第12页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
Ⅰ 根据句意及首字母或汉语提示写出单词
1. 新素材·联合国儿童基金会 (2023江苏宿迁中考) —What does UNICEF do for children in poor areas? —It provides basic ________ (教育) for them. (E9202001)
2. 人与社会·团队精神 (2023江苏苏州中考) We must stay together ________ (无论什么) happens. 全解P155 知识点4
3. 人与社会·传统节日 (2023四川内江中考) Chinese family members usually like to get together, e________ during the Spring Festival. (E9202001)
4. (2024江苏苏州中考) As the host city, Suzhou will m______ to make the 2026 ISF Football World Cup a great success. (E9202001) 全解P156 辨析3
5. (2024四川自贡中考) You'd better study for the test, or you may f______ in it. (E9202001) 全解P154 知识点3
1. 新素材·联合国儿童基金会 (2023江苏宿迁中考) —What does UNICEF do for children in poor areas? —It provides basic ________ (教育) for them. (E9202001)
2. 人与社会·团队精神 (2023江苏苏州中考) We must stay together ________ (无论什么) happens. 全解P155 知识点4
3. 人与社会·传统节日 (2023四川内江中考) Chinese family members usually like to get together, e________ during the Spring Festival. (E9202001)
4. (2024江苏苏州中考) As the host city, Suzhou will m______ to make the 2026 ISF Football World Cup a great success. (E9202001) 全解P156 辨析3
5. (2024四川自贡中考) You'd better study for the test, or you may f______ in it. (E9202001) 全解P154 知识点3
答案:
1.education 2.whatever 3.especially 4.manage 5.fail
Ⅱ 用括号中所给词的适当形式填空
6. The man admitted ____________ (steal) the car. 全解P154 知识点2
7. (2021山东临沂中考改编) Our four - week Earth Camp is a fun and ____________ (education) summer camp for children aged 6 to 15.
8. 新独家原创 She loves all sports, ________ (especial) swimming.
智慧背囊 alone与lonely辨析:alone“独自”一人作表又作状;lonely感情“孤独”又“寂寞”,地方“偏僻”又“荒凉”,表语、定语都充当。
9. ________ (fail) is the mother of success. 全解P154 知识点3
10. 新独家原创 The ____________ (excite) news made him ______ (excite). He didn't fall asleep until midnight.
6. The man admitted ____________ (steal) the car. 全解P154 知识点2
7. (2021山东临沂中考改编) Our four - week Earth Camp is a fun and ____________ (education) summer camp for children aged 6 to 15.
8. 新独家原创 She loves all sports, ________ (especial) swimming.
智慧背囊 alone与lonely辨析:alone“独自”一人作表又作状;lonely感情“孤独”又“寂寞”,地方“偏僻”又“荒凉”,表语、定语都充当。
9. ________ (fail) is the mother of success. 全解P154 知识点3
10. 新独家原创 The ____________ (excite) news made him ______ (excite). He didn't fall asleep until midnight.
答案:
6.stealing 7.educational 8.especially 9.Failure 10.exciting;excited
Ⅲ 按要求完成句子,每空一词
11. 新独家原创 I'm studying hard in order to pass the exam. (改为主从复合句) I'm studying hard ________ ________ I can pass the exam.
12. I'll call you again when I'm free. (改为同义句) I'll call you again ________ ________ ________.
13. 新独家原创 No matter what happens, I will always be there for you. (改为同义句) ________ happens, I will always be there for you. 全解P155 知识点4
14. I like reading books better than doing sports. (改为同义句) 全解P155 知识点5 I ______ reading books ______ doing sports.
15. We succeeded in getting to the airport in time. (改为同义句) We ________ ________ ________ to the airport in time.
11. 新独家原创 I'm studying hard in order to pass the exam. (改为主从复合句) I'm studying hard ________ ________ I can pass the exam.
12. I'll call you again when I'm free. (改为同义句) I'll call you again ________ ________ ________.
13. 新独家原创 No matter what happens, I will always be there for you. (改为同义句) ________ happens, I will always be there for you. 全解P155 知识点4
14. I like reading books better than doing sports. (改为同义句) 全解P155 知识点5 I ______ reading books ______ doing sports.
15. We succeeded in getting to the airport in time. (改为同义句) We ________ ________ ________ to the airport in time.
答案:
11.so that 12.in my spare time 13.Whatever 14.prefer;to 15.managed to get
Ⅳ 阅读理解
人与社会·跨文化沟通 (2024辽宁沈阳和平区零模)
①A culture's two greatest gifts are foods and festivals. They often go hand in hand. In China, mooncakes are eaten for the Mid - Autumn Festival. Different kinds of foods are cooked in every culture. When we think of a country, one of the first things we imagine is its food. Follow us around the world to learn more about delicious foods and eating habits.
Italy
②The Italians know how to eat. It is the home of the three Ps: pizza, pasta and Parmesan cheese. Italian food writer Marcella Hazan once said Italy has two skills—“the art of cooking, and the art of eating”. So what makes Italian food famous?
③They love fresh food and choose their ingredients(原料) by season. So all year round new flavors (味道) can be found in the Italian countryside.
