第160页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
Ⅱ.阅读理解
A
We use bricks(砖) to make houses on the Earth, but what about building things on the Moon? Well, you use "lunar bricks", of course!
Scientists at the Huazhong University of Science and Technology (HUST) have developed "lunar bricks". They hope to use the bricks to build a base(基地) on the Moon.
To make the bricks, the scientists used a lunar soil simulant(模拟月壤). The bricks are three times stronger than normal concrete(混凝土) bricks or red bricks. They also have mortise and tenon joint structures(榫卯结构), which were used in ancient Chinese buildings. This makes it possible to simply put these bricks together, just like Lego.
Professor Zhou Cheng from HUST told Xinhua that they had tested five different kinds of simulated(模拟的) lunar soil and used three ways to harden them. This helped them choose the best materials for making the bricks. Lunar soil isn't the same everywhere on the Moon, Zhou added. For example, one of the kinds tested simulates the lunar soil at the landing site of Chang'e-5, which is mainly basalt(玄武岩).
The lunar bricks need to be tested well before being used because the Moon has an extreme(极端的) environment. Moonquakes(月震) often happen there, and cosmic radiation(宇宙辐射) is high. It gets as hot as 180°C during the day and as cold as -190°C at night.
The lunar bricks will be sent to China's space station on the Tianzhou-8 spacecraft. There, scientists will check how well the bricks do in space.
The first brick is expected to return to the Earth by the end of 2025. China hopes to build a lunar research station between 2028 and 2035.
(
A. study the lunar soil
B. build a base on the Moon
C. test the weather on the Moon
D. create stronger building materials on the Earth
(
A. They make the bricks lighter.
B. They make the bricks look good.
C. They help save lunar soil simulant.
D. They make the building process easier.
(
A. They wanted to find the best basalt for the bricks. B. They wanted to find materials.
C. The soil on the Moon changes from place to place.
D. The simulant is different from real lunar soil.
(
A. Why lunar bricks need to be tested.
B. How the lunar bricks were made.C. What the weather is like on the Moon.
D. How the lunar bricks were tested.
(
A. Scientists are still unhappy with the bricks.
B. A base built by lunar bricks was made on the Earth.
C. They will be tested in China's space station.
D. They will soon be used to build a lunar research station.
A
We use bricks(砖) to make houses on the Earth, but what about building things on the Moon? Well, you use "lunar bricks", of course!
Scientists at the Huazhong University of Science and Technology (HUST) have developed "lunar bricks". They hope to use the bricks to build a base(基地) on the Moon.
To make the bricks, the scientists used a lunar soil simulant(模拟月壤). The bricks are three times stronger than normal concrete(混凝土) bricks or red bricks. They also have mortise and tenon joint structures(榫卯结构), which were used in ancient Chinese buildings. This makes it possible to simply put these bricks together, just like Lego.
Professor Zhou Cheng from HUST told Xinhua that they had tested five different kinds of simulated(模拟的) lunar soil and used three ways to harden them. This helped them choose the best materials for making the bricks. Lunar soil isn't the same everywhere on the Moon, Zhou added. For example, one of the kinds tested simulates the lunar soil at the landing site of Chang'e-5, which is mainly basalt(玄武岩).
The lunar bricks need to be tested well before being used because the Moon has an extreme(极端的) environment. Moonquakes(月震) often happen there, and cosmic radiation(宇宙辐射) is high. It gets as hot as 180°C during the day and as cold as -190°C at night.
The lunar bricks will be sent to China's space station on the Tianzhou-8 spacecraft. There, scientists will check how well the bricks do in space.
The first brick is expected to return to the Earth by the end of 2025. China hopes to build a lunar research station between 2028 and 2035.
(
B
) 1. The lunar bricks are developed to ______.A. study the lunar soil
B. build a base on the Moon
C. test the weather on the Moon
D. create stronger building materials on the Earth
(
D
) 2. How do the mortise and tenon joint structures help with lunar bricks?A. They make the bricks lighter.
B. They make the bricks look good.
C. They help save lunar soil simulant.
D. They make the building process easier.
(
C
) 3. Why was it necessary for the researchers to test different kinds of lunar soil simulant?A. They wanted to find the best basalt for the bricks. B. They wanted to find materials.
C. The soil on the Moon changes from place to place.
D. The simulant is different from real lunar soil.
(
A
) 4. What is paragraph 5 mainly about?A. Why lunar bricks need to be tested.
