第74页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
完形填空(每小题2分,共20分)
新素材.戒掉电子游戏(2024河北中考)
Rick,a schoolboy,had a love for play in video games.Every day,his 1 reminded him to take some exercise instead of playing video games.However,he didn't always 2 .
Once again,Rick's mom told him seriously that his eyesight(视力)might get poor if he spent too much time on video games.It was a pity that he still didn't listen 3 .He kept playing.One day,during a math class,Rick's teacher got upset when he couldn't give an answer to a question like“2 +2=?".After class,the teacher asked him why he couldn't solve such a 4 problem.Rick said that he knew the answer 5 couldn't see the board clearly.His teacher was worried and 6 his parents..
Realizing what had happened,Rick's mom warned him again that it was harmful to his 7 to play video games too much.And Rick's dad took him to an eye doctor for a check−up.The 8 showed that his eyesight had weakened. After asking about his habit of using eyes,the doctor advised Rick to take action to protect his eyes.
From that day on,Rick decided to 9 playing video games and take some exercise every day.Later Rick fell in love with sports and 10 his school soccer team.Now he has become stronger and healthier.His eyesight has also got better.
1.A.friends B.parents
C.teachers D.coaches
A.listen B.guess
C.report D.search
3.A.clearly B.bravely C.patiently D.correctly
4.A.single B.similar C.special D.simple
5.A.or B.So C.but D.and
6.A.phoned B.followed
C.answered D.accepted
7.A.ears B.eyes C.arms D.hands
8.A.cost B.name C.date D.test
9.A.give up B.fight for
C.depend on D.believe in
10.A.joined B.managed
C.supported D.introduced
新素材.戒掉电子游戏(2024河北中考)
Rick,a schoolboy,had a love for play in video games.Every day,his 1 reminded him to take some exercise instead of playing video games.However,he didn't always 2 .
Once again,Rick's mom told him seriously that his eyesight(视力)might get poor if he spent too much time on video games.It was a pity that he still didn't listen 3 .He kept playing.One day,during a math class,Rick's teacher got upset when he couldn't give an answer to a question like“2 +2=?".After class,the teacher asked him why he couldn't solve such a 4 problem.Rick said that he knew the answer 5 couldn't see the board clearly.His teacher was worried and 6 his parents..
Realizing what had happened,Rick's mom warned him again that it was harmful to his 7 to play video games too much.And Rick's dad took him to an eye doctor for a check−up.The 8 showed that his eyesight had weakened. After asking about his habit of using eyes,the doctor advised Rick to take action to protect his eyes.
From that day on,Rick decided to 9 playing video games and take some exercise every day.Later Rick fell in love with sports and 10 his school soccer team.Now he has become stronger and healthier.His eyesight has also got better.
1.A.friends B.parents
C.teachers D.coaches
A.listen B.guess
C.report D.search
3.A.clearly B.bravely C.patiently D.correctly
4.A.single B.similar C.special D.simple
5.A.or B.So C.but D.and
6.A.phoned B.followed
C.answered D.accepted
7.A.ears B.eyes C.arms D.hands
8.A.cost B.name C.date D.test
9.A.give up B.fight for
C.depend on D.believe in
10.A.joined B.managed
C.supported D.introduced
答案:
1.B 考查名词。根据“Once again, Rick’s mom told him seriously...”可推知,他的父母每天都提醒他锻炼,故选B。
2.A 考查动词。listen听,听从;guess猜测;report报道;search搜寻。由语境可知,他的父母每天都提醒他锻炼,但是他并不总是听从。故选A。
3.C 考查副词。由语境可知,他仍然没有耐心地听。故选C。
4.D 考查形容词。single单个的;similar相似的;special特殊的;simple简单的。根据a question like“2 +2=?”可知,是一个简单的问题。故选D。
5.C 考查连词。句意:里克说他知道答案,但看不清黑板。前后部分构成转折关系,用but连接,故选C。
6.A 考查动词。phone打电话;follow跟随;answer回答;accept接受。由语境可知,老师打了电话给他的父母。故选A。
7.B 考查名词。由语境可知,里克的妈妈再次警告他,玩太多电子游戏对眼睛有害。故选B。
8.D 考查名词。句意:检查表明他的视力已经变弱了。cost花费;name名字;date日期;test检查。故选D。
9.A 考查动词短语。由语境可知,从那天起,里克决定放弃玩电子游戏,每天锻炼身体。give up放弃;fight for为……而战斗;depend on依靠;believe in信任。故选A。
10.A 考查动词。句意:后来里克爱上了体育运动,并加入了他学校的足球队。join参加;manage管理;support支持;introduce介绍。故选A。
2.A 考查动词。listen听,听从;guess猜测;report报道;search搜寻。由语境可知,他的父母每天都提醒他锻炼,但是他并不总是听从。故选A。
3.C 考查副词。由语境可知,他仍然没有耐心地听。故选C。
4.D 考查形容词。single单个的;similar相似的;special特殊的;simple简单的。根据a question like“2 +2=?”可知,是一个简单的问题。故选D。
5.C 考查连词。句意:里克说他知道答案,但看不清黑板。前后部分构成转折关系,用but连接,故选C。
6.A 考查动词。phone打电话;follow跟随;answer回答;accept接受。由语境可知,老师打了电话给他的父母。故选A。
7.B 考查名词。由语境可知,里克的妈妈再次警告他,玩太多电子游戏对眼睛有害。故选B。
8.D 考查名词。句意:检查表明他的视力已经变弱了。cost花费;name名字;date日期;test检查。故选D。
9.A 考查动词短语。由语境可知,从那天起,里克决定放弃玩电子游戏,每天锻炼身体。give up放弃;fight for为……而战斗;depend on依靠;believe in信任。故选A。
10.A 考查动词。句意:后来里克爱上了体育运动,并加入了他学校的足球队。join参加;manage管理;support支持;introduce介绍。故选A。
阅读理解(每小题3分,共27分)
A
跨艺术.音乐(2022四川眉山中考改编)
Do you have difficulty falling asleep at night?If so,here is a piece of advice for you:Listen to some soft music.
