第92页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
五、根据短文内容选择最佳选项。
a
China made huge progress with the Chang’e-6 probe last year. In June, it returned to the earth after collecting samples (样本) from the far side of the moon. This helped scientists learn more about the moon’s history.
b
Last December, Chinese scientists led the International Human Protein Atlas Project. This project helps us understand human proteins (蛋白质) better. It is important for treating certain illnesses. And it has been a big step forward in life sciences since 2001, which allows humans to live better and longer.
c
In October 2024, China’s first homegrown mobile operating system (操作系统), Huawei’s HarmonyOS NEXT, came out, making it another large mobile operating system in the world, only after Apple’s iOS and Google’s Android. The system connects network devices (网络设备) better and is faster and safer, bringing much convenience to people’s work and life.
d
After more than 40 years’ hard work, the forest circling the Taklimakan Desert was completely connected in Nov. 2024, creating the world’s longest green belt around a desert, about 3,046 kilometers. The Green Great Wall will surely improve the locals’ life greatly.
(
A. The whole Chang’e project.
B. The sample-collecting action.
C. Our country’s scientific progress.
(
A. The social purpose.
B. The medical purpose.
C. The environmental purpose.
(
A. It’s faster than any other operating system.
B. It’s the only operating system used in China.
C. It’s the third largest operating system in the world.
(
A. Passages b, c and d.
B. Passages a, b and c.
C. Passages a, c and d.
(
A. More Efforts, Greener World
B. Developments of China in 2024
C. Work Together for a Brighter Future
a
b
c
d
(
B
) 1. What does the underlined word This refer to?A. The whole Chang’e project.
B. The sample-collecting action.
C. Our country’s scientific progress.
(
B
) 2. What is the primary purpose of the project in Passage b?A. The social purpose.
B. The medical purpose.
C. The environmental purpose.
(
C
) 3. What is special about Huawei’s HarmonyOS NEXT?A. It’s faster than any other operating system.
B. It’s the only operating system used in China.
C. It’s the third largest operating system in the world.
(
A
) 4. Which passages are about better life conditions for humans?A. Passages b, c and d.
B. Passages a, b and c.
C. Passages a, c and d.
(
B
) 5. What is the best title shared by the four passages?A. More Efforts, Greener World
B. Developments of China in 2024
C. Work Together for a Brighter Future
答案:
【解析】:
这是一道英语阅读理解选择题,主要考查学生对短文内容的理解以及细节把握能力。题目针对短文中的指代关系、项目目的、事物特点、内容主题以及标题选择等方面进行提问。解题关键在于仔细阅读短文内容,准确理解各段落主旨及细节信息,然后逐一分析选项,找出与短文内容相符的答案。
【答案】:
(1)B。根据文中“In June, it returned to the earth after collecting samples (样本) from the far side of the moon. This helped scientists learn more about the moon’s history.”可知,这里的“This”指代的是从月球背面采集样本这件事,所以选B。
(2)B。由“This project helps us understand human proteins (蛋白质) better. It is important for treating certain illnesses.”可知,该项目的主要目的是为了更好地理解人类蛋白质,这对治疗某些疾病很重要,即医疗目的,所以选B。
(3)C。从“In October 2024, China’s first homegrown mobile operating system (操作系统), Huawei’s HarmonyOS NEXT, came out, making it another large mobile operating system in the world, only after Apple’s iOS and Google’s Android.”可知,华为的HarmonyOS NEXT是世界上第三大操作系统,这是它的特别之处,所以选C。
(4)A。短文b提到该项目有助于更好地理解人类蛋白质,对治疗某些疾病很重要,能让人生活得更好更久;短文c提到华为的操作系统给人们的工作和生活带来很多便利;短文d提到绿色长城将极大地改善当地居民的生活,所以b、c、d三段都是关于人类更好的生活条件的,选A。
(5)B。短文a讲述了中国嫦娥六号探测器的进展,短文b讲述了中国科学家领导的国际人类蛋白质组计划,短文c讲述了中国首个自主研发的移动操作系统,短文d讲述了塔克拉玛干沙漠周围森林的连接情况,整体都是关于中国在2024年的发展,所以选B。
这是一道英语阅读理解选择题,主要考查学生对短文内容的理解以及细节把握能力。题目针对短文中的指代关系、项目目的、事物特点、内容主题以及标题选择等方面进行提问。解题关键在于仔细阅读短文内容,准确理解各段落主旨及细节信息,然后逐一分析选项,找出与短文内容相符的答案。
【答案】:
(1)B。根据文中“In June, it returned to the earth after collecting samples (样本) from the far side of the moon. This helped scientists learn more about the moon’s history.”可知,这里的“This”指代的是从月球背面采集样本这件事,所以选B。
(2)B。由“This project helps us understand human proteins (蛋白质) better. It is important for treating certain illnesses.”可知,该项目的主要目的是为了更好地理解人类蛋白质,这对治疗某些疾病很重要,即医疗目的,所以选B。
(3)C。从“In October 2024, China’s first homegrown mobile operating system (操作系统), Huawei’s HarmonyOS NEXT, came out, making it another large mobile operating system in the world, only after Apple’s iOS and Google’s Android.”可知,华为的HarmonyOS NEXT是世界上第三大操作系统,这是它的特别之处,所以选C。
(4)A。短文b提到该项目有助于更好地理解人类蛋白质,对治疗某些疾病很重要,能让人生活得更好更久;短文c提到华为的操作系统给人们的工作和生活带来很多便利;短文d提到绿色长城将极大地改善当地居民的生活,所以b、c、d三段都是关于人类更好的生活条件的,选A。
(5)B。短文a讲述了中国嫦娥六号探测器的进展,短文b讲述了中国科学家领导的国际人类蛋白质组计划,短文c讲述了中国首个自主研发的移动操作系统,短文d讲述了塔克拉玛干沙漠周围森林的连接情况,整体都是关于中国在2024年的发展,所以选B。
查看更多完整答案,请扫码查看