第114页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
Ⅱ. 阅读理解
A
"Travel is the body on the road, while reading is the mind on the road. Both offer a way to satisfy our great curiosity," Ye Zi, a young scholar(学者), said on the new season of the Chinese TV show I Read Books on an Island.
This weekly show began airing its third season on Oct 17, 2024. On the show, some of China's famous writers talk about their favourite literature.
While the last two seasons were set on islands in Southern China, the third season sees the group of writers travel to Crete, the largest island in Greece. "The audience can experience the cultural exchanges between China and the West. We hope that the show will help good literature from China and abroad reach more people," Li Li, a producer of the show, told China Youth Daily.
The show tells us the important role of literature in connecting cultures. When the group of writers saw a beautiful sunrise on the island of Crete, they talked about how famous writers from China and the West write about sunrise. Though these writers come from different cultures, their work shows that there's something universal(共同的) about the human experience. Yu also discussed the difference between Chinese and Western literary traditions. He discovered that the sun often symbolizes love in Western literature, while for Chinese writers, the moon stands for love.
"The show offers a space for writers, readers and literary works to 'meet' each other," Yu said in the show. Going further into the world of literature, we can connect with ourselves and the world around us.
(
A. To an island in South China.
B. To Crete, the largest island in Greece.
C. To a famous literary museum.
D. To a university.
(
A. Only young scholars.
B. Famous writers from all over the world.
C. Some of China's famous writers.
D. Readers who love travelling.
(
A. Increase the tourism in Crete.
B. Make the writers more famous.
C. Show the beautiful scenery of islands.
D. Help good literature reach more people.
(
A. To talk about the life of famous Chinese writers,
B, To compare Chinese and Western literary traditions.
C. To introduce a famous Chinese TV show and its importance,
D, To encourage people to travel more to experience different cultures.
A
"Travel is the body on the road, while reading is the mind on the road. Both offer a way to satisfy our great curiosity," Ye Zi, a young scholar(学者), said on the new season of the Chinese TV show I Read Books on an Island.
This weekly show began airing its third season on Oct 17, 2024. On the show, some of China's famous writers talk about their favourite literature.
While the last two seasons were set on islands in Southern China, the third season sees the group of writers travel to Crete, the largest island in Greece. "The audience can experience the cultural exchanges between China and the West. We hope that the show will help good literature from China and abroad reach more people," Li Li, a producer of the show, told China Youth Daily.
The show tells us the important role of literature in connecting cultures. When the group of writers saw a beautiful sunrise on the island of Crete, they talked about how famous writers from China and the West write about sunrise. Though these writers come from different cultures, their work shows that there's something universal(共同的) about the human experience. Yu also discussed the difference between Chinese and Western literary traditions. He discovered that the sun often symbolizes love in Western literature, while for Chinese writers, the moon stands for love.
"The show offers a space for writers, readers and literary works to 'meet' each other," Yu said in the show. Going further into the world of literature, we can connect with ourselves and the world around us.
(
B
) 1. Where did the writers go in the third season?A. To an island in South China.
B. To Crete, the largest island in Greece.
C. To a famous literary museum.
D. To a university.
(
C
) 2. What kind of people are invited to the show I Read Books on an Island?A. Only young scholars.
B. Famous writers from all over the world.
C. Some of China's famous writers.
D. Readers who love travelling.
(
D
) 3. What does the producer Li Li hope the show will achieve?A. Increase the tourism in Crete.
B. Make the writers more famous.
C. Show the beautiful scenery of islands.
D. Help good literature reach more people.
(
C
)4. What is the main idea of the passage?A. To talk about the life of famous Chinese writers,
B, To compare Chinese and Western literary traditions.
C. To introduce a famous Chinese TV show and its importance,
D, To encourage people to travel more to experience different cultures.
答案:
【解析】:
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和分析能力。文章主要介绍了中国电视节目《我在岛屿读书》的相关信息,包括节目内容、参与人员、节目目的等。
1. 第一题是细节理解题,需要从文章中找出第三季作家们去的地方。根据文章中的“the third season sees the group of writers travel to Crete, the largest island in Greece.”可知,第三季作家们去了希腊最大的岛屿克里特岛,因此答案选B。
2. 第二题也是细节理解题,需要确定被邀请参加《我在岛屿读书》节目的人员类型。文章中提到“On the show, some of China's famous writers talk about their favourite literature.”,说明节目邀请的是中国一些著名的作家,因此答案选C。
3. 第三题是推理判断题,需要根据文章内容推断出制片人李丽的希望。文章中提到“We hope that the show will help good literature from China and abroad reach more people,”,说明制片人希望通过这个节目让更多的好文学被人们所接触,因此答案选D。
4. 第四题是主旨大意题,需要概括出文章的主要意思。文章主要介绍了《我在岛屿读书》这个电视节目及其重要性,包括节目内容、参与人员、节目目的等,因此答案选C。
【答案】:
1. B;2. C;3. D;4. C。
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和分析能力。文章主要介绍了中国电视节目《我在岛屿读书》的相关信息,包括节目内容、参与人员、节目目的等。
1. 第一题是细节理解题,需要从文章中找出第三季作家们去的地方。根据文章中的“the third season sees the group of writers travel to Crete, the largest island in Greece.”可知,第三季作家们去了希腊最大的岛屿克里特岛,因此答案选B。
2. 第二题也是细节理解题,需要确定被邀请参加《我在岛屿读书》节目的人员类型。文章中提到“On the show, some of China's famous writers talk about their favourite literature.”,说明节目邀请的是中国一些著名的作家,因此答案选C。
3. 第三题是推理判断题,需要根据文章内容推断出制片人李丽的希望。文章中提到“We hope that the show will help good literature from China and abroad reach more people,”,说明制片人希望通过这个节目让更多的好文学被人们所接触,因此答案选D。
4. 第四题是主旨大意题,需要概括出文章的主要意思。文章主要介绍了《我在岛屿读书》这个电视节目及其重要性,包括节目内容、参与人员、节目目的等,因此答案选C。
【答案】:
1. B;2. C;3. D;4. C。
查看更多完整答案,请扫码查看