2026年名校金典课堂九年级英语上册人教版成都专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年名校金典课堂九年级英语上册人教版成都专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年名校金典课堂九年级英语上册人教版成都专版》

第129页
四、阅读短文,根据短文内容选择正确答案。
Zhang Fuhai is a follower of sugar painting in Tianjin. The sweet business was inspired by his father, who was also a sugar painter.
"When I was a little boy, the children in the neighborhood would ask my father for sugar painting," he said. At 9, he began to copy the flowers and insects his father painted, and would even try to create sugar painting himself. "I thought it was fun, but I never expected to become a sugar painter myself."
In 1996, he finished middle school and became a carpenter(木匠) and part-time tailor(裁缝), dealing with all kinds of drawings. He didn't decide to join the family business until 1980. In the following year, he would spend days observing small animals in the fields and rivers. Years of experience as a carpenter and tailor helped improve his painting skills.
His paintings are very ▲. So far, he has created almost 200 sugar painting styles, and he updates all the styles every one or two years. If some people ask him for something he doesn't know, he will search on the Internet and try to design the styles in his head.
For now, he is a little worried about passing on his art. "Few young people are interested in learning sugar painting," he said. "I hope the younger generation can pay more attention to the traditional art form. It will sweeten their lives, I promise."

(
B
)1. What does the underlined word "observing" mean?
A. Drawing slowly.
B. Watching carefully.
C. Catching quickly.
(
C
)2. Which of the following words can be put into " ▲ "?
A. unusual
B. lively
C. creative
(
A
)3. What is Zhang worried about?
A. The art is disappearing.
B. He can't create new styles himself.
C. No people will buy sugar painting.
(
B
)4. According to the passage, what helps Zhang to be a great sugar painter?
①his hard work
② his great talent
③ his father's inspiration
④ his working experience
A. ①②③
B. ①②④
C. ①③④
(
C
)5. Which can be the best title for this passage?
A. The Sweet Business
B. A Sugar Painter's Lifestyle
C. The Follower of Sugar Painting
答案: B; C; A; B; C
五、任务型阅读。根据短文内容,按要求回答问题。
The brush pen was invented thousands of years ago in China. The oldest pen was just a stick or a piece of bamboo. It was difficult for people to write well on silk.
It's said that Meng Tian, a general of State Qin, improved the pen. When he was fighting against State Chu, he had to report the situation to his king in time. But his pen was too hard and caused him much trouble.
One day after hunting(狩猎), Meng made his way home with some wild rabbits on the horse back. One rabbit's tail left a long trail(痕迹) on the ground when they moved on. Suddenly a good idea came to Meng's mind, "If I tie the rabbit's hair to a stick, would it be easy to write with?"
On arriving home, he tied the rabbit's hair to a stick and tried writing with it. But he rabbit's hair was too smooth to write well. Meng threw away his "invention" into a stone hole in the yard.
However, Meng never gave up but kept trying. A few rainy days later, he happened to find his "invention" fatter in the stone hole. He picked it up with hope. The brush worked beautifully on silk. It turned out that the rain had cleaned the oil from the hair. Meng succeeded at last.
Thanks to Meng, the brush pen has played a key role in Chinese culture.
1. What was the oldest pen like at first?

2. Why did Meng Tian want to improve the pen?

3. What difficulty did Meng Tian meet when he first tried the pen with the rabbit's hair?

4. Which word can we use to describe Meng Tian from the story?

5. What can be the title for the passage?
答案: 1. It was just a stick or a piece of bamboo.
2. To solve his writing problem.
3. The rabbit's hair was too smooth to write with.
4. Smart and patient.
5. The History of the Brushing Pen.

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