第75页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
Ⅱ. 阅读理解
A
It is well known that the Japanese people's love of fish is almost as strong as a bee's interest in honey. As fish populations were becoming smaller and smaller, the fishing companies were forced to fish further and further away from the shore. Then they had a big challenge—how to keep the fish fresh for longer. So they decided to keep the fish stored in freezers on the boats. But the public did not like frozen fish. So again the fishing companies had a new bigger challenge. What they decided to do was have fish tanks on their boats. After catching the fish, they would put them in the tanks and keep them living there until they got back to shore. But in this protected environment, lacking predators(掠食者), the fish stopped moving around. The Japanese public felt these dull fish did not taste fresh, which had an unpleasant effect upon sales. Once again the fishing companies had an even bigger challenge...
Stop for a minute! Before we go any further, I would like to ask "What are your challenges? How do you handle an unexpected challenge?" May I think it this way that you should try to attack your challenges? Conquer them with a Swiss Army Knife: take the most proper and simple tool that you can adopt to deal with your situation.
Now back to our story. How did the Japanese finally solve the fresh fish problem? Sharks! You might think the same. Sharks were caught and put into the tanks with other fish. Don't sharks eat the fish? Well, they do eat a few fish, but they did also keep more fish active and alert. The fish stay fresh because they are challenged.
Now, try to keep yourself fresh by finding your own shark to offer yourself a challenge in your own business and career.
(
A. the number of fish near the shore was reducing
B. the fish farther away from the sea tasted fresher
C. the fish in the far sea were active and alert
D. there were more sharks
(
A. Getting the fish frozen.
B. Storing the fish with salt.
C. Keeping the fish with sharks.
D. Putting the fish in tanks.
(
A. Try to find a big shark, and you will meet your challenge
B. Sharks are usually compared to the challenges in people's life
C. If you went fishing, you might do as the fishing companies did
D. To succeed in life, you should always be ready to meet challenges
(
A. tell the readers how the Japanese keep the fish fresh
B. suggest readers find a shark to keep the fish fresh
C. suggest readers look for challenges to make progress
D. tell the readers how the Japanese fishing companies work
A
It is well known that the Japanese people's love of fish is almost as strong as a bee's interest in honey. As fish populations were becoming smaller and smaller, the fishing companies were forced to fish further and further away from the shore. Then they had a big challenge—how to keep the fish fresh for longer. So they decided to keep the fish stored in freezers on the boats. But the public did not like frozen fish. So again the fishing companies had a new bigger challenge. What they decided to do was have fish tanks on their boats. After catching the fish, they would put them in the tanks and keep them living there until they got back to shore. But in this protected environment, lacking predators(掠食者), the fish stopped moving around. The Japanese public felt these dull fish did not taste fresh, which had an unpleasant effect upon sales. Once again the fishing companies had an even bigger challenge...
Stop for a minute! Before we go any further, I would like to ask "What are your challenges? How do you handle an unexpected challenge?" May I think it this way that you should try to attack your challenges? Conquer them with a Swiss Army Knife: take the most proper and simple tool that you can adopt to deal with your situation.
Now back to our story. How did the Japanese finally solve the fresh fish problem? Sharks! You might think the same. Sharks were caught and put into the tanks with other fish. Don't sharks eat the fish? Well, they do eat a few fish, but they did also keep more fish active and alert. The fish stay fresh because they are challenged.
Now, try to keep yourself fresh by finding your own shark to offer yourself a challenge in your own business and career.
(
A
) 1. The main reason for the fishing companies to fish in the far sea is that ______.A. the number of fish near the shore was reducing
B. the fish farther away from the sea tasted fresher
C. the fish in the far sea were active and alert
D. there were more sharks
(
C
) 2. Which was the best way for the fishing companies to keep the fish fresh?A. Getting the fish frozen.