Scientists have found that soft music can help to improve sleep quality and quantity(量).This works for sleepers of all ages,and even for those with sleeping problems.Soft music can help us fall asleep better,wake up less during the night and feel more relaxed in the morning.You may not notice the effects(功效)overnight,though.It could take as many as several weeks to see some improvements.
Why can soft music help us sleep better?The reasons aren't clear yet.It may connect with the relaxing effect of a good song.Music can have real physical effects,too.Soft music can lower our heart rate(心率)and slow down our breathing.This prepares us for sleep.
Scientists say that for most people,music that has 70 beats(节拍)per minute(bpm)works best.
Classical music,jazz and folk music are usually more effective than other musical styles.Familiar songs work well,too.You may need to test to make your own playlists.If you are not sure how many beats a song has in a minute,you can find out by entering its title into songbpm.com. And remember to get volume(音量)right.Make sure that the final piece is gradually slowing down.Or you may be woken up by the sudden silence.
It's very important to get enough high−quality sleep.Before you go to bed tonight,play some soft music.Then,just prepare to be sent into dreamland.
11.It is found that soft music can______sleep.
A.help people of all ages
B.only help people under the age of 15
C.only help people with sleeping problems
D.only help people who are experiencing lots of stress
12.According to the article,it may take as long as ______before you notice the effects of soft music.
A.several hours B.several nights
C.several weeks D.several months
13.How can we work out how many beats a song has in a minute?
A.By comparing it with a 70−bpm song.
B.By entering the song's title into songbpm.com.
C.By finding out whether it can help us fall asleep.
D.By counting our heart rate while listening to the song.
14.What is the article mainly about?
A.People with sleeping problems.
B.The role of music in our daily lives.
C.Soft music can improve our sleep.
D.The importance of getting enough sleep.
A
跨艺术.音乐(2022四川眉山中考改编)
Do you have difficulty falling asleep at night?If so,here is a piece of advice for you:Listen to some soft music.
Scientists have found that soft music can help to improve sleep quality and quantity(量).This works for sleepers of all ages,and even for those with sleeping problems.Soft music can help us fall asleep better,wake up less during the night and feel more relaxed in the morning.You may not notice the effects(功效)overnight,though.It could take as many as several weeks to see some improvements.
Why can soft music help us sleep better?The reasons aren't clear yet.It may connect with the relaxing effect of a good song.Music can have real physical effects,too.Soft music can lower our heart rate(心率)and slow down our breathing.This prepares us for sleep.
Scientists say that for most people,music that has 70 beats(节拍)per minute(bpm)works best.
Classical music,jazz and folk music are usually more effective than other musical styles.Familiar songs work well,too.You may need to test to make your own playlists.If you are not sure how many beats a song has in a minute,you can find out by entering its title into songbpm.com. And remember to get volume(音量)right.Make sure that the final piece is gradually slowing down.Or you may be woken up by the sudden silence.
It's very important to get enough high−quality sleep.Before you go to bed tonight,play some soft music.Then,just prepare to be sent into dreamland.
11.It is found that soft music can______sleep.
A.help people of all ages
B.only help people under the age of 15
C.only help people with sleeping problems
D.only help people who are experiencing lots of stress
12.According to the article,it may take as long as ______before you notice the effects of soft music.
A.several hours B.several nights
C.several weeks D.several months
13.How can we work out how many beats a song has in a minute?
A.By comparing it with a 70−bpm song.
B.By entering the song's title into songbpm.com.
C.By finding out whether it can help us fall asleep.
D.By counting our heart rate while listening to the song.
14.What is the article mainly about?
A.People with sleeping problems.
B.The role of music in our daily lives.
C.Soft music can improve our sleep.
D.The importance of getting enough sleep.
