B 跨学科 小说《鲁滨逊漂流记》改编
My father was a successful businessman. I had two elder brothers. One of them worked in the army(军队) and was killed during the war against Spain. The other was missing one day, and we never knew what had happened to him. My father gave me a good education and wanted me to be a lawyer(律师).
However, I wanted to be a sailor and go to sea. My father was very angry with me. He didn't understand why I wanted to leave his house, where I would have an easy and comfortable life.
“Two kinds of people go to sea,” he said. “They are the very poor people and the very rich people. The poor are foolish, having no other way to live. The rich own ships and can make money with them. You are neither too poor nor too rich. You are in the middle, so you should choose a middle way for your life. Stay at home with your mother and me. Your elder brother didn't listen to me, and now he is dead. If you do not listen to me, you will have a difficult life.”
I tried to do what he wanted me to do, but I couldn't. I spoke to my mother.
“Please ask Dad if he will let me have one voyage(航海) by sea.” I asked her, “When I return, I will live the life he wants me to live.”
Mum was angry. “Your father will not let you go. I don't want you to go to sea either. It's dangerous.”
I argued with my parents for another year. Then, I went to Hull with a friend who was going to London by ship. He invited me to go with him, and I agreed. I did not even tell my parents before leaving. I just went. That was how all my bad luck began.
(—Adapted from Robinson Crusoe)
6. What did Robinson's father expect him to do?
A. To work as a lawyer.
B. To be a sailor.
C. To join the army.
D. To be a businessman.
7. 中考新考法 事件排序 Which is the RIGHT order of what happened in the story?
a. Robinson went sailing with a friend without telling his parents.
b. Robinson argued with his parents for one more year.
c. Robinson's mother stopped him going sailing.
d. One of Robinson's brothers was missing.
e. Robinson's father asked him to choose a middle way for his life.
A. e-c-d-b-a
B. d-c-e-b-a
C. d-e-c-b-a
D. a-c-b-e-d
8. 中考新考法 推断文章出处 Where could the passage be taken from?
A. A war novel.
B. A science novel.
C. A love novel.
D. An adventure novel.
My father was a successful businessman. I had two elder brothers. One of them worked in the army(军队) and was killed during the war against Spain. The other was missing one day, and we never knew what had happened to him. My father gave me a good education and wanted me to be a lawyer(律师).
However, I wanted to be a sailor and go to sea. My father was very angry with me. He didn't understand why I wanted to leave his house, where I would have an easy and comfortable life.
“Two kinds of people go to sea,” he said. “They are the very poor people and the very rich people. The poor are foolish, having no other way to live. The rich own ships and can make money with them. You are neither too poor nor too rich. You are in the middle, so you should choose a middle way for your life. Stay at home with your mother and me. Your elder brother didn't listen to me, and now he is dead. If you do not listen to me, you will have a difficult life.”
I tried to do what he wanted me to do, but I couldn't. I spoke to my mother.
“Please ask Dad if he will let me have one voyage(航海) by sea.” I asked her, “When I return, I will live the life he wants me to live.”
Mum was angry. “Your father will not let you go. I don't want you to go to sea either. It's dangerous.”
I argued with my parents for another year. Then, I went to Hull with a friend who was going to London by ship. He invited me to go with him, and I agreed. I did not even tell my parents before leaving. I just went. That was how all my bad luck began.
(—Adapted from Robinson Crusoe)
6. What did Robinson's father expect him to do?
A. To work as a lawyer.
B. To be a sailor.
C. To join the army.
D. To be a businessman.
7. 中考新考法 事件排序 Which is the RIGHT order of what happened in the story?
a. Robinson went sailing with a friend without telling his parents.
b. Robinson argued with his parents for one more year.
c. Robinson's mother stopped him going sailing.
d. One of Robinson's brothers was missing.
e. Robinson's father asked him to choose a middle way for his life.
A. e-c-d-b-a
B. d-c-e-b-a
C. d-e-c-b-a
D. a-c-b-e-d
8. 中考新考法 推断文章出处 Where could the passage be taken from?
A. A war novel.
B. A science novel.
C. A love novel.
D. An adventure novel.
答案:
6.A [解析]细节理解题。根据第一段最后一句"My father gave me a good education and wanted me to be a lawyer(律师)."可知,鲁滨逊的父亲希望他成为一名律师。故选A。7.C [解析]细节理解题。根据第一段中的"The other was missing one day,and we never knew what had happened to him."与d相符;第三段中的"You are in the middle,so you should choose a middle way for your life."与e相符;第六段中的"I don't want you to go to sea either."与c相符;第七段中的"I argued with my parents for another year."与b相符;第七段倒数第三句"I did not even tell my parents before leaving."与a相符。所以顺序应是:d-e-c-b-a。故选C。8.D [解析]推理判断题。通读全文并结合最后一行"—Adapted from Robinson Crusoe"可知,本文主要讲的是鲁滨逊不顾父母反对去航海的故事,本文改编自冒险小说《鲁宾逊漂流记》。故选D。
查看更多完整答案,请扫码查看