第76页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
丰富多彩的民族文化
There are 56 ethnic groups in China. Different ethnic groups have their own special cultures. Let’s enjoy some of them.
The Bai people use a very old way, tie - dye (扎染), to dye clothes. Tie - dye has a history of nearly 1, 500 years. During the Tang and Song dynasties, people chose tie - dyed clothes as gifts.
The Mongolian people live in the Mongolian yurts. These yurts are large round tents and their tops look like umbrellas. They are the traditional homes of the Mongolian people. The yurts are usually white because they’re made of sheep’s wool. And white is a symbol of happiness.
The Zhuang people like singing even more than talking. On the third day of the third Chinese lunar month, they hold a big singing festival. It is thrilling and wonderful. Men and women singers sing in pairs. The winners are the “king” and “queen” of singing.
The Miao people have a special festival, Manggao Festival. It’s in the first Chinese lunar month every year. The Miao people regard Manggao as a hero who helped to protect their homes. At the festival, young men dress up like Manggao and touch others to send good wishes.
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1. I ______ (usual) go for a walk in the park after dinner.
2. She uses her smile to spread ______ (happy) to everyone around her.
3. The ______ (win) of the competition will receive a large vase as a prize.
(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分
large regard
1. Many people consider education as the only key to success. ______
2. The park is most children’s favourite place with a very big playground specially designed for them. ______
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. On her birthday, I ______ (送去美好的祝福) to her through a card.
2. The teacher asked the students to work on the assignment ______ (两人一组).
(四)仿写句子
1. The Miao people regard Manggao as a hero who helped to protect their homes. (who 引导限制性定语从句)
仿写:那些提前购买机票的旅客通常能享受好的价格。______
2. The yurts are usually white because they’re made of sheep’s wool. And white is a symbol of happiness. (because 引导原因状语从句)
仿写:我想要收集成千上万本书因为收集它们很有趣。______
二、阅读短文,选择正确答案
( )1. Who uses tie - dye to dye clothes most?
A. The Bai people.
B. The Mongolian people.
C. The Miao people.
D. The Zhuang people.
( )2. What’s the Mongolian yurt?
A. A traditional home.
B. A big festival.
C. A special song.
D. A good wish.
( )3. How do people celebrate Manggao Festival?
A. By choosing tie - dyed clothes as gifts.
B. By building tents.
C. By singing songs.
D. By dressing up and touching others.
( )4.新考法·篇章结构 Which is the right structure of the passage?

三、根据本文内容,结合自己理解,简要回答下面问题
What’s your attitude towards the special cultures of different ethnic groups?______
一、(一)1.
(二)1.
(三)1.
(四)1.
2.
二、1.(
三、
There are 56 ethnic groups in China. Different ethnic groups have their own special cultures. Let’s enjoy some of them.
The Bai people use a very old way, tie - dye (扎染), to dye clothes. Tie - dye has a history of nearly 1, 500 years. During the Tang and Song dynasties, people chose tie - dyed clothes as gifts.
The Mongolian people live in the Mongolian yurts. These yurts are large round tents and their tops look like umbrellas. They are the traditional homes of the Mongolian people. The yurts are usually white because they’re made of sheep’s wool. And white is a symbol of happiness.
The Zhuang people like singing even more than talking. On the third day of the third Chinese lunar month, they hold a big singing festival. It is thrilling and wonderful. Men and women singers sing in pairs. The winners are the “king” and “queen” of singing.
The Miao people have a special festival, Manggao Festival. It’s in the first Chinese lunar month every year. The Miao people regard Manggao as a hero who helped to protect their homes. At the festival, young men dress up like Manggao and touch others to send good wishes.
