第65页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
四、(2025·南京秦淮区期末)阅读理解
海洋的精灵正悄然陷入危机——渔网缠绕、船只撞击、塑料污染……人类活动让海龟的生存之路充满荆棘。让我们一起来了解一下吧。
词数: 248 体裁: 说明文 核心素养: 语言能力
话题: 拯救海龟 难度: 中 建议用时: 7分钟
In October 2023,volunteers sent a small green sea turtle to the Sea Turtle Care Centre at an aquarium(水族馆)in South Carolina. The turtle,Ricotta,got trapped in a fishing line,and lost a front flipper(鳍). People found more fishing lines in the turtle's body.
Ricotta was not the only one. Since the care centre opened in 2000,workers there have seen many turtles like Ricotta. Some turtles' injuries(伤害)came from boat strikes and animal bites.
"The best part about my job is that every day is different," says Grace Buschiazzo,a biologist at the Sea Turtle Care Centre. "Whatever the sea turtles need from me,I'm going to do it." At the age of 15,Buschiazzo volunteered for a project. It helped protect sea turtle eggs. That was when she fell in love with sea turtles.
Buschiazzo recommends that kids can volunteer just like her if they are interested in sea turtles. "You can do it at an aquarium," she says. "You can also do it at a local animal centre. There are lots of ways to help sea turtles."
Buschiazzo makes the turtles' meals and makes sure they stay healthy. She does everything she can to help the turtles get better.
Since 2000,the team at the Sea Turtle Care Centre has successfully treated and released more than 400 sea turtles. And that's another thing Buschiazzo loves about her job:getting to see how people save the turtles' lives and help them go back into the sea.
1. What do we know about Ricotta after reading the passage? A. Animal bites led to Ricotta's injury.
B. Volunteers helped Ricotta after it got hurt.
C. Ricotta was born in a sea turtle care centre.
D. Ricotta lost both of its front flippers in 2023.
2. What does the underlined word "release" mean in Paragraph 6?
A. Let go.
B. Wait for.
C. Know about.
D. Bring together.
3. 中考新考法 标题归纳 What is the best title of this passage?
A. Saving sea turtles
B. A sea turtle's story
C. Learning about sea animals
D. Advice on being volunteers
海洋的精灵正悄然陷入危机——渔网缠绕、船只撞击、塑料污染……人类活动让海龟的生存之路充满荆棘。让我们一起来了解一下吧。
词数: 248 体裁: 说明文 核心素养: 语言能力
话题: 拯救海龟 难度: 中 建议用时: 7分钟
In October 2023,volunteers sent a small green sea turtle to the Sea Turtle Care Centre at an aquarium(水族馆)in South Carolina. The turtle,Ricotta,got trapped in a fishing line,and lost a front flipper(鳍). People found more fishing lines in the turtle's body.
Ricotta was not the only one. Since the care centre opened in 2000,workers there have seen many turtles like Ricotta. Some turtles' injuries(伤害)came from boat strikes and animal bites.
"The best part about my job is that every day is different," says Grace Buschiazzo,a biologist at the Sea Turtle Care Centre. "Whatever the sea turtles need from me,I'm going to do it." At the age of 15,Buschiazzo volunteered for a project. It helped protect sea turtle eggs. That was when she fell in love with sea turtles.
Buschiazzo recommends that kids can volunteer just like her if they are interested in sea turtles. "You can do it at an aquarium," she says. "You can also do it at a local animal centre. There are lots of ways to help sea turtles."
Buschiazzo makes the turtles' meals and makes sure they stay healthy. She does everything she can to help the turtles get better.
Since 2000,the team at the Sea Turtle Care Centre has successfully treated and released more than 400 sea turtles. And that's another thing Buschiazzo loves about her job:getting to see how people save the turtles' lives and help them go back into the sea.
1. What do we know about Ricotta after reading the passage? A. Animal bites led to Ricotta's injury.
B. Volunteers helped Ricotta after it got hurt.
C. Ricotta was born in a sea turtle care centre.
D. Ricotta lost both of its front flippers in 2023.
2. What does the underlined word "release" mean in Paragraph 6?
A. Let go.
B. Wait for.
C. Know about.
D. Bring together.
3. 中考新考法 标题归纳 What is the best title of this passage?
A. Saving sea turtles
B. A sea turtle's story
C. Learning about sea animals
D. Advice on being volunteers
答案:
1. B [解析]细节理解题。根据"In October 2023, volunteers sent a small green sea turtle to the Sea Turtle Care Centre at an aquarium(水族馆)in South Carolina. The turtle, Ricotta, got trapped in a fishing line,and lost a front flipper(鳍)."可知,志愿者帮助受伤的海龟。故选B。2. A [解析]词义猜测题。根据"Since 2000, the team at the Sea Turtle Care Centre has successfully treated and released more than 400 sea turtles."可知,自2000年以来,海龟护理中心的团队已成功治疗并放生了400多只海龟;可推测出"release"意为"释放",与"let go"意思相近。故选A。3. A [解析]标题归纳题。通读全文可知,文章主要讲述对受伤海龟的拯救过程、护理工作以及鼓励人们帮助海龟的行动,因此最佳标题为"Saving sea turtles",即"拯救海龟"。故选A。
查看更多完整答案,请扫码查看