第93页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
六、跨学科 水循环 阅读理解
字数: 200 体裁: 说明文 核心素养: 语言能力
话题: 水循环 难度: 中 建议用时: 6分钟
The water cycle is a natural process that takes water from the ground and the sky and brings it back to the earth again.
The water cycle always begins with water vapour(蒸气). When it's hot outside,you can see clouds forming in the sky. These clouds are made of water vapour that comes from the ground,plants and rivers. As water vapour rises into the sky,it cools down and becomes clouds. After that,clouds travel through the sky and fall back to earth as rain or snow. Then,water runs through rivers and oceans and finally returns to the earth again in different forms like rainwater or snow.
The water cycle plays an important role in protecting our earth's climate. It provides us with water to drink and keeps our climate healthy. On top of that,it takes water from rivers and oceans and brings it to the areas that don't have enough water. Without the cycle,we would face many problems. When there is too much water in one place,it becomes a flood(洪水). When water is badly in need,it becomes a drought(旱灾).
The water cycle is a natural process that keeps our planet alive. Understanding the water cycle can help us enjoy the beauty of nature,know how our planet works and develop better methods to protect our earth.
1. 中考新考法 事件排序 Which is the right order of the water cycle according to the text?
①Water returns to the ground.
②Rain or snow falls down.
③Water vapour rises up.
④Clouds are formed in the sky.
A. ③②④①
B. ④②③①
C. ④③②①
D. ③④②①
2. Why is the water cycle important?
A. It keeps the climate healthy.
B. It shows the beauty of nature.
C. It brings warm weather.
D. It cleans the air and the ground.
3. 中考新考法 推断代词指代 What does the underlined word "it" in Paragraph 3 refer to?
A. Earth's climate.
B. Water vapour.
C. Drinking water.
D. The water cycle.
4. 中考新考法 细节多选 Which facts of the following are TRUE according to the passage?
①Water vapour can keep our earth warm.
②Water returns to earth in only one form.
③Water vapour becomes clouds when it cools down.
④There may be some disasters(灾难)without water vapour.
A. ②③
B. ③④
C. ①②
D. ①④
5. 中考新考法 推断作者写作意图 What is the writer's purpose in writing the passage?
A. To encourage people to save water.
B. To help people solve water problems.
C. To inspire people to get close to nature.
D. To call on people to protect our planet.
字数: 200 体裁: 说明文 核心素养: 语言能力
话题: 水循环 难度: 中 建议用时: 6分钟
The water cycle is a natural process that takes water from the ground and the sky and brings it back to the earth again.
The water cycle always begins with water vapour(蒸气). When it's hot outside,you can see clouds forming in the sky. These clouds are made of water vapour that comes from the ground,plants and rivers. As water vapour rises into the sky,it cools down and becomes clouds. After that,clouds travel through the sky and fall back to earth as rain or snow. Then,water runs through rivers and oceans and finally returns to the earth again in different forms like rainwater or snow.
The water cycle plays an important role in protecting our earth's climate. It provides us with water to drink and keeps our climate healthy. On top of that,it takes water from rivers and oceans and brings it to the areas that don't have enough water. Without the cycle,we would face many problems. When there is too much water in one place,it becomes a flood(洪水). When water is badly in need,it becomes a drought(旱灾).
The water cycle is a natural process that keeps our planet alive. Understanding the water cycle can help us enjoy the beauty of nature,know how our planet works and develop better methods to protect our earth.
1. 中考新考法 事件排序 Which is the right order of the water cycle according to the text?
①Water returns to the ground.
②Rain or snow falls down.
③Water vapour rises up.
④Clouds are formed in the sky.
A. ③②④①
B. ④②③①
C. ④③②①
D. ③④②①
2. Why is the water cycle important?
A. It keeps the climate healthy.
B. It shows the beauty of nature.
C. It brings warm weather.
D. It cleans the air and the ground.
3. 中考新考法 推断代词指代 What does the underlined word "it" in Paragraph 3 refer to?
A. Earth's climate.
B. Water vapour.
C. Drinking water.
D. The water cycle.
4. 中考新考法 细节多选 Which facts of the following are TRUE according to the passage?
①Water vapour can keep our earth warm.
②Water returns to earth in only one form.
③Water vapour becomes clouds when it cools down.
④There may be some disasters(灾难)without water vapour.
A. ②③
B. ③④
C. ①②
D. ①④
5. 中考新考法 推断作者写作意图 What is the writer's purpose in writing the passage?
A. To encourage people to save water.
B. To help people solve water problems.
C. To inspire people to get close to nature.
D. To call on people to protect our planet.
答案:
1. D [解析]事件排序题。根据第二段中的"As water vapour rises into the sky,it cools down and becomes clouds. After that,clouds travel through the sky and fall back to earth as rain or snow. Then,water runs through rivers and oceans and finally returns to the earth again in different forms like rainwater or snow."可知,水循环从水蒸气上升开始,然后形成云,接着云以降雨或降雪的形式落下,最后水返回地面;对比选项,选项D③④②①符合这一顺序。故选D。2. A [解析]细节理解题。根据第三段中的"The water cycle plays an important role in protecting our earth's climate. It provides us with water to drink and keeps our climate healthy."可知,水循环在保护地球气候方面起着重要作用,它为我们提供饮用水并使我们的气候保持健康。故选A。3. D [解析]代词指代题。根据第三段中的"On top of that,it takes water from rivers and oceans and brings it to the areas that don't have enough water."可知,它从河流和海洋中取水,并将水带到缺水的地区;结合前文一直在讲的主体"the water cycle"可知,此处描述的是水循环的作用;据此可以推断,划线单词"it"指代上文提到的"The water cycle"。故选D。4. B [解析]推理判断题。根据第二段中的"As water vapour rises into the sky,it cools down and becomes clouds."可知,水蒸气升入天空后,冷却形成云,因此③"水蒸气冷却后变成云。"符合原文;再根据第三段中的"Without the cycle,we would face many problems. When there is too much water in one place,it becomes a flood. When water is badly in need,it becomes a drought."可知,水循环很重要,没有与之相关的水蒸气参与循环会出现灾难情况,④"没有水蒸气可能会有一些灾难。"符合原文;因此③④正确。故选B。
查看更多完整答案,请扫码查看