第69页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
一 完形填空。
主题:生活与学习—拒绝拖延 语篇类型:记叙文
Today is Sunday. Yang Ming and his 1. ______ are at home. His mother is cleaning the house. She needs Yang Ming’s help. She says to Yang Ming, “Yang Ming, come and help me!” Yang Ming says, “Mum, wait for a 2. ______. I’m watching TV now.” His father is washing his car. He needs Yang Ming’s help, 3. ______. He says to Yang Ming, “Yang Ming, come and help me!” Yang Ming says, “Dad, wait for a minute! I’m watching TV now.” Yang Ming’s parents have a good 4. ______. It’s 11:30. It’s time to have lunch. Yang Ming wants to have lunch, 5. ______ his parents say, “Wait for a minute! We are watching TV now.”
( ) 1. A. friends B. classmates C. parents
( ) 2. A. minute B. year C. hour
( ) 3. A. also B. to C. too
( ) 4. A. rest B. day C. idea
( ) 5. A. but B. and C. if
主题:生活与学习—拒绝拖延 语篇类型:记叙文
Today is Sunday. Yang Ming and his 1. ______ are at home. His mother is cleaning the house. She needs Yang Ming’s help. She says to Yang Ming, “Yang Ming, come and help me!” Yang Ming says, “Mum, wait for a 2. ______. I’m watching TV now.” His father is washing his car. He needs Yang Ming’s help, 3. ______. He says to Yang Ming, “Yang Ming, come and help me!” Yang Ming says, “Dad, wait for a minute! I’m watching TV now.” Yang Ming’s parents have a good 4. ______. It’s 11:30. It’s time to have lunch. Yang Ming wants to have lunch, 5. ______ his parents say, “Wait for a minute! We are watching TV now.”
( ) 1. A. friends B. classmates C. parents
( ) 2. A. minute B. year C. hour
( ) 3. A. also B. to C. too
( ) 4. A. rest B. day C. idea
( ) 5. A. but B. and C. if
答案:
1. C 【点拨】由后文可知,Yang Ming和他的父母在家。
2. A 【点拨】wait for a minute为固定搭配,意为“等一会儿”。
3. C 【点拨】爸爸也需要Yang Ming的帮助,too用于句末,also用于句中。
4. C 【点拨】have a good idea意为“有一个好主意”。
5. A 【点拨】but(但是),表示转折关系。
2. A 【点拨】wait for a minute为固定搭配,意为“等一会儿”。
3. C 【点拨】爸爸也需要Yang Ming的帮助,too用于句末,also用于句中。
4. C 【点拨】have a good idea意为“有一个好主意”。
5. A 【点拨】but(但是),表示转折关系。
二 阅读短文,选择正确选项。
主题:生活与学习—身边的事物 语篇类型:记叙文
It’s a nice day today. The sun is shining ( 照耀 ) and the birds are singing. Many people are busy on the street. Drivers are driving their cars. Some people are waiting for buses to go to work or school. Some people are crossing the street. A policeman is standing there. Some old people are shopping. They want to buy some food. Two girls are looking at the flowers and a beautiful woman is having a walk with her dog. Some children are having breakfast in KFC. They are talking. They look very happy.
( ) 1. What are the drivers doing?
A. They’re driving. B. They’re singing. C. They’re going shopping.
( ) 2. Is there a policewoman standing on the street?
A. Yes, there is. B. No, there isn’t. C. We don’t know.
( ) 3. What are the children doing in KFC?
A. Singing. B. Dancing. C. Having breakfast and talking.
( ) 4. From the passage, we can know that it’s in the ______.
A. morning B. afternoon C. evening
主题:生活与学习—身边的事物 语篇类型:记叙文
It’s a nice day today. The sun is shining ( 照耀 ) and the birds are singing. Many people are busy on the street. Drivers are driving their cars. Some people are waiting for buses to go to work or school. Some people are crossing the street. A policeman is standing there. Some old people are shopping. They want to buy some food. Two girls are looking at the flowers and a beautiful woman is having a walk with her dog. Some children are having breakfast in KFC. They are talking. They look very happy.
( ) 1. What are the drivers doing?
A. They’re driving. B. They’re singing. C. They’re going shopping.
( ) 2. Is there a policewoman standing on the street?
A. Yes, there is. B. No, there isn’t. C. We don’t know.
( ) 3. What are the children doing in KFC?
A. Singing. B. Dancing. C. Having breakfast and talking.
( ) 4. From the passage, we can know that it’s in the ______.
A. morning B. afternoon C. evening
答案:
1. A 【点拨】由“Drivers are driving their cars.”可知司机们正在开车,故选A。
2. B 【点拨】由“A policeman is standing there.”可知街上站着一个男警察,并非女警察,故选B。
3. C 【点拨】由“Some children are having breakfast in KFC. They are talking.”可知孩子们正在肯德基吃早餐聊天,故选C。
4. A 【点拨】由“Some children are having breakfast in KFC.”可知是在早晨,故选A。
2. B 【点拨】由“A policeman is standing there.”可知街上站着一个男警察,并非女警察,故选B。
3. C 【点拨】由“Some children are having breakfast in KFC. They are talking.”可知孩子们正在肯德基吃早餐聊天,故选C。
4. A 【点拨】由“Some children are having breakfast in KFC.”可知是在早晨,故选A。
三 [天津东丽区改编] 阅读短文,选择正确答案。
主题:人际沟通—偶然的误会 语篇类型:记叙文
Mrs Jenkins is in a big shop now. She is going to buy a coat. She is standing at the counter ( 柜台 ). She is waiting for the salesperson. A fat woman is standing near her. She is looking at Mrs Jenkins. “Excuse me.” “Yes?” says Mrs Jenkins. The fat woman says, “Can you help me? I want a coat.”
