本文也展开讲述了人们对于它的各种猜测。16. C【点拨】上文提到他买了很多书,所以他没有非常仔细地看过这些书。17. D【点拨】根据“It was written in a language he had never seen before.”可以推断这本手稿很奇怪。18. B 19. A 20. D 21. B【点拨】根据“Some say that it might have been... by a famous scientist like Francis Bacon.”可知可能是由著名科学家所写。22. D【点拨】句子中提到手稿是骗局,表示它没有任何意义。23. C【点拨】根据语境可知,此处指的是“手稿”的年龄,而手稿是由纸张构成的。24. C【点拨】上文提到Voynich Manuscript仍然是一个谜,因此如果你想知道真相,你可以上网查找它。25. A
五、阅读理解
主题:人与社会——历史、社会与文化 学科素养:文化意识 词数:约300 建议用时:8分钟
Scientists have used clever methods to discover a hidden hallway inside the Great Pyramid (金字塔) of Giza in Egypt. The 9-meter-long hallway could lead to new discoveries about the pyramid.
The Great Pyramid of Giza is the largest of the three pyramids near Giza, Egypt. It was built about 4,500 years ago by a king named Khufu. The pyramid was built as a place for Khufu to be buried (安葬).
The pyramid was sealed until AD 820, when someone broke it open on one side. This person found three rooms, one on top of the other, inside the pyramid. The largest room was the King’s Chamber. Below that was the Queen’s Chamber. There was another room underground.

The pyramid has a long, angled hallway, called the Grand Gallery. The Grand Gallery leads to the King’s Chamber. There are also other hallways that go up and down, and a tunnel that now serves as an entrance for tourists.
But most of the pyramids have been sealed since they were built. The pyramid is believed to hold many other secrets. But scientists don’t want to damage the pyramid by opening it up to learn those secrets.
Instead, since 2015, a group of scientists from around the world have been using invisible rays (不可见射线) to scan (扫描) the inside of the pyramid. They call their group “Scan Pyramids”.
Now the Scan Pyramids group has shown that there is also a hidden hallway not far from the tourist’s entrance to the pyramid.
It’s still not clear what the hallway and the large empty space were for. The scientists believe they may have been used to help spread out the weight of the pyramid.
The scientists plan to continue scanning the pyramid and others, in the hopes of learning more.
(
A. To live in it.
B. To bury himself.
C. To send signals.
D. To fight against enemies.
(
A. who opened the pyramid
B. when the pyramid was built
C. what the inside of the pyramid looks like
D. how the King and Queen’s life was in the pyramid
(
A. harm
B. repair
C. protect
D. build
(
A. More mysteries of the pyramid will be discovered.
B. People need to try their best to protect the pyramid.
C. Scientists need new technology to explore pyramids.
D. Scientists discovered a secret hallway inside a pyramid.
主题:人与社会——历史、社会与文化 学科素养:文化意识 词数:约300 建议用时:8分钟
Scientists have used clever methods to discover a hidden hallway inside the Great Pyramid (金字塔) of Giza in Egypt. The 9-meter-long hallway could lead to new discoveries about the pyramid.
The Great Pyramid of Giza is the largest of the three pyramids near Giza, Egypt. It was built about 4,500 years ago by a king named Khufu. The pyramid was built as a place for Khufu to be buried (安葬).
The pyramid was sealed until AD 820, when someone broke it open on one side. This person found three rooms, one on top of the other, inside the pyramid. The largest room was the King’s Chamber. Below that was the Queen’s Chamber. There was another room underground.
The pyramid has a long, angled hallway, called the Grand Gallery. The Grand Gallery leads to the King’s Chamber. There are also other hallways that go up and down, and a tunnel that now serves as an entrance for tourists.
But most of the pyramids have been sealed since they were built. The pyramid is believed to hold many other secrets. But scientists don’t want to damage the pyramid by opening it up to learn those secrets.
Instead, since 2015, a group of scientists from around the world have been using invisible rays (不可见射线) to scan (扫描) the inside of the pyramid. They call their group “Scan Pyramids”.
Now the Scan Pyramids group has shown that there is also a hidden hallway not far from the tourist’s entrance to the pyramid.
It’s still not clear what the hallway and the large empty space were for. The scientists believe they may have been used to help spread out the weight of the pyramid.
The scientists plan to continue scanning the pyramid and others, in the hopes of learning more.
(
B
) 26. What was Khufu’s purpose in building the Great Pyramid of Giza?A. To live in it.
B. To bury himself.
C. To send signals.
D. To fight against enemies.
(
C
) 27. The third and fourth paragraphs describe ____.A. who opened the pyramid
B. when the pyramid was built
C. what the inside of the pyramid looks like
D. how the King and Queen’s life was in the pyramid
(
A
) 28. The underlined word “damage” in Paragraph 5 probably means “____”.A. harm
B. repair
C. protect
D. build
(
D
) 29. What’s the passage mainly about?A. More mysteries of the pyramid will be discovered.
B. People need to try their best to protect the pyramid.
C. Scientists need new technology to explore pyramids.
D. Scientists discovered a secret hallway inside a pyramid.
答案:
【主旨大意】本文是一篇说明文,主要介绍了科学家在一个金字塔内部发现了一条隐藏的走廊。26. B【点拨】细节理解题。根据“The pyramid was built as a place for Khufu to be buried(安葬).”可知,胡夫建立这座金字塔是为了安葬自己。27. C【点拨】段落大意题。通读第三、四段可知,这两段描述了金字塔的内部结构。28. A【点拨】词义猜测题。根据“But scientists don't want to damage ... inside of the pyramid.”可知,科学家直到2015年才用不可见射线扫描金字塔,所以他们是不愿损坏金字塔来打开它。29. D【点拨】主旨大意题。根据“Scientists have used ... the Great Pyramid(金字塔)of Giza in Egypt.”及全文可知,本文主要介绍了科学家在一个金字塔内部发现了一条隐藏的走廊。
查看更多完整答案,请扫码查看