2025年5年中考3年模拟九年级英语下册沪教版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟九年级英语下册沪教版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟九年级英语下册沪教版》

新考法.语法选择(2023广东中考)
  请通读下面短文,掌握其大意,根据语法和上下文连贯的要求,从每小题所给的三个选项中选出一个最佳答案。
  David is a 15−year−old boy and he is crazy about space. He always wonders how space stations work.For him,a space camp is  1 than any other camp in the world.
  At the age of seven,David had 2  first astronaut(宇航员)training experience.He and his parents  3
to a Family Space Camp.They had a taste of what it was like to travel  4 space.Everything was magical.  5  excited
David was!
  David has been to many space camps over the last eight years.Last month,he went to  6 new space camp.It had a lot of fun training programs,  7  he enjoyed all of them.There he was often asked  8 
 he liked space camps so much.“I feel like a real astronaut in the space camp,and I don't even need 9 the earth,”he said.
  These experiences have influenced his life. Now David  10 space science.He has made up his mind to be a space engineer in the future.
1.A.great B.greater C.the greatest
2.A.he B.him C.his
3.A.invited B.are invited C.were invited
4.A.on B.in C.for
5.A.How B.What C.What an
6.A.a B.an C.the
7.A.or B.but C.and
8.A.why B.when C.where
9.A.leave B.leaving C.to leave
10.A.study B.is studying C.was studying 
答案: 1.B 结合空后than及选项可知本空用形容词比较级。故选B。
2.C 此处指他的第一次宇航员训练体验,本空需填形容词性物主代词作定语。故选C。
3.C 设空处所在句的主语He and his parents是动作invite的承受者,此处应用被动语态,排除A;从第二段中的At the age of seven可知,设空处所在句的时态为一般过去时,排除B。故选C。
4.B in space表示“在太空中”,故选B。
5.A 设空处所在句是一个感叹句,其结构符合“How+adj.+主语+谓语!”。故选A。
6.A 这里表示泛指,应用不定冠词;又因new是以辅音音素开头的单词,所以此处应用不定冠词a。故选A。
7.C 设空处前后是顺承关系,此处应用连词and。故选C。
8.A 句意:在那个太空营,他经常被问到他为什么那么喜欢太空营。由语境可知,此处用why引导宾语从句。故选A。
9.C need to do意为“需要做……”,故选C。
10.B 根据Now可知,此处用现在进行时。故选B。
人与自然.宇宙探索(2024山东烟台中考改编)
  A Long March5rocket took off from the Wenchang Space Launch Center in Hainan Province on May3,2024.After flying for about37 minutes,it successfully placed the Chang'e6 robotic lunar probe(月球探测器)into an Earth−moon transfer trajectory(转移轨道).Several days later the probe was programmed to land on the moon's far side and started its tasks,which would last about53days.
  This is the world's first try to bring samples (样本)from the moon's far side.For China,it's the second sample−return moon journey.Chang'e5 successfully brought samples from the moon in the winter of2020.Up to now,10moon sample−return tasks have been carried out by the United States,the Soviet Union(苏联)and China,but all these samples were collected from the moon's near side.
  The moon's far side has always been a subject of scientific wonder because of its many mysteries.It's facing away from Earth and it can neverr be seen from Earth.It was once called the“dark side of the moon"even though it receives just as much
sunlight as the near side.
  Chinese researchers have found that the soil on the far side is much thicker than that on the near side,but they haven't found out the reason.
Samples brought back by Chang'e5have helped scientists find that there were volcanic(火山的)
activities on the near side around2billion years ago.Some scientists thought maybe volcanoes became inactive on the far side about4billion years ago.Is it true?Samples from the far side willl allow them to know the answer.
  “Comparing the make−up of the far side samples from Chang'e6with those colllected from the near side will be of great scientific value to the international community,”said Martin Sweeting,a famous professor of space engineering.
11.When did Chang'e6begin to work on the moon?
A.On May3,2024.
B.After flying for about37minutes.
C.In the winter of2020.
D.After landing on the moon's far side.
12.How many times has China got samples from the moon's near side?
A.Once.       B.Twice.
C.Five times.     D.Ten times.
13.According to the passage,the moon's far side ______. 
A.receives less sunlight than the near side 
B.has thicker soil compared with the near side
C.can be seen from Earth with powerful cameras
D.has more recent volcanic activities than the near side  
14.新考法.推理判断题What can we learn from Martin Sweeting's words?
A.Chang'e6will stay longer on the moon for more tasks.
B.Chang'e6is carrying out a valuable task for the world.
C.Chang'e6will bring samples from both sides of the moon.
D.Chang'e6can compare samples before bringing them back.
答案: 11.D 细节理解题。根据第一段中的“Several days later the probe was programmed to land on the moon’s far side and started its tasks”可知,月球探测器降落在月球背面后将开始执行任务,故选D。
12.A 推理判断题。根据第二段中的“This is the world’s first try to bring samples from the moon’s far side. For China, it’s the second sample - return moon journey.”可知,这是世界上第一次尝试从月球背面携带样本,对中国来说,是第二次从月球携带样本,由此推知答案为A。
13.B 细节理解题。根据第四段中的“Chinese researchers have found that the soil on the far side is much thicker than that on the near side”可知B项正确。
14.B 推理判断题。根据最后一段中Martin Sweeting所说的话可知,将嫦娥六号携带的月球背面的样本的成分与从月球正面采集的样本进行比较,对国际社会具有重要的科学价值,由此推知选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