第140页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
Ⅱ. 阅读理解
A
Xi'an, China
Xi'an is no doubt one of the most popular tourist attractions in China. Every year, millions of travellers visit the Terracotta Army of Emperor Qin Shi Huang, which is one of the most amazing historic sites in the world.
As one of China's great former capitals, Xi'an grew to be the largest city in the world during the Tang Dynasty. Chang'an, as it was known at the time, was the starting point of the Silk Road, which connected China to the world. Historic sites from that time include the Giant Wild Goose Pagoda and the remains of the Daming Palace, which was the centre of the Tang court (朝廷).
Today, Xi'an is a modern city, at the heart of China's Belt and Road Initiative (倡议), but its long history can be seen everywhere: it is one of the few cities in the world that still have city walls.
Florence, Italy
Florence, one of the famous historic cities in Italy, is the birthplace of many amazing ideas and discoveries.
Florence's history is alive with the memory of a time when art, culture and science were being reborn. In the late 13th century, the Renaissance (文艺复兴) began here before spreading to the rest of Europe. At that time, Michelangelo, Leonardo da Vinci and Galileo were some of the people living, working and studying in Florence.
Florence is filled with art, science and history museums and ancient buildings, as well as historic universities. You can visit many of these places to experience and admire the amazing works and discoveries that happened during the Renaissance period.
In Florence today you can experience the old and the new. Historic sites are neighbours with fancy restaurants and high-end shops. While you are trying the delicious local food, you can decide which interesting places to visit next.
(
A. Xi'an was the largest city in the world during the Song Dynasty.
B.Xi'an was the heart of the Silk Road, which connected China to the world.
C. You can visit the historic sites and try local food for free in Florence.
D. Many famous people once studied, worked and lived in Florence.
(
① must-see places ② the past and the present
③ excellent education ④ the value of the city
A. ①②③ B. ①②④ C .①③④ D .②③④
(
A. To give advice on how to visit the two cities.
B. To introduce famous people in the two cities.
C. To explain why the two cities are so popular.
D. To encourage people to find the differences between the two cities.
A
Xi'an, China
Xi'an is no doubt one of the most popular tourist attractions in China. Every year, millions of travellers visit the Terracotta Army of Emperor Qin Shi Huang, which is one of the most amazing historic sites in the world.
As one of China's great former capitals, Xi'an grew to be the largest city in the world during the Tang Dynasty. Chang'an, as it was known at the time, was the starting point of the Silk Road, which connected China to the world. Historic sites from that time include the Giant Wild Goose Pagoda and the remains of the Daming Palace, which was the centre of the Tang court (朝廷).
Today, Xi'an is a modern city, at the heart of China's Belt and Road Initiative (倡议), but its long history can be seen everywhere: it is one of the few cities in the world that still have city walls.
Florence, Italy
Florence, one of the famous historic cities in Italy, is the birthplace of many amazing ideas and discoveries.
Florence's history is alive with the memory of a time when art, culture and science were being reborn. In the late 13th century, the Renaissance (文艺复兴) began here before spreading to the rest of Europe. At that time, Michelangelo, Leonardo da Vinci and Galileo were some of the people living, working and studying in Florence.
Florence is filled with art, science and history museums and ancient buildings, as well as historic universities. You can visit many of these places to experience and admire the amazing works and discoveries that happened during the Renaissance period.
In Florence today you can experience the old and the new. Historic sites are neighbours with fancy restaurants and high-end shops. While you are trying the delicious local food, you can decide which interesting places to visit next.
(
D
) 1. According to the passage, what can we know about the two cities?A. Xi'an was the largest city in the world during the Song Dynasty.
B.Xi'an was the heart of the Silk Road, which connected China to the world.
C. You can visit the historic sites and try local food for free in Florence.
D. Many famous people once studied, worked and lived in Florence.
(
B
) 2. Which of the following do the two texts both mention?① must-see places ② the past and the present
③ excellent education ④ the value of the city
A. ①②③ B. ①②④ C .①③④ D .②③④
(
C
) 3. What does the writer write this passage for?A. To give advice on how to visit the two cities.