一、好词句深练
(一)根据语境用所给单词的适当形式填空
1. I ______ (usual) go for a walk in the park after dinner.
2. She uses her smile to spread ______ (happy) to everyone around her.
3. The ______ (win) of the competition will receive a large vase as a prize.
(二)用方框中词的正确形式替换下列句子中的黑体部分
large regard
1. Many people consider education as the only key to success. ______
2. The park is most children’s favourite place with a very big playground specially designed for them. ______
(三)根据所给汉语,完成下列句子
1. On her birthday, I ______ (送去美好的祝福) to her through a card.
2. The teacher asked the students to work on the assignment ______ (两人一组).
(四)仿写句子
1. The Miao people regard Manggao as a hero who helped to protect their homes. (who 引导限制性定语从句)
仿写:那些提前购买机票的旅客通常能享受好的价格。______
2. The yurts are usually white because they’re made of sheep’s wool. And white is a symbol of happiness. (because 引导原因状语从句)
仿写:我想要收集成千上万本书因为收集它们很有趣。______
二、阅读短文,选择正确答案
( )1. Who uses tie - dye to dye clothes most?
A. The Bai people.
B. The Mongolian people.
C. The Miao people.
D. The Zhuang people.
( )2. What’s the Mongolian yurt?
A. A traditional home.
B. A big festival.
C. A special song.
D. A good wish.
( )3. How do people celebrate Manggao Festival?
A. By choosing tie - dyed clothes as gifts.
B. By building tents.
C. By singing songs.
D. By dressing up and touching others.
( )4.新考法·篇章结构 Which is the right structure of the passage?
三、根据本文内容,结合自己理解,简要回答下面问题
What’s your attitude towards the special cultures of different ethnic groups?______
一、(一)1.
usually
2. happiness
3. winner
(二)1.
regard
2. large
(三)1.
sent good wishes
2. in pairs
(四)1.
Those passengers who/that buy plane tickets in advance can often enjoy a good price.
2.
I want to collect tens of thousands of books because it is interesting to collect them.
二、1.(
A
)2.(A
)3.(D
)4.(B
)三、
First, we must protect the cultural traditions of ethnic minority groups to prevent them from being lost in the flow of history; besides, we should guide ethnic minority groups to go into modern life and ensure that the latest scientific and technological achievements benefit the ethnic minority people.
答案:
一、(一)1. usually 2. happiness 3. winner
(二)1. regard 2. large
(三)1. sent good wishes 2. in pairs
(四)1. Those passengers who/that buy plane tickets in advance can often enjoy a good price.
2. I want to collect tens of thousands of books because it is interesting to collect them.
二、1. A【点拨】细节理解题。根据第二段中的“The Bai people use a very old way, tie-dye(扎染), to dye clothes.”可知选A。
2. A【点拨】细节理解题。根据第三段中的“These yurts are large round tents and their tops look like umbrellas. They are the traditional homes of the Mongolian people.”可知选A。
3. D【点拨】细节理解题。根据最后一段中的“At the festival, young men dress up like Manggao and touch others to send good wishes.”可知选D。
4. B【点拨】文章结构题。文章是“总—分”结构,第一段是总述,第二、三、四、五段分别介绍白族、蒙古族、壮族和苗族的文化习俗,故选B。
三、(参考)First, we must protect the cultural traditions of ethnic minority groups to prevent them from being lost in the flow of history; besides, we should guide ethnic minority groups to go into modern life and ensure that the latest scientific and technological achievements benefit the ethnic minority people.
(二)1. regard 2. large
(三)1. sent good wishes 2. in pairs
(四)1. Those passengers who/that buy plane tickets in advance can often enjoy a good price.
2. I want to collect tens of thousands of books because it is interesting to collect them.
二、1. A【点拨】细节理解题。根据第二段中的“The Bai people use a very old way, tie-dye(扎染), to dye clothes.”可知选A。
2. A【点拨】细节理解题。根据第三段中的“These yurts are large round tents and their tops look like umbrellas. They are the traditional homes of the Mongolian people.”可知选A。
3. D【点拨】细节理解题。根据最后一段中的“At the festival, young men dress up like Manggao and touch others to send good wishes.”可知选D。
4. B【点拨】文章结构题。文章是“总—分”结构,第一段是总述,第二、三、四、五段分别介绍白族、蒙古族、壮族和苗族的文化习俗,故选B。
三、(参考)First, we must protect the cultural traditions of ethnic minority groups to prevent them from being lost in the flow of history; besides, we should guide ethnic minority groups to go into modern life and ensure that the latest scientific and technological achievements benefit the ethnic minority people.
查看更多完整答案,请扫码查看