第17页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
Ⅰ 用括号内所给词的适当形式填空
1. (2023黑龙江龙东地区中考) Everyone except Mike ______ (be) going to play basketball because he doesn't like it. 全解P159 知识点
2. You can travel or read to make sure either your body or spirit ______ (be) on the way.
3. (2023四川达州中考改编) Neither Lily nor her parents ______ ( be ) outdoors when the rainstorm came. 全解P160 辨析2
4. 新独家原创 Not only the students but also their teacher ______ (enjoy) the film. 全解P160 辨析2
5. I don't think the storm will ______ (last).
1. (2023黑龙江龙东地区中考) Everyone except Mike ______ (be) going to play basketball because he doesn't like it. 全解P159 知识点
2. You can travel or read to make sure either your body or spirit ______ (be) on the way.
3. (2023四川达州中考改编) Neither Lily nor her parents ______ ( be ) outdoors when the rainstorm came. 全解P160 辨析2
4. 新独家原创 Not only the students but also their teacher ______ (enjoy) the film. 全解P160 辨析2
5. I don't think the storm will ______ (last).
答案:
1.is 2.is 3.were 4.enjoys 5.last
Ⅱ 选词填空
新考法·方框选词填空 人与社会·跨文化沟通
(2023山东济宁中考)
阅读下面短文,从方框中选择适当的词填空。方框中有两个词为多余选项。

Max Burns, a 20 - year - old British man, is very popular on the Internet because of his videos of making Chinese food.
Max's parents worked in China for many years. So Max spent his first 13 years being immersed(沉浸于) in Chinese 6 ______—learning the language and loving the food. When his family moved to Brighton, the UK in 2016, Max 7 ______ Chinese food very much. He began to order takeaways (外卖食物) from local Chinese restaurants at first. 8 ______ the meals didn't taste the same as they were in China. They were also very expensive. Then Max decided to try to make Chinese 9 ______ at home.
Max found that many of his friends didn't know much about the real Chinese food. He wanted to do something. Then he made videos of making Chinese food and put them 10 ______. In his videos, Max shows others how to cook the real Chinese food at home. The videos have helped him win millions of 11 ______ all over the world.
"When people ask me where I'm from, I find it hard to answer because I grew up in China and now I'm living in the UK," he says. "I'm just trying to 12 ______ Chinese and British cultures with Chinese and British people, and build a cultural bridge between them."
6. ______ 7. ______ 8. ______ 9. ______ 10. ______ 11. ______ 12. ______
新考法·方框选词填空 人与社会·跨文化沟通
(2023山东济宁中考)
阅读下面短文,从方框中选择适当的词填空。方框中有两个词为多余选项。
Max Burns, a 20 - year - old British man, is very popular on the Internet because of his videos of making Chinese food.
Max's parents worked in China for many years. So Max spent his first 13 years being immersed(沉浸于) in Chinese 6 ______—learning the language and loving the food. When his family moved to Brighton, the UK in 2016, Max 7 ______ Chinese food very much. He began to order takeaways (外卖食物) from local Chinese restaurants at first. 8 ______ the meals didn't taste the same as they were in China. They were also very expensive. Then Max decided to try to make Chinese 9 ______ at home.
Max found that many of his friends didn't know much about the real Chinese food. He wanted to do something. Then he made videos of making Chinese food and put them 10 ______. In his videos, Max shows others how to cook the real Chinese food at home. The videos have helped him win millions of 11 ______ all over the world.
"When people ask me where I'm from, I find it hard to answer because I grew up in China and now I'm living in the UK," he says. "I'm just trying to 12 ______ Chinese and British cultures with Chinese and British people, and build a cultural bridge between them."
6. ______ 7. ______ 8. ______ 9. ______ 10. ______ 11. ______ 12. ______
答案:
6.culture 7.missed 8.But 9.dishes 10.online 11.fans 12.share
Ⅲ 阅读理解
人与社会·文化体验
(2024四川广安中考,46—50,★★☆)
A sixty - year - old American, Mr. Linden, wears many hats: a writer, a businessman, a traveller, an educator and the founder of a famous hotel. He has lived in a village in Yunnan Province for nearly 20 years. He now considers that he is one of the "cool new Dali people".
Mr. Linden was born and raised in Chicago. He first visited China in 1984. He received a scholarship (奖学金) from the Chinese Government and came to study in Beijing. During his stay, he was deeply attracted by Chinese culture and would love to be its communicator.