B. To introduce famous people in the two cities.
C. To explain why the two cities are so popular.
D. To encourage people to find the differences between the two cities.
答案:
【解析】:
这是一道阅读理解题,主要考查学生对于文章细节的理解和把握。题目给出了两篇关于中国西安和意大利佛罗伦萨的短文,然后提出了三个问题,要求根据文章内容选择正确答案。
对于第一个问题,需要对比选项和文章内容,找出符合文章描述的选项。
A选项提到西安在宋朝是世界上最大的城市,但文章中明确提到是在唐朝,所以A错误;
B选项说西安是丝绸之路的中心,但文章中说的是长安(西安的古称)是丝绸之路的起点,所以B错误;
C选项提到在佛罗伦萨可以免费参观历史遗址和品尝当地食物,但文章中并未提及免费,所以C错误;
D选项说许多名人在佛罗伦萨学习、工作和生活过,与文章中提到的米开朗基罗、列奥纳多·达·芬奇和伽利略等人在佛罗伦萨的活动相符,所以D正确。
对于第二个问题,需要找出两篇短文都提到的内容。
通过对比两篇短文,可以发现它们都提到了必须参观的地方(must-see places)、过去和现在(the past and the present)以及城市的价值(the value of the city),而没有明确提到优秀的教育(excellent education),所以答案是B。
第三个问题询问作者写这篇文章的目的,需要综合理解文章内容和意图。
文章主要介绍了西安和佛罗伦萨两个城市的历史和现状,并没有给出具体的旅行建议(A选项),也没有主要介绍两个城市的名人(B选项),更没有解释为什么这两个城市如此受欢迎(C选项),而是通过对比两个城市的历史和现状,鼓励人们去发现和理解这两个城市的独特之处(D选项),虽然并没有直接鼓励人们去找出两城之间的差异,但从文章的内容和结构来看,D选项是最接近文章主旨的。
【答案】:
1. D
2. B
3. C(原解析中最终选择为D,但根据文章内容和选项对比,C选项“解释为什么这两个城市如此受欢迎”更符合文章主旨,因为文章通过介绍两个城市的历史和现状,实际上是在解释它们受欢迎的原因。这里选择C作为答案,同时指出原解析中的选择D可能存在的误解。)
这是一道阅读理解题,主要考查学生对于文章细节的理解和把握。题目给出了两篇关于中国西安和意大利佛罗伦萨的短文,然后提出了三个问题,要求根据文章内容选择正确答案。
对于第一个问题,需要对比选项和文章内容,找出符合文章描述的选项。
A选项提到西安在宋朝是世界上最大的城市,但文章中明确提到是在唐朝,所以A错误;
B选项说西安是丝绸之路的中心,但文章中说的是长安(西安的古称)是丝绸之路的起点,所以B错误;
C选项提到在佛罗伦萨可以免费参观历史遗址和品尝当地食物,但文章中并未提及免费,所以C错误;
D选项说许多名人在佛罗伦萨学习、工作和生活过,与文章中提到的米开朗基罗、列奥纳多·达·芬奇和伽利略等人在佛罗伦萨的活动相符,所以D正确。
对于第二个问题,需要找出两篇短文都提到的内容。
通过对比两篇短文,可以发现它们都提到了必须参观的地方(must-see places)、过去和现在(the past and the present)以及城市的价值(the value of the city),而没有明确提到优秀的教育(excellent education),所以答案是B。
第三个问题询问作者写这篇文章的目的,需要综合理解文章内容和意图。
文章主要介绍了西安和佛罗伦萨两个城市的历史和现状,并没有给出具体的旅行建议(A选项),也没有主要介绍两个城市的名人(B选项),更没有解释为什么这两个城市如此受欢迎(C选项),而是通过对比两个城市的历史和现状,鼓励人们去发现和理解这两个城市的独特之处(D选项),虽然并没有直接鼓励人们去找出两城之间的差异,但从文章的内容和结构来看,D选项是最接近文章主旨的。
【答案】:
1. D
2. B
3. C(原解析中最终选择为D,但根据文章内容和选项对比,C选项“解释为什么这两个城市如此受欢迎”更符合文章主旨,因为文章通过介绍两个城市的历史和现状,实际上是在解释它们受欢迎的原因。这里选择C作为答案,同时指出原解析中的选择D可能存在的误解。)
查看更多完整答案,请扫码查看