第149页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
D (2025·宿迁南师附中宿迁分校期末)你喜欢独自旅行还是与朋友一起旅行呢?本文将为你介绍它们各自的优点。一起来看看吧。
Do you like to travel alone? Or do you think it's better to travel with friends? If you haven't decided yet, please read on. I will explain the advantages of both ways.
One of the greatest things about travelling alone is that you can make the rules about where to go and what to eat yourself. You'll be surprised at what you discover about yourself without any influence.
Travelling alone really shows you what you're made of and helps you to discover inner strength(内心的力量) you didn't know you had. Besides, it also gives you time to think, learn and grow. When your eyes are wide open, you'll get a whole new outlook on the world.
It's easy to think that travelling alone is lonely. Although that may sometimes be true, you're hardly ever alone. When you travel in a one-person team, this can provide a chance for you to enjoy the most interesting part of travel—communicating with the locals and meeting travellers from all corners of the world. In fact, travelling to know more about the world is not easy. There's research to be done, flights to be booked and choices to be made, not to mention that things can—and often do—go wrong. One of the main advantages of travelling with friends is being able to share these things and support each other through the process, even if it's just someone who will wait with your bag when you go to the bathroom.
Just as your mother always says, it's true that travelling with others can give you a sense of safety, especially if you're new to travel. You know that if you get lost or have your wallet stolen, there's someone to hold your hand when you try to explain your situation in a foreign police station.
There's no right or wrong way to travel. Whether you travel alone or team up with friends, it depends on you.
( )1. 中考新考法 推断文章开篇方式 How does the writer introduce the topic of the passage in Paragraph 1?
A. By telling a story.
B. By giving examples.
C. By asking questions.
D. By describing a scene.
( )2. 中考新考法 推断代词指代 What does the underlined word "it" in Paragraph 3 refer to?
A. Travelling alone. B. Inner strength. C. Outside influence. D. Travelling with others.
( )3. Travelling with friends has the following advantages except ______.
A. sharing a lot of things B. knowing yourself better
C. getting support easily D. having a sense of safety
( )4. 中考新考法 推断篇章结构 What's the structure of the passage?

Do you like to travel alone? Or do you think it's better to travel with friends? If you haven't decided yet, please read on. I will explain the advantages of both ways.
One of the greatest things about travelling alone is that you can make the rules about where to go and what to eat yourself. You'll be surprised at what you discover about yourself without any influence.
Travelling alone really shows you what you're made of and helps you to discover inner strength(内心的力量) you didn't know you had. Besides, it also gives you time to think, learn and grow. When your eyes are wide open, you'll get a whole new outlook on the world.
It's easy to think that travelling alone is lonely. Although that may sometimes be true, you're hardly ever alone. When you travel in a one-person team, this can provide a chance for you to enjoy the most interesting part of travel—communicating with the locals and meeting travellers from all corners of the world. In fact, travelling to know more about the world is not easy. There's research to be done, flights to be booked and choices to be made, not to mention that things can—and often do—go wrong. One of the main advantages of travelling with friends is being able to share these things and support each other through the process, even if it's just someone who will wait with your bag when you go to the bathroom.
Just as your mother always says, it's true that travelling with others can give you a sense of safety, especially if you're new to travel. You know that if you get lost or have your wallet stolen, there's someone to hold your hand when you try to explain your situation in a foreign police station.
There's no right or wrong way to travel. Whether you travel alone or team up with friends, it depends on you.
( )1. 中考新考法 推断文章开篇方式 How does the writer introduce the topic of the passage in Paragraph 1?
A. By telling a story.
B. By giving examples.
C. By asking questions.
D. By describing a scene.
( )2. 中考新考法 推断代词指代 What does the underlined word "it" in Paragraph 3 refer to?
A. Travelling alone. B. Inner strength. C. Outside influence. D. Travelling with others.
( )3. Travelling with friends has the following advantages except ______.
A. sharing a lot of things B. knowing yourself better
C. getting support easily D. having a sense of safety
( )4. 中考新考法 推断篇章结构 What's the structure of the passage?
答案:
1. C [解析]细节理解题。根据“Do you like to travel alone? Or do you think it's better to travel with friends?”可知,作者在第一段中通过提出两个问题来引出本文的话题。故选 C。
2. A [解析]代词指代题。根据“Travelling alone really shows you what you're made of and helps you to discover inner strength (内心的力量) you didn't know you had. Besides,it also gives you time to think,learn and grow.”可知,独自旅行真正能展现你的本质,并帮助你发现自己未曾知晓的内在力量,它也会给你时间去思考、学习和成长,故此处 it 指代“独自旅行”。故选 A。
3. B [解析]细节理解题。根据“One of the main advantages of travelling with friends is being able to share these things and support each other through the process”及“it's true that travelling with others can give you a sense of safety”可知,与朋友一起旅行的优势包括能够分享很多东西、在旅行中相互支持和获得安全感。选项 B 没有提及。故选 B。
4. D [解析]篇章结构题。通读全文可知,第一段引出文章的主题;第二至第四段介绍独自旅行的优点;第五至第六段介绍和朋友旅行的优点;第七段进行总结。选项 D 符合本文的结构。故选 D。
2. A [解析]代词指代题。根据“Travelling alone really shows you what you're made of and helps you to discover inner strength (内心的力量) you didn't know you had. Besides,it also gives you time to think,learn and grow.”可知,独自旅行真正能展现你的本质,并帮助你发现自己未曾知晓的内在力量,它也会给你时间去思考、学习和成长,故此处 it 指代“独自旅行”。故选 A。
3. B [解析]细节理解题。根据“One of the main advantages of travelling with friends is being able to share these things and support each other through the process”及“it's true that travelling with others can give you a sense of safety”可知,与朋友一起旅行的优势包括能够分享很多东西、在旅行中相互支持和获得安全感。选项 B 没有提及。故选 B。
4. D [解析]篇章结构题。通读全文可知,第一段引出文章的主题;第二至第四段介绍独自旅行的优点;第五至第六段介绍和朋友旅行的优点;第七段进行总结。选项 D 符合本文的结构。故选 D。
查看更多完整答案,请扫码查看