第18页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
1. —Remember to write on both sides of the paper,Lily.
—
A.Sure,I will.
B.You can't be serious.
C.I can't believe it!
D.Are you joking?
—
A
It's good for the environment.A.Sure,I will.
B.You can't be serious.
C.I can't believe it!
D.Are you joking?
答案:
A [解析]考查情景交际。句意:——莉莉,记得在纸的两面都写字。——好的,我会的。Sure,I will 好的,我会的;You can't be serious 你不会是认真的吧;I can't believe it 我简直不敢相信;Are you joking 你在开玩笑吧。根据“It's good for the environment.”可知,在纸的两面写字很环保,可见莉莉接受了建议。故选 A。
→ serious 作形容词的几个基本含义:①严重的 ②重要的 ③认真的
→ serious 作形容词的几个基本含义:①严重的 ②重要的 ③认真的
2. It will be
A.much cheap
B.more cheaply
C.much cheaper
D.more cheap
C
if you buy a return ticket on the train when you travel in England.A.much cheap
B.more cheaply
C.much cheaper
D.more cheap
答案:
C [解析]考查形容词比较级。句意:当你在英国旅行时,如果你在火车上买回程票会便宜得多。cheap 便宜的,形容词;cheaply 便宜地,副词。空处作 be 的表语,应用形容词,排除 B;much 修饰比较级,排除 A;cheap 的比较级是 cheaper,排除 D。故选 C。
知识拓展 much/even 可用来修饰比较级。
知识拓展 much/even 可用来修饰比较级。
3. Look at the text below on environment. What kind of way is used to organize the idea?
[Our environment is getting worse. The sky is not as blue as before. The water is not clean any more. The weather changes so often. We have more bad weather.]
A.Time order.
B.Space order.
C.General to specific.
D.Specific to general.
[Our environment is getting worse. The sky is not as blue as before. The water is not clean any more. The weather changes so often. We have more bad weather.]
A.Time order.
B.Space order.
C.General to specific.
D.Specific to general.
答案:
C [解析]考查常识。句意:请看下面有关环境的文字。(作者)用什么样的方式组织了这段文字?[我们的环境越来越糟。天空不像以前那么蓝了。水不再干净了。天气经常变化。我们有更多的坏天气。]Time order 时间顺序;Space order 空间顺序;General to specific 一般到具体;Specific to general 具体到一般。阅读方括号给出的段落可知,该段文字是总分结构,先综述环境变差,再具体展开各个表现。故选 C。
1. This is an
2. Take an umbrella. It's going to be
3. He
4. Online shopping makes goods much
unusual
experience that I'll never forget.2. Take an umbrella. It's going to be
rainy
later.3. He
used
to play football every weekend,but now he's busy.4. Online shopping makes goods much
cheaper
sometimes.
答案:
1. unusual 2. rainy 3. used 4. cheaper
三、新语篇 私人信件 阅读理解
词数:184 体裁:应用文 核心素养:语言能力
话题:学校活动 难度:中 建议用时:5分钟
Monday,September 15th
Dear Parents and Students,
We are excited to announce our upcoming school trip to the Science Museum! Join us for a day filled with interactive exhibits,educational presentations,and hands-on experiments. This trip is open to all students in grades 5-8.
| Date:Saturday,September 27th |
| :--- |
| Meeting Point:School Auditorium |
| Departure Time:9:00 a.m. |
| Return Time:4:00 p.m. |
Please note the following:
- Students must bring their own packed lunch or money to buy food at the museum cafeteria.
- All participants should wear comfortable clothes and shoes suitable for walking and standing.
- Each student should carry a water bottle and a small backpack for personal belongings.
- The cost of the trip is 20 per student,which includes transportation and entrance fees. Please submit the payment(付款)by Friday,September 19th.
- Permission slips(同意书)must be signed and returned to the school office by Wednesday,September 17th.
Don't miss out on this exciting opportunity to explore the wonders of science! We look forward to an enjoyable and educational trip.
Sincerely,
The School Trip Committee
1. 中考新考法 推断作者写作意图 What is the purpose of the letter?
A. To inform students about an upcoming exam.
B. To invite students to a school trip.
C. To remind students about homework assignments.
D. To announce a new science club at the school.
2. What should students bring for the school trip?
A. Money to pay for the transportation and entrance fees.
B. Comfortable clothes and shoes for outdoor activities.
C. A small backpack for personal belongings.
D. Permission slips.
3. What does the last word "Committee" probably refer to?
A. A teacher.
B. An activity.
C. A group of parents.
D. An organization.
4. 中考新考法 推断文章出处 Where can we probably find this article?
