精英家教网 > 练习册解析答案 > 2025年高考新方案江苏人民出版社高中英语必修第一册译林版 > 第53页解析答案
2025年高考新方案江苏人民出版社高中英语必修第一册译林版

2025年高考新方案江苏人民出版社高中英语必修第一册译林版

注:当前书本只展示部分页码答案,查看完整答案请下载作业精灵APP。练习册2025年高考新方案江苏人民出版社高中英语必修第一册译林版答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。

9. What is the goal of StopUP?
C
A. Promoting the use of seashells. B. Reducing plastics and heavy metals. C. Experimenting with ways to treat rainwater. D. Encouraging people to stop water pollution.
答案:C
解析:根据“The experiment is part of a project called StopUP, whose goal is to prevent rainwater from carrying pollutants into lakes and rivers. The project's focus is to make sure that such wastewater...gets treated.”可知,StopUP的目标是处理雨水,防止其携带污染物进入湖泊和河流,C选项“尝试处理雨水的方法”正确。A选项“推广贝壳的使用”是实验的具体做法;B选项“减少塑料和重金属”是处理废水的一部分;D选项“鼓励人们停止水污染”范围过大,StopUP主要针对雨水污染的处理。
10. Which of the following best explains "perception" underlined in Paragraph 4?
A
A. Understanding. B. Custom. C. Style. D. Tendency.
答案:A
解析:“perception”所在句“a big knowledge gap can exist between the popular perception of rainwater and its true content”意为“人们对雨水的普遍_______和其真实成分之间可能存在巨大的知识差距”,“perception”应指“看法,理解”,A选项“Understanding”(理解)正确。B选项“Custom”(习俗)、C选项“Style”(风格)、D选项“Tendency”(趋势)均不符合句意。
11. What can we know according to Julie Rosalie?
A. More tools are needed to reduce water pollution.
B. StopUP helps to improve the environmental quality.
C. 38% of surface water in Europe is free from pollutants.
D. Human beings are in danger because of a lack of water.
答案:B
解析:根据“StopUP technologies and methods could provide tools to reduce rainwater pollution,” Rosalie said. “It has a positive effect on the quality of our common environment.”可知,Rosalie认为StopUP有助于改善环境质量,B选项正确。A选项“需要更多工具来减少水污染”文中未提及;C选项“欧洲38%的地表水没有污染物”与“In Europe, 38% of surface water bodies have different forms of pollutants”(欧洲38%的地表水体有不同形式的污染物)不符;D选项“人类因缺水而处于危险中”文中未提及,文中说的是水污染的危害。
D
The middle child, I think, is now an "endangered species". According to a study, in 1976, 65 percent of mothers between aged 40 and 44 had three or more children. Today, nearly two-thirds of women with children have only one or two. Middle children will soon be the tiniest.
As a middle child, I am disappointed at the potential disappearance of middle children. I'm the middle of three—two boys, one girl—so I'm what's sometimes regarded as a "classic middle child".
Being a middle child is not something you are eager for. As one middle child said to me, "There is a thing called middle-child syndrome (综合征). I certainly was always aware that the middle was not a position to be admired, even as I came to see typical middle-child features in myself. Middle children are natural mediators (和事佬); I avoid disagreements and habitually act as the family peace-maker. Middle children tend to be private but also long for love; I keep to myself but do not exactly hate attention."
According to studies, middles traditionally receive less economic and emotional support from their parents and fathers compared with other brothers or sisters, so they tend to have more friends to fill the feeling gap.
In a study conducted by the City College of New York participants were asked to choose words they associate with the first, last, and middle kids; positive words such as caring and ambitious were cited concerning all three birth orders. Only middles, however, were described with such negative terms as overlooked and confused. More importantly, middles may be many things and they were the only birth order with which no one connected the term "overindulged". It is true; their parents couldn't allow them to do or have whatever they want, especially when they are old enough, and they don't ask for everything either even if they are eager to own it occasionally.
12. Why does the author mention the study in Paragraph 1?
A. To inform a definition.
B. To introduce the topic.
C. To make a comparison.
D. To support his opinion.
答案:B
解析:第一段通过一项研究说明过去和现在家庭孩子数量的变化,指出中间孩子可能会消失,从而引出“中间孩子”这一话题,B选项“To introduce the topic”(引入话题)正确。A选项“告知一个定义”、C选项“进行比较”、D选项“支持他的观点”均不是该研究在第一段的作用,第一段还未提出具体观点,只是引出话题。
13. What can we learn about "middle-child syndrome"?
A. It is dangerous for middles to suffer from it.
B. It clearly shows the typical features of middles.
C. It is what non-middle kids admire and wish for.
D. It is the result of the unsuccessful parenting style.
答案:B
解析:根据“As one middle child said to me, 'There is a thing called middle-child syndrome...even as I came to see typical middle-child features in myself.'”可知,“middle-child syndrome”能体现中间孩子的典型特征,B选项正确。A选项“中间孩子患这种综合征是危险的”文中未提及;C选项“这是非中间孩子羡慕和渴望的”与“There is a thing called middle-child syndrome. I certainly was always aware that the middle was not a position to be admired”不符;D选项“这是不成功的养育方式的结果”文中未提及。
14. Who is an overindulged kid according to Paragraph 5?
C
A. John, 3, asking his mother for dressing him. B. Mary, 8, busy in focusing on her preference. C. Paul, 12, unwilling to have breakfast by himself. D. Nancy, 17, afraid to challenge the math problems.
答案:C
解析:“overindulged”意为“被过度纵容的”。C选项“Paul,12岁,不愿意自己吃早餐”体现了被过度照顾、纵容的特点;A选项3岁孩子让妈妈穿衣服可能是正常需求;B选项“专注于自己的喜好”不一定是被纵容;D选项“害怕挑战数学题”与被纵容无关。故C选项正确。
15. What's the author's opinion about middles according to the passage?
A. They are always in low spirits.
B. They stress the protection of privacy.
C. They are ignored but independent.
D. They support the family financially.
答案:C
解析:根据“middles traditionally receive less economic and emotional support from their parents...so they tend to have more friends to fill the feeling gap”(中间孩子从父母那里得到的经济和情感支持较少,所以他们倾向于有更多朋友来填补情感空白)以及“Middle children tend to be private but also long for love; I keep to myself”(中间孩子倾向于私密但也渴望爱;我保持自我)可推断,中间孩子被忽视但独立,C选项正确。A选项“他们总是情绪低落”文中未提及;B选项“他们强调保护隐私”是“tend to be private”(倾向于私密),并非“强调保护隐私”;D选项“他们在经济上支持家庭”文中未提及。