After working and travelling in more than 100 countries, Mr. Linden gave up his job in the US, sold his house and moved to China with his family in 2004.He wanted to find a place and create a new lifestyle. After a tour around China, Mr. Linden and his wife finally decided to live in Xizhou, a small town not far from Dali.
"I'm a fan of China's traditional buildings. Xizhou is a beautiful town with hundreds of old buildings from the Ming and Qing Dynasties. Traditions here keep as alive as ever and the local people treat me like family," said Mr. Linden.
With the help of the Dali government, Mr. Linden repaired a traditional Bai - style(白族风格) house into a hotel for foreign tourists. The hotel provides international education projects for European and American schools. It also opens 50% of its room(空间) to the public, creating a place for more people to communicate with the villagers. It offers free English classes to villagers once a week.
When talking about his future plans, Mr. Linden said he wanted to do more to share the beauty of China with the world. "Our goal(目标) is to turn Xizhou into a window for foreigners to learn about China," said Mr. Linden. "I hope that through my efforts, more people will love China."
(E9202003)
13. Mr. Linden does many things EXCEPT ______.
A. writing B. doing business
C. travelling D. working on a farm
14. 新考法·词义猜测题 What does the underlined word “attracted” mean in Paragraph 2?
A.吸引 B.扩大 C.丰富 D.吸收
15. Where did Mr. Linden decide to live after a tour around China?
A.In Beijing. B.In Xizhou.
C.In Chicago. D.In Nanjing.
16. With the help of ______, Mr. Linden repaired a traditional Bai - style house into a hotel.
A.his friends B.foreign tourists
C.the local government D.American schools
17. According to the passage, what is Mr. Linden's goal in the future?
A.To repair more ancient buildings.
B.To let more people know about China.
C.To teach more people English for free.
D.To build more hotels.
人与社会·文化体验
(2024四川广安中考,46—50,★★☆)
A sixty - year - old American, Mr. Linden, wears many hats: a writer, a businessman, a traveller, an educator and the founder of a famous hotel. He has lived in a village in Yunnan Province for nearly 20 years. He now considers that he is one of the "cool new Dali people".
Mr. Linden was born and raised in Chicago. He first visited China in 1984. He received a scholarship (奖学金) from the Chinese Government and came to study in Beijing. During his stay, he was deeply attracted by Chinese culture and would love to be its communicator.
After working and travelling in more than 100 countries, Mr. Linden gave up his job in the US, sold his house and moved to China with his family in 2004.He wanted to find a place and create a new lifestyle. After a tour around China, Mr. Linden and his wife finally decided to live in Xizhou, a small town not far from Dali.
"I'm a fan of China's traditional buildings. Xizhou is a beautiful town with hundreds of old buildings from the Ming and Qing Dynasties. Traditions here keep as alive as ever and the local people treat me like family," said Mr. Linden.
With the help of the Dali government, Mr. Linden repaired a traditional Bai - style(白族风格) house into a hotel for foreign tourists. The hotel provides international education projects for European and American schools. It also opens 50% of its room(空间) to the public, creating a place for more people to communicate with the villagers. It offers free English classes to villagers once a week.
When talking about his future plans, Mr. Linden said he wanted to do more to share the beauty of China with the world. "Our goal(目标) is to turn Xizhou into a window for foreigners to learn about China," said Mr. Linden. "I hope that through my efforts, more people will love China."
(E9202003)
13. Mr. Linden does many things EXCEPT ______.
A. writing B. doing business
C. travelling D. working on a farm
14. 新考法·词义猜测题 What does the underlined word “attracted” mean in Paragraph 2?
A.吸引 B.扩大 C.丰富 D.吸收
15. Where did Mr. Linden decide to live after a tour around China?
A.In Beijing. B.In Xizhou.
C.In Chicago. D.In Nanjing.
16. With the help of ______, Mr. Linden repaired a traditional Bai - style house into a hotel.
A.his friends B.foreign tourists
C.the local government D.American schools
17. According to the passage, what is Mr. Linden's goal in the future?
A.To repair more ancient buildings.
B.To let more people know about China.
C.To teach more people English for free.
D.To build more hotels.
答案:
13.D 14.A 15.B 16.C 17.B
查看更多完整答案,请扫码查看