三、(2025·镇江丹徒区期中)阅读理解(9分)
Nancy: Hi, Dino. Some of my classmates always hit me with their schoolbags. It hurts! I feel very angry but don't know what to do.
Dino: Hi, Nancy. I'm sorry to hear that. This is bullying(欺凌)! You need to stand up and say “no” to it.
Bullying is a big problem at school. Over 200 million students in the world are bullied each year. Hurting a person's body is the most common kind of bullying, such as hitting or kicking. Saying or writing bad things is also bullying, including teasing(嘲笑)others or giving people terrible nicknames(外号). Some bullying hurts people's relationships. For example, some children may tell other children not to be friends with someone. Being bullied may make you feel sick and do badly at school.
But do you know? A bully(欺凌者)is always a coward(胆小鬼). The bullies look strong but they are weak inside. You just need to have more confidence and hold your head up high!
If you are bullied, you should...
Report it. Talk to your parents or teachers about it. They love you and they have the ability to help you. Trust them.
Don't bully back. Two wrongs don't make a right. Try not to show anger or tears. Just tell the bully to stop bullying you or walk away.
Try not to be alone. Go to the bathroom with your friends. Have lunch in a group. It's safer to stay with others.
Ask for help. Ask your friends to stand up for you. If your friends are bullied, you should also stand up for them.
Feel good about yourself. People may bully others for many reasons or no reason at all. But it's not your fault anyway! It's the bullies who should feel ashamed(羞愧的).
1. What's a big problem at school?
A. Bullying.
B. Leaving someone out.
C. Hurting a person's body.
D. Saying or writing bad things.
2. What should you do if you are bullied?
A. Feel ashamed.
B. Try not to be alone.
C. Keep it secret to yourself.
D. Bully back to show your anger.
3. 中考新考法 推断作者写作意图 What's the purpose(目的)of writing the article?
A. To tell Nancy's bullying story.
B. To tell students to say no to bullying.
C. To make students know what bullying is.
D. To tell students different kinds of bullying.
Nancy: Hi, Dino. Some of my classmates always hit me with their schoolbags. It hurts! I feel very angry but don't know what to do.
Dino: Hi, Nancy. I'm sorry to hear that. This is bullying(欺凌)! You need to stand up and say “no” to it.
Bullying is a big problem at school. Over 200 million students in the world are bullied each year. Hurting a person's body is the most common kind of bullying, such as hitting or kicking. Saying or writing bad things is also bullying, including teasing(嘲笑)others or giving people terrible nicknames(外号). Some bullying hurts people's relationships. For example, some children may tell other children not to be friends with someone. Being bullied may make you feel sick and do badly at school.
But do you know? A bully(欺凌者)is always a coward(胆小鬼). The bullies look strong but they are weak inside. You just need to have more confidence and hold your head up high!
If you are bullied, you should...
Report it. Talk to your parents or teachers about it. They love you and they have the ability to help you. Trust them.
Don't bully back. Two wrongs don't make a right. Try not to show anger or tears. Just tell the bully to stop bullying you or walk away.
Try not to be alone. Go to the bathroom with your friends. Have lunch in a group. It's safer to stay with others.
Ask for help. Ask your friends to stand up for you. If your friends are bullied, you should also stand up for them.
Feel good about yourself. People may bully others for many reasons or no reason at all. But it's not your fault anyway! It's the bullies who should feel ashamed(羞愧的).
1. What's a big problem at school?
A. Bullying.
B. Leaving someone out.
C. Hurting a person's body.
D. Saying or writing bad things.
2. What should you do if you are bullied?
A. Feel ashamed.
B. Try not to be alone.
C. Keep it secret to yourself.
D. Bully back to show your anger.
3. 中考新考法 推断作者写作意图 What's the purpose(目的)of writing the article?
A. To tell Nancy's bullying story.
B. To tell students to say no to bullying.
C. To make students know what bullying is.
D. To tell students different kinds of bullying.
答案:
[文章大意]本文主要讲述了校园欺凌,并介绍了应对欺凌的方法。
1.A [解析]细节理解题。根据"Bullying is a big problem at school."可知,欺凌是学校的一个大问题。故选A。
2.B [解析]细节理解题。根据"If you are bullied, you should... Try not to be alone."可知,如果你被欺凌,你应该尽量不要一个人。故选B。
3.B [解析]写作意图题。根据"This is bullying(欺凌)! You need to stand up and say 'no' to it."以及"If you are bullied, you should..."并结合全文可知,本文主要讲述了校园欺凌,并介绍了应对欺凌的方法。由此可知,本文旨在告诉学生对欺凌说不。故选B。
1.A [解析]细节理解题。根据"Bullying is a big problem at school."可知,欺凌是学校的一个大问题。故选A。
2.B [解析]细节理解题。根据"If you are bullied, you should... Try not to be alone."可知,如果你被欺凌,你应该尽量不要一个人。故选B。
3.B [解析]写作意图题。根据"This is bullying(欺凌)! You need to stand up and say 'no' to it."以及"If you are bullied, you should..."并结合全文可知,本文主要讲述了校园欺凌,并介绍了应对欺凌的方法。由此可知,本文旨在告诉学生对欺凌说不。故选B。
查看更多完整答案,请扫码查看