第35页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
Ⅲ 任务型阅读(每小题 4分,共 40分)
(2023四川凉山州中考改编)
阅读下面短文,根据短文内容,完成表格中所缺的信息。每空一词。
Our world is in danger. We must do something to protect the environment. What are the main problems we face?
The greenhouse effect
When we burn fuels such as petrol and coal, a gas called CO₂ is produced. Too much of this gas pollutes the atmosphere, and causes it to absorb (吸收) too much heat. As a result of the greenhouse effect, the earth’s temperature is increasing. This causes sea level to go up, and in the future may cause cities to disappear.
Cutting down forests
Every year, we destroy nature by cutting down huge areas of forests. This makes the greenhouse effect worse because trees take in CO₂ and give out O₂. Cutting down trees also destroys the homes of the animals that live in forests, and causes the surface of the soil to be easily destroyed by rain. This can result in floods and even more damage to the environment.
Bad habits
Many of our habits cause pollution. People often use things once and then throw them away, or leave them on the ground as litter. This creates tons of rubbish and pollutes our land and seas.
In order to protect the environment, we need to take proper action. The Chinese government has made laws and rules about dealing with the waste. We are getting serious about our bad habits now. We should only buy and use products friendly to the environment. We should also recycle as many things as possible. To reduce air pollution, we can take the bus or subway instead of driving.
If we just learn to live in new and different ways, we can make a difference.(E9203003)


16. ____________ 17.____________ 18. ____________ 19.____________ 20.____________
21. ____________ 22. ____________ 23. ____________ 24. ____________ 25.____________
(2023四川凉山州中考改编)
阅读下面短文,根据短文内容,完成表格中所缺的信息。每空一词。
Our world is in danger. We must do something to protect the environment. What are the main problems we face?
The greenhouse effect
When we burn fuels such as petrol and coal, a gas called CO₂ is produced. Too much of this gas pollutes the atmosphere, and causes it to absorb (吸收) too much heat. As a result of the greenhouse effect, the earth’s temperature is increasing. This causes sea level to go up, and in the future may cause cities to disappear.
Cutting down forests
Every year, we destroy nature by cutting down huge areas of forests. This makes the greenhouse effect worse because trees take in CO₂ and give out O₂. Cutting down trees also destroys the homes of the animals that live in forests, and causes the surface of the soil to be easily destroyed by rain. This can result in floods and even more damage to the environment.
Bad habits
Many of our habits cause pollution. People often use things once and then throw them away, or leave them on the ground as litter. This creates tons of rubbish and pollutes our land and seas.
In order to protect the environment, we need to take proper action. The Chinese government has made laws and rules about dealing with the waste. We are getting serious about our bad habits now. We should only buy and use products friendly to the environment. We should also recycle as many things as possible. To reduce air pollution, we can take the bus or subway instead of driving.
If we just learn to live in new and different ways, we can make a difference.(E9203003)
16. ____________ 17.____________ 18. ____________ 19.____________ 20.____________
21. ____________ 22. ____________ 23. ____________ 24. ____________ 25.____________
答案:
16. Danger 根据“Our world is in danger.”可知,我们的世界处在危险中,故填 Danger。
17. Problems 根据“What are the main problems we face?”及下文的“The greenhouse effect”“Cutting down forests”和“Bad habits”可知,文章主要围绕“问题”展开,故填 Problems。
18. heat 根据“When we burn fuels such as petrol and coal, a gas called CO₂ is produced. Too much of this gas pollutes the atmosphere, and causes it to absorb too much heat.”可知,当我们燃烧汽油和煤等燃料时,会产生一种叫做二氧化碳的气体,太多的这种气体会污染大气,并使其吸收过多的热量。故填 heat。
19. disappear 根据“As a result of the greenhouse effect, the earth’s temperature is increasing. This causes sea level to go up, and in the future may cause cities to disappear.”可知,由于温室效应,地球的温度正在升高,这导致海平面上升,并在未来可能导致城市消失。故填 disappear。
20. worse 根据“This makes the greenhouse effect worse because trees take in CO₂ and give out O₂.”可知,这(砍伐大面积的森林)使得温室效应更严重,因为树木吸收二氧化碳并释放氧气。故填 worse。
21. easily 根据“Cutting down trees also destroys the homes of the animals that live in forests, and causes the surface of the soil to be easily destroyed by rain.”可知,砍伐树木也破坏了生活在森林里的动物们的家园,并导致土壤表面容易被雨水破坏。故填 easily。
22. Bad 根据原文中“Bad habits”可知设空处填 Bad。
23. used 根据“People often use things once and then throw them away, or leave them on the ground as litter.”可知,人们经常用一次东西就把它们扔掉,或者把它们当作垃圾扔在地上。此处表示“用过的”,故填 used。
24. seriously 根据“We are getting serious about our bad habits now.”可知,我们现在正认真对待我们的坏习惯。此处修饰动词 Take,故填 seriously。
25. possible 根据“We should also recycle as many things as possible.”可知,我们也应该回收利用尽可能多的东西。故填 possible。
17. Problems 根据“What are the main problems we face?”及下文的“The greenhouse effect”“Cutting down forests”和“Bad habits”可知,文章主要围绕“问题”展开,故填 Problems。
18. heat 根据“When we burn fuels such as petrol and coal, a gas called CO₂ is produced. Too much of this gas pollutes the atmosphere, and causes it to absorb too much heat.”可知,当我们燃烧汽油和煤等燃料时,会产生一种叫做二氧化碳的气体,太多的这种气体会污染大气,并使其吸收过多的热量。故填 heat。
19. disappear 根据“As a result of the greenhouse effect, the earth’s temperature is increasing. This causes sea level to go up, and in the future may cause cities to disappear.”可知,由于温室效应,地球的温度正在升高,这导致海平面上升,并在未来可能导致城市消失。故填 disappear。
20. worse 根据“This makes the greenhouse effect worse because trees take in CO₂ and give out O₂.”可知,这(砍伐大面积的森林)使得温室效应更严重,因为树木吸收二氧化碳并释放氧气。故填 worse。
21. easily 根据“Cutting down trees also destroys the homes of the animals that live in forests, and causes the surface of the soil to be easily destroyed by rain.”可知,砍伐树木也破坏了生活在森林里的动物们的家园,并导致土壤表面容易被雨水破坏。故填 easily。
22. Bad 根据原文中“Bad habits”可知设空处填 Bad。
23. used 根据“People often use things once and then throw them away, or leave them on the ground as litter.”可知,人们经常用一次东西就把它们扔掉,或者把它们当作垃圾扔在地上。此处表示“用过的”,故填 used。
24. seriously 根据“We are getting serious about our bad habits now.”可知,我们现在正认真对待我们的坏习惯。此处修饰动词 Take,故填 seriously。
25. possible 根据“We should also recycle as many things as possible.”可知,我们也应该回收利用尽可能多的东西。故填 possible。
查看更多完整答案,请扫码查看