Mexico(墨西哥)
④Mexico has a proud food history and has influenced many other countries, especially Spain(西班牙). Mexican dishes have three main ingredients: corn, beans and chili peppers(辣椒).
⑤Corn is used to make tortillas(玉米粉薄饼) and nachos (烤干酪辣味玉米片), which always go with a main dish in Mexico. Dishes are usually very hot and spicy (辣的), as most of them are made with freshly chopped chili peppers. Beans are also an important part of Mexican food culture and are grown to make chocolate. In fact, people loved chocolate so much that it was used in many ancient rituals(仪式).
The US
⑥The US is the home of the hot dog and the place for hot apple pie. It is also the birthplace of fast food culture. The American dinner plate is a mixture of many flavors.
⑦Fast food made eating quick and easy for busy people. However, their big appetite (胃口) has caused big health problems. Eating fast food, along with other unhealthy foods, has caused the US to become one of the most obese (肥胖的) nations in the world. (E9202003)
16. What does the writer think are connected with each other in the text?
A. Foods and festivals.
B. Cultures and countries.
C. Foods and eating habits.
D. China and other countries.
17. According to the text, we know that the Italians ______.
A. enjoy eating fast food
B. like hot and spicy food
C. are quite good at cooking
D. are all most famous artists
18. Which country has influenced many other countries' food?
A. Spain.
B. Italy.
C. Mexico.
D. America.
19. 新考法·篇章结构题 How is the text organized? (①=Paragraph 1, ②=Paragraph 2...)

人与社会·跨文化沟通 (2024辽宁沈阳和平区零模)
①A culture's two greatest gifts are foods and festivals. They often go hand in hand. In China, mooncakes are eaten for the Mid - Autumn Festival. Different kinds of foods are cooked in every culture. When we think of a country, one of the first things we imagine is its food. Follow us around the world to learn more about delicious foods and eating habits.
Italy
②The Italians know how to eat. It is the home of the three Ps: pizza, pasta and Parmesan cheese. Italian food writer Marcella Hazan once said Italy has two skills—“the art of cooking, and the art of eating”. So what makes Italian food famous?
③They love fresh food and choose their ingredients(原料) by season. So all year round new flavors (味道) can be found in the Italian countryside.
Mexico(墨西哥)
④Mexico has a proud food history and has influenced many other countries, especially Spain(西班牙). Mexican dishes have three main ingredients: corn, beans and chili peppers(辣椒).
⑤Corn is used to make tortillas(玉米粉薄饼) and nachos (烤干酪辣味玉米片), which always go with a main dish in Mexico. Dishes are usually very hot and spicy (辣的), as most of them are made with freshly chopped chili peppers. Beans are also an important part of Mexican food culture and are grown to make chocolate. In fact, people loved chocolate so much that it was used in many ancient rituals(仪式).
The US
⑥The US is the home of the hot dog and the place for hot apple pie. It is also the birthplace of fast food culture. The American dinner plate is a mixture of many flavors.
⑦Fast food made eating quick and easy for busy people. However, their big appetite (胃口) has caused big health problems. Eating fast food, along with other unhealthy foods, has caused the US to become one of the most obese (肥胖的) nations in the world. (E9202003)
16. What does the writer think are connected with each other in the text?
A. Foods and festivals.
B. Cultures and countries.
C. Foods and eating habits.
D. China and other countries.
17. According to the text, we know that the Italians ______.
A. enjoy eating fast food
B. like hot and spicy food
C. are quite good at cooking
D. are all most famous artists
18. Which country has influenced many other countries' food?
A. Spain.
B. Italy.
C. Mexico.
D. America.
19. 新考法·篇章结构题 How is the text organized? (①=Paragraph 1, ②=Paragraph 2...)
答案:
16.A 细节理解题。根据“A culture’s two greatest gifts are foods and festivals. They often go hand in hand.”可知,作者认为食物和节日是互相联系的。故选 A。
17.C 推理判断题。根据“Italian food writer Marcella Hazan once said Italy has two skills—‘ the art of cooking, and the art of eating’.”可推知,意大利人十分擅长烹饪。故选 C。
18.C 细节理解题。根据“Mexico has a proud food history and has influenced many other countries”可知,墨西哥影响了很多其他国家的食物。故选 C。
19.A 篇章结构题。通读全文可知,第一段引出主题:了解世界各地更多的美食和饮食习惯;第二、三段介绍了意大利的美食及饮食习惯;第四、五段介绍了墨西哥的美食及饮食习惯;第六、七段介绍了美国的美食及饮食习惯。故选 A。
17.C 推理判断题。根据“Italian food writer Marcella Hazan once said Italy has two skills—‘ the art of cooking, and the art of eating’.”可推知,意大利人十分擅长烹饪。故选 C。
18.C 细节理解题。根据“Mexico has a proud food history and has influenced many other countries”可知,墨西哥影响了很多其他国家的食物。故选 C。
19.A 篇章结构题。通读全文可知,第一段引出主题:了解世界各地更多的美食和饮食习惯;第二、三段介绍了意大利的美食及饮食习惯;第四、五段介绍了墨西哥的美食及饮食习惯;第六、七段介绍了美国的美食及饮食习惯。故选 A。
查看更多完整答案,请扫码查看