答案:
A
11.A 细节理解题。根据“Scientists have found that soft music can help... and even for those with sleeping problems.”可知,轻柔的音乐可以在睡眠方面帮助任何年龄段的人,故选A。
12.C 细节理解题。根据“Soft music can help us...It could take as many as several weeks to see some improvements.”可知,你可能需要几周才能看到轻柔的音乐的效果,故选C。
13.B 细节理解题。根据“If you are not sure...its title into songbpm.com.”可知,如果你不确定一首歌在一分钟内有多少节拍,你可以在专门的网站中输入它的名称来找到答案,故选B。
14.C 主旨大意题。本文主要介绍了轻柔的音乐可以改善我们的睡眠,故选C。
11.A 细节理解题。根据“Scientists have found that soft music can help... and even for those with sleeping problems.”可知,轻柔的音乐可以在睡眠方面帮助任何年龄段的人,故选A。
12.C 细节理解题。根据“Soft music can help us...It could take as many as several weeks to see some improvements.”可知,你可能需要几周才能看到轻柔的音乐的效果,故选C。
13.B 细节理解题。根据“If you are not sure...its title into songbpm.com.”可知,如果你不确定一首歌在一分钟内有多少节拍,你可以在专门的网站中输入它的名称来找到答案,故选B。
14.C 主旨大意题。本文主要介绍了轻柔的音乐可以改善我们的睡眠,故选C。
B
[人与自我.健康生活](2024青海中考)
Everyone has bad feelings,such as anger,worry,or sadness.But do you know how to deal with your bad emotions(情绪)?
●Breathing(呼吸):Imagine that you smell a flower,and then blow up a balloon.Keep doing it and you can calm down.
.Moving: Do some exercise, such as jumping and running.Sweating helps you relax.
O Talking:Talk to others when you feel worried.
●Hugging:Hug your parents,friends,or your pets.They can make you feel safe.
●Drawing:Paint your feelings with color pens.
Remember that you are the master of your emotions,so you should be responsible(负责任的)for your bad emotions.You know where the problem is,and next time you can do better.You will feel hopeful this way.Have a try!
15.How many ways are there to deal 1 with bad emotions?
A.3. B.4. C.5. D.6.
16.If you are worried,what can you do?
A.Talk to others. B.Smell a flower.
C.Blow up a balloon. D.Do some exercise.17.If you want to feel safe,what might be a good way?
A.Breathing. B.Hugging.
C.Moving. D.Drawing.
18.Who should be responsible for your bad emotions?
A.Your parents. B.Your friends.
C.Your pets. D.Yourself.
19.What is the purpose of this passage?
A.To tell us how to deal with bad emotions.
B.To tell us how to keep pets.
C.To tell us how to calm down.
D.To tell us how to paint our feelings.
[人与自我.健康生活](2024青海中考)
Everyone has bad feelings,such as anger,worry,or sadness.But do you know how to deal with your bad emotions(情绪)?
●Breathing(呼吸):Imagine that you smell a flower,and then blow up a balloon.Keep doing it and you can calm down.
.Moving: Do some exercise, such as jumping and running.Sweating helps you relax.
O Talking:Talk to others when you feel worried.
●Hugging:Hug your parents,friends,or your pets.They can make you feel safe.
●Drawing:Paint your feelings with color pens.
Remember that you are the master of your emotions,so you should be responsible(负责任的)for your bad emotions.You know where the problem is,and next time you can do better.You will feel hopeful this way.Have a try!
15.How many ways are there to deal 1 with bad emotions?
A.3. B.4. C.5. D.6.
16.If you are worried,what can you do?
A.Talk to others. B.Smell a flower.
C.Blow up a balloon. D.Do some exercise.17.If you want to feel safe,what might be a good way?
A.Breathing. B.Hugging.
C.Moving. D.Drawing.
18.Who should be responsible for your bad emotions?
A.Your parents. B.Your friends.
C.Your pets. D.Yourself.
19.What is the purpose of this passage?
A.To tell us how to deal with bad emotions.
B.To tell us how to keep pets.
C.To tell us how to calm down.
D.To tell us how to paint our feelings.
答案:
B
15.C 细节理解题。根据第二段至第六段可知,文中介绍了5种应对不良情绪的方法,故选C。
16.A 细节理解题。根据文中的“Talk to others when you feel worried.”可知选A。
17.B 细节理解题。根据文中的“Hug your parents, friends,or your pets. They can make you feel safe.”可知选B。
18.D 细节理解题。根据文中的“Remember that you are the master of your emotions, so you should be responsible for your bad emotions.”可知,你自己应当为你的不良情绪负责,故选D。
19.A 主旨大意题。通读全文可知,本文主要告诉我们应付不良情绪的方法,这也是作者写这篇文章的目的,故选A。
15.C 细节理解题。根据第二段至第六段可知,文中介绍了5种应对不良情绪的方法,故选C。
16.A 细节理解题。根据文中的“Talk to others when you feel worried.”可知选A。
17.B 细节理解题。根据文中的“Hug your parents, friends,or your pets. They can make you feel safe.”可知选B。
18.D 细节理解题。根据文中的“Remember that you are the master of your emotions, so you should be responsible for your bad emotions.”可知,你自己应当为你的不良情绪负责,故选D。
19.A 主旨大意题。通读全文可知,本文主要告诉我们应付不良情绪的方法,这也是作者写这篇文章的目的,故选A。
查看更多完整答案,请扫码查看