B. Storing the fish with salt.
C. Keeping the fish with sharks.
D. Putting the fish in tanks.
(
D
) 3. The underlined part of the last paragraph means "______".A. Try to find a big shark, and you will meet your challenge
B. Sharks are usually compared to the challenges in people's life
C. If you went fishing, you might do as the fishing companies did
D. To succeed in life, you should always be ready to meet challenges
(
C
) 4. The purpose of the author to write the passage is to ______.A. tell the readers how the Japanese keep the fish fresh
B. suggest readers find a shark to keep the fish fresh
C. suggest readers look for challenges to make progress
D. tell the readers how the Japanese fishing companies work
答案:
【解析】:
这是一道阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和推理能力。对于这类题目,需要先仔细阅读文章,然后根据文章内容逐一分析选项,找出正确答案。
1. 第一题考查的是渔业公司去远海捕鱼的原因。根据文章第一段的描述,“As fish populations were becoming smaller and smaller, the fishing companies were forced to fish further and further away from the shore.”可以推断出,近海的鱼数量在减少,所以渔业公司才被迫去远海捕鱼。
2. 第二题考查的是渔业公司保持鱼新鲜的方法。文章中提到,渔业公司尝试了多种方法,但最终发现把鲨鱼和其他鱼放在一起,可以保持鱼的新鲜,因为鲨鱼的存在让其他鱼保持活跃状态。
3. 第三题是对文章最后一段中划线部分的理解。根据上下文可以推断,这里的“shark”是比喻生活中的挑战,作者建议读者寻找自己的“shark”,即主动寻找挑战,以保持自己的活力和进步。
4. 第四题考查的是作者写这篇文章的目的。通过文章的整体内容可以推断,作者通过讲述日本渔业公司如何保持鱼新鲜的故事,来比喻人们在生活中应该如何面对挑战,从而取得进步。
【答案】:
1. A
近海的鱼数量在减少,所以渔业公司才被迫去远海捕鱼。
2. C
把鲨鱼和其他鱼放在一起,可以保持鱼的新鲜,因为鲨鱼的存在让其他鱼保持活跃状态。
3. D
“shark”是比喻生活中的挑战,作者建议读者主动寻找挑战,以保持自己的活力和进步。
4. C
作者通过讲述日本渔业公司如何保持鱼新鲜的故事,建议读者寻找挑战,以取得进步。
这是一道阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和推理能力。对于这类题目,需要先仔细阅读文章,然后根据文章内容逐一分析选项,找出正确答案。
1. 第一题考查的是渔业公司去远海捕鱼的原因。根据文章第一段的描述,“As fish populations were becoming smaller and smaller, the fishing companies were forced to fish further and further away from the shore.”可以推断出,近海的鱼数量在减少,所以渔业公司才被迫去远海捕鱼。
2. 第二题考查的是渔业公司保持鱼新鲜的方法。文章中提到,渔业公司尝试了多种方法,但最终发现把鲨鱼和其他鱼放在一起,可以保持鱼的新鲜,因为鲨鱼的存在让其他鱼保持活跃状态。
3. 第三题是对文章最后一段中划线部分的理解。根据上下文可以推断,这里的“shark”是比喻生活中的挑战,作者建议读者寻找自己的“shark”,即主动寻找挑战,以保持自己的活力和进步。
4. 第四题考查的是作者写这篇文章的目的。通过文章的整体内容可以推断,作者通过讲述日本渔业公司如何保持鱼新鲜的故事,来比喻人们在生活中应该如何面对挑战,从而取得进步。
【答案】:
1. A
近海的鱼数量在减少,所以渔业公司才被迫去远海捕鱼。
2. C
把鲨鱼和其他鱼放在一起,可以保持鱼的新鲜,因为鲨鱼的存在让其他鱼保持活跃状态。
3. D
“shark”是比喻生活中的挑战,作者建议读者主动寻找挑战,以保持自己的活力和进步。
4. C
作者通过讲述日本渔业公司如何保持鱼新鲜的故事,建议读者寻找挑战,以取得进步。
查看更多完整答案,请扫码查看