B. How the lunar bricks were made.C. What the weather is like on the Moon.
D. How the lunar bricks were tested.
(
C
) 5. What can we learn about the lunar bricks from the passage?A. Scientists are still unhappy with the bricks.
B. A base built by lunar bricks was made on the Earth.
C. They will be tested in China's space station.
D. They will soon be used to build a lunar research station.
答案:
【解析】:
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章细节的理解和把握能力。文章主要介绍了华中科技大学开发的“月球砖”,以及这些砖的用途、制作材料、结构特点、测试环境等方面的信息。接下来,我们将根据题目要求,逐一解答问题。
1. 细节理解题。根据文章第二段“They hope to use the bricks to build a base(基地) on the Moon.”可知,月球砖是为了在月球上建立基地而开发的。因此,选项B“在月球上建立基地”是正确答案。
2. 细节理解题。根据文章第三段“They also have mortise and tenon joint structures(榫卯结构), which were used in ancient Chinese buildings. This makes it possible to simply put these bricks together, just like Lego.”可知,榫卯结构使得这些砖可以像乐高一样简单地拼在一起,从而简化了建筑过程。因此,选项D“它们使建筑过程更容易”是正确答案。
3. 细节理解题。根据文章第四段“Lunar soil isn't the same everywhere on the Moon, Zhou added. For example, one of the kinds tested simulates the lunar soil at the landing site of Chang'e-5, which is mainly basalt(玄武岩).”可知,月球上的土壤各处不同,因此研究人员需要测试不同种类的模拟月壤以找到最适合制作月球砖的材料。因此,选项C“月球上的土壤各处不同”是正确答案。
4. 段落大意题。根据文章第五段“The lunar bricks need to be tested well before being used because the Moon has an extreme(极端的) environment.”可知,本段主要讲述了月球砖在使用前需要进行充分测试的原因,即月球环境极端恶劣。因此,选项A“为什么月球砖需要测试”是正确答案。
5. 细节理解题。根据文章倒数第二段“The lunar bricks will be sent to China's space station on the Tianzhou-8 spacecraft. There, scientists will check how well the bricks do in space.”可知,月球砖将在天舟八号飞船上被送往中国空间站进行测试。因此,选项C“它们将在中国空间站进行测试”是正确答案。
【答案】:
1. B;2. D;3. C;4. A;5. C。
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章细节的理解和把握能力。文章主要介绍了华中科技大学开发的“月球砖”,以及这些砖的用途、制作材料、结构特点、测试环境等方面的信息。接下来,我们将根据题目要求,逐一解答问题。
1. 细节理解题。根据文章第二段“They hope to use the bricks to build a base(基地) on the Moon.”可知,月球砖是为了在月球上建立基地而开发的。因此,选项B“在月球上建立基地”是正确答案。
2. 细节理解题。根据文章第三段“They also have mortise and tenon joint structures(榫卯结构), which were used in ancient Chinese buildings. This makes it possible to simply put these bricks together, just like Lego.”可知,榫卯结构使得这些砖可以像乐高一样简单地拼在一起,从而简化了建筑过程。因此,选项D“它们使建筑过程更容易”是正确答案。
3. 细节理解题。根据文章第四段“Lunar soil isn't the same everywhere on the Moon, Zhou added. For example, one of the kinds tested simulates the lunar soil at the landing site of Chang'e-5, which is mainly basalt(玄武岩).”可知,月球上的土壤各处不同,因此研究人员需要测试不同种类的模拟月壤以找到最适合制作月球砖的材料。因此,选项C“月球上的土壤各处不同”是正确答案。
4. 段落大意题。根据文章第五段“The lunar bricks need to be tested well before being used because the Moon has an extreme(极端的) environment.”可知,本段主要讲述了月球砖在使用前需要进行充分测试的原因,即月球环境极端恶劣。因此,选项A“为什么月球砖需要测试”是正确答案。
5. 细节理解题。根据文章倒数第二段“The lunar bricks will be sent to China's space station on the Tianzhou-8 spacecraft. There, scientists will check how well the bricks do in space.”可知,月球砖将在天舟八号飞船上被送往中国空间站进行测试。因此,选项C“它们将在中国空间站进行测试”是正确答案。
【答案】:
1. B;2. D;3. C;4. A;5. C。
查看更多完整答案,请扫码查看