A. In the newspaper.
B. On the school website.
C. On the noticeboard in the canteen.
D. In the encyclopedia(百科全书).
词数:184 体裁:应用文 核心素养:语言能力
话题:学校活动 难度:中 建议用时:5分钟
Monday,September 15th
Dear Parents and Students,
We are excited to announce our upcoming school trip to the Science Museum! Join us for a day filled with interactive exhibits,educational presentations,and hands-on experiments. This trip is open to all students in grades 5-8.
| Date:Saturday,September 27th |
| :--- |
| Meeting Point:School Auditorium |
| Departure Time:9:00 a.m. |
| Return Time:4:00 p.m. |
Please note the following:
- Students must bring their own packed lunch or money to buy food at the museum cafeteria.
- All participants should wear comfortable clothes and shoes suitable for walking and standing.
- Each student should carry a water bottle and a small backpack for personal belongings.
- The cost of the trip is 20 per student,which includes transportation and entrance fees. Please submit the payment(付款)by Friday,September 19th.
- Permission slips(同意书)must be signed and returned to the school office by Wednesday,September 17th.
Don't miss out on this exciting opportunity to explore the wonders of science! We look forward to an enjoyable and educational trip.
Sincerely,
The School Trip Committee
1. 中考新考法 推断作者写作意图 What is the purpose of the letter?
A. To inform students about an upcoming exam.
B. To invite students to a school trip.
C. To remind students about homework assignments.
D. To announce a new science club at the school.
2. What should students bring for the school trip?
A. Money to pay for the transportation and entrance fees.
B. Comfortable clothes and shoes for outdoor activities.
C. A small backpack for personal belongings.
D. Permission slips.
3. What does the last word "Committee" probably refer to?
A. A teacher.
B. An activity.
C. A group of parents.
D. An organization.
4. 中考新考法 推断文章出处 Where can we probably find this article?
A. In the newspaper.
B. On the school website.
C. On the noticeboard in the canteen.
D. In the encyclopedia(百科全书).
答案:
1. B [解析]细节理解题。根据“We are excited to announce our upcoming school trip to the Science Museum!”可知,这封信的目的是邀请学生参加学校旅行。故选 B。
2. C [解析]细节理解题。根据“Each student should carry a water bottle and a small backpack for personal belongings.”可知,学生应该带一个小背包来装个人物品。故选 C。
3. D [解析]词义猜测题。根据署名“The School Trip Committee”可知,这里的“Committee”指的应该是组织这次学校旅行的组织或团体。故选 D。
思路引导 解答词义猜测题,可先看上下文找线索。若有定义、解释,如 is、means 等单词引导,则较容易直接理解需猜测的词句含义;如无定义、解释,可利用对比、并列关系词,如 but、and 等判断需猜测的词句含义。还可结合生活常识及词的构词法进行推测。推测出词句大意后,应该尝试代入原文进行检验,确保逻辑通顺。
4. B [解析]推理判断题。根据文章内容和格式可知,这封信是关于学校即将举行的科学博物馆之旅的通知,通常这类通知会发布在学校的官方渠道上,如学校网站。故选 B。
思路引导 解答推断文章出处题时应先看文章的主题与内容,科普类可能出自科学杂志,叙事、情感类或来自故事书、散文选集;再留意语言风格,正式、严肃的或许是学术报告,通俗、活泼的多见于报刊、网站等。最后综合所给选项,判断文章出处。
2. C [解析]细节理解题。根据“Each student should carry a water bottle and a small backpack for personal belongings.”可知,学生应该带一个小背包来装个人物品。故选 C。
3. D [解析]词义猜测题。根据署名“The School Trip Committee”可知,这里的“Committee”指的应该是组织这次学校旅行的组织或团体。故选 D。
思路引导 解答词义猜测题,可先看上下文找线索。若有定义、解释,如 is、means 等单词引导,则较容易直接理解需猜测的词句含义;如无定义、解释,可利用对比、并列关系词,如 but、and 等判断需猜测的词句含义。还可结合生活常识及词的构词法进行推测。推测出词句大意后,应该尝试代入原文进行检验,确保逻辑通顺。
4. B [解析]推理判断题。根据文章内容和格式可知,这封信是关于学校即将举行的科学博物馆之旅的通知,通常这类通知会发布在学校的官方渠道上,如学校网站。故选 B。
思路引导 解答推断文章出处题时应先看文章的主题与内容,科普类可能出自科学杂志,叙事、情感类或来自故事书、散文选集;再留意语言风格,正式、严肃的或许是学术报告,通俗、活泼的多见于报刊、网站等。最后综合所给选项,判断文章出处。
查看更多完整答案,请扫码查看