Mrs Jenkins says, “I’m sorry. I can’t help you.” “Of course, you can help me. That’s your work.” Mrs Jenkins answers, “It’s not my work. I want a coat, too. I am a customer. I’m not the salesperson.”
( ) 1. Where can this story possibly take place ( 发生 )?
A. In a friend’s home. B. In a clothes shop. C. At a bus station.
( ) 2. Who is standing at the counter?
A. Mrs Jenkins. B. A fat man. C. A salesperson.
( ) 3. The fat woman thinks Mrs Jenkins is ______.
A. a salesperson in the shop B. a nice woman C. happy to help her
( ) 4. What does Mrs Jenkins want to buy?
A. A T - shirt. B. A sweater. C. A coat.
主题:人际沟通—偶然的误会 语篇类型:记叙文
Mrs Jenkins is in a big shop now. She is going to buy a coat. She is standing at the counter ( 柜台 ). She is waiting for the salesperson. A fat woman is standing near her. She is looking at Mrs Jenkins. “Excuse me.” “Yes?” says Mrs Jenkins. The fat woman says, “Can you help me? I want a coat.”
Mrs Jenkins says, “I’m sorry. I can’t help you.” “Of course, you can help me. That’s your work.” Mrs Jenkins answers, “It’s not my work. I want a coat, too. I am a customer. I’m not the salesperson.”
( ) 1. Where can this story possibly take place ( 发生 )?
A. In a friend’s home. B. In a clothes shop. C. At a bus station.
( ) 2. Who is standing at the counter?
A. Mrs Jenkins. B. A fat man. C. A salesperson.
( ) 3. The fat woman thinks Mrs Jenkins is ______.
A. a salesperson in the shop B. a nice woman C. happy to help her
( ) 4. What does Mrs Jenkins want to buy?
A. A T - shirt. B. A sweater. C. A coat.
答案:
1. B 【点拨】由“‘Can you help me? I want a coat.’”可知故事可能发生在服装店,故选B。
2. A 【点拨】由“Mrs Jenkins is in a big shop now. She is going to buy a coat. She is standing at the counter(柜台).”可知Mrs Jenkins正站在柜台旁边,故选A。
3. A 【点拨】由“‘Of course, you can help me. That’s your work.’”可知胖女人认为Mrs Jenkins是一个售货员,故选A。
4. C 【点拨】由“‘I want a coat, too.’”可知Mrs Jenkins也想买一件大衣,故选C。
2. A 【点拨】由“Mrs Jenkins is in a big shop now. She is going to buy a coat. She is standing at the counter(柜台).”可知Mrs Jenkins正站在柜台旁边,故选A。
3. A 【点拨】由“‘Of course, you can help me. That’s your work.’”可知胖女人认为Mrs Jenkins是一个售货员,故选A。
4. C 【点拨】由“‘I want a coat, too.’”可知Mrs Jenkins也想买一件大衣,故选C。
四 阅读短文,完成任务。
主题:生活与学习—家庭聚会 语篇类型:说明文
Alice and her parents are at her grandparents’ house. Her uncle, aunt and their son are also there. Look, Alice and her cousin are taking some photos. Her uncle is playing the guitar. That’s his favourite musical instrument. He can play it very well. Her grandma, her aunt and her mum are talking. Her grandpa and her dad are watching a TV show about different customs ( 习俗 ) on Children’s Day. In China, children often have a day off. Their parents will take them to the museums, the theme parks, cinemas and so on. In Japan ( 日本 ), their parents will buy a koinobori ( 鲤鱼旗 ) for their kids. And in India ( 印度 ), children will dance and sing with wonderful music on that day. What a wonderful day!
任务一:根据文章中提到的儿童节习俗,完成下列思维导图。

任务二:阅读短文,回答问题。
1. How many people are there in Alice’s grandparents’ house? ____________________
2. What are Alice and her cousin doing? ____________________
3. Is Alice’s uncle playing the piano? ____________________
主题:生活与学习—家庭聚会 语篇类型:说明文
Alice and her parents are at her grandparents’ house. Her uncle, aunt and their son are also there. Look, Alice and her cousin are taking some photos. Her uncle is playing the guitar. That’s his favourite musical instrument. He can play it very well. Her grandma, her aunt and her mum are talking. Her grandpa and her dad are watching a TV show about different customs ( 习俗 ) on Children’s Day. In China, children often have a day off. Their parents will take them to the museums, the theme parks, cinemas and so on. In Japan ( 日本 ), their parents will buy a koinobori ( 鲤鱼旗 ) for their kids. And in India ( 印度 ), children will dance and sing with wonderful music on that day. What a wonderful day!
任务一:根据文章中提到的儿童节习俗,完成下列思维导图。
任务二:阅读短文,回答问题。
1. How many people are there in Alice’s grandparents’ house? ____________________
2. What are Alice and her cousin doing? ____________________
3. Is Alice’s uncle playing the piano? ____________________
答案:
任务一:1. Children’s Day 2. China 3. cinemas 4. koinobori 5. dance
任务二:1. There are eight.
2. They’re taking some photos.
3. No, he isn’t. He’s playing the guitar.
任务二:1. There are eight.
2. They’re taking some photos.
3. No, he isn’t. He’s playing the guitar.
查看更多完整答案,请扫码查看