2025年人教金学典同步练习册同步解析与测评高中英语必修第一册


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年人教金学典同步练习册同步解析与测评高中英语必修第一册 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年人教金学典同步练习册同步解析与测评高中英语必修第一册》

1. Read the passage and choose the best answer to each question.
Elephants on the coast of Thailand are acting strangely. They stamp their feet and signal (示意) towards the hills. The sea draws back from the beaches. Fish flop (扑腾) on the seabed. Suddenly, a huge wave appears. This is no ordinary wave. It is a tsunami!
Tsunami waves are larger and faster than normal surface waves. A tsunami wave can travel as fast as a jet plane and can be as tall as a ten - storey building. Imagine dropping a stone into a pool. The water on the surface ripples (起细浪). A tsunami is like a very powerful ripple. Tsunamis begin when the ocean rises or falls very suddenly. Lots of seawater is displaced. This movement causes huge waves.
If a tsunami happens, there must be some kind of force that causes the ocean water to become displaced. Most tsunamis are caused by underwater earthquakes. However, volcanoes, landslides, and large icebergs can also cause one of these huge waves.
Tsunamis are extremely powerful. Ordinary waves lose power when they break. Tsunami waves can remain powerful for several days. Because tsunami waves are so strong, they can kill people, damage buildings, and completely ruin an ecosystem in just one hour.
Scientists have no way of telling people in advance when a tsunami will hit. However, if a powerful enough earthquake happens, scientists can send out a warning or a watch. A warning means that a tsunami will very likely hit soon. A watch means that conditions are suitable for a tsunami. When people receive a watch or a warning, they have more time to prepare. It is best not to get caught unaware (没意识到) when a tsunami is on the way!
(1) What is the first paragraph mainly about?
A. Causes of tsunamis.
B. The force of tsunamis.
C. Signs of tsunamis.
D. The effect of tsunamis.
(2) What does the underlined word "displaced" in paragraph 2 mean?
A. Moved.
B. Polluted.
C. Stored.
D. Lost.
(3) What can we learn from the last paragraph?
A. A warning is less serious than a watch.
B. A warning may be sent out after an earthquake.
C. A watch means a tsunami won’t happen.
D. A warning means a tsunami will surely happen.
(4) What is the purpose of the text?
A. To tell a story.
B. To give advice.
C. To provide facts.
D. To compare opinions.
答案: 1.
(1)C 段落大意题。根据第一段的内容可知,本段介绍了一些奇怪的迹象。这些奇怪的迹象都是海啸发生的征兆,由此可知,第一段主要讲的是海啸的征兆。故选C项。
(2)A 词义猜测题。根据第二段中的“Tsunamis begin when the ocean rises or falls very suddenly.”以及“This movement causes huge waves.”可知,海水突然涨落引发巨浪,产生海啸,由此可知,画线单词指的是当海水突然涨落时,大量海水被移动了,所以才会引发巨浪,moved意为“移动”,能够表达画线单词在句中所要表达的意思。故选A项。
(3)B 细节理解题。根据最后一段中的“Scientists have no way of telling people in advance when a tsunami will hit. However, if a powerful enough earthquake happens, scientists can send out a warning or a watch.”可知,科学家们无法提前告诉人们海啸何时发生,但如果发生很强烈的地震,科学家可以发出关于海啸的警告或注意,由此可知,关于海啸的警报可能是在地震后发出的。故选B项。
(4)C 写作意图题。通读全文,尤其是根据第二段中的“Tsunamis begin when the ocean rises or falls very suddenly.”和第四段中的“Tsunamis are extremely powerful.”可知,本文主要介绍了海啸产生的原因及其带来的危害,这是对客观事实的介绍,向人们普及知识,由此可知,文章的写作目的是提供事实。故选C项。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