三、阅读理解(15分)
You want to give gifts to people,but you don't have much
money.What will you do?Here are some do-it-yourself(DIY)
present ideas to try.
①______
You can help your parents clean your house or sing a song
to them.You can also write a letter(信)to your Mum and Dad
or draw a picture for them.These are the best gifts for them.
②______
You can make a nice card with the words of thanks on it.
You can write down the favourite thing you learned in the
teacher's class.These will make your teachers feel happy.
③______
When your friend has his birthday, you can make a
birthday card for him by hand or sing the song Happy
Birthday to him.It's a small thing,but it means a lot to him.
1. 中考新考法推断代词指代 What does the underlined word
“ them " mean in the passage?
A.Your parents. B.Your teachers.
C.Your friends. D.Your classmates.
2.If you want to give your teacher a card,what may you write
on it according to the passage?
A.Something about your parents.
B.Something about your classmates.
C.Some words of thanks.
D.Something about your birthday party.
3.What can you learn from the last paragraph?
A.A letter is good for your classmate.
B.Some small things mean a lot to your friends.
C.A party is wonderful for a birthday child.
D.A picture is the best for a birthday child.
4.中考新考法信息匹配 Match the title with each part.
a.Gifts to Your Brothers. b.Gifts to Your Parents.
c.Gifts to Your Cousins. d.Gifts to Your Teachers.
e.Gifts to Your Sisters.
f.Gifts to Your Grandparents.
g.Gifts to Your Friends.
A.①-b,②-c,③-f B.①-d,②-e,③-a
C.①-b,②-d,③-g D.①-b,②-c,③-d
5.中考新考法推断文章主旨 What does the text talk about?
A.DIY presents. B.Best friends.
C.Beautiful cards. D.Birthday songs.
You want to give gifts to people,but you don't have much
money.What will you do?Here are some do-it-yourself(DIY)
present ideas to try.
①______
You can help your parents clean your house or sing a song
to them.You can also write a letter(信)to your Mum and Dad
or draw a picture for them.These are the best gifts for them.
②______
You can make a nice card with the words of thanks on it.
You can write down the favourite thing you learned in the
teacher's class.These will make your teachers feel happy.
③______
When your friend has his birthday, you can make a
birthday card for him by hand or sing the song Happy
Birthday to him.It's a small thing,but it means a lot to him.
1. 中考新考法推断代词指代 What does the underlined word
“ them " mean in the passage?
A.Your parents. B.Your teachers.
C.Your friends. D.Your classmates.
2.If you want to give your teacher a card,what may you write
on it according to the passage?
A.Something about your parents.
B.Something about your classmates.
C.Some words of thanks.
D.Something about your birthday party.
3.What can you learn from the last paragraph?
A.A letter is good for your classmate.
B.Some small things mean a lot to your friends.
C.A party is wonderful for a birthday child.
D.A picture is the best for a birthday child.
4.中考新考法信息匹配 Match the title with each part.
a.Gifts to Your Brothers. b.Gifts to Your Parents.
c.Gifts to Your Cousins. d.Gifts to Your Teachers.
e.Gifts to Your Sisters.
f.Gifts to Your Grandparents.
g.Gifts to Your Friends.
A.①-b,②-c,③-f B.①-d,②-e,③-a
C.①-b,②-d,③-g D.①-b,②-c,③-d
5.中考新考法推断文章主旨 What does the text talk about?
A.DIY presents. B.Best friends.
C.Beautiful cards. D.Birthday songs.
答案:
1.A [解析]词义猜测题。根据“You can also write a letter(信)to your Mum and Dad or draw a picture for them. These are the best gifts for them.”可知,你可以给你的父母写一封信或画一幅画,这些是给他们最好的礼物,画线部分单词 them 代指“你的父母”。故选 A。
2.C [解析]细节理解题。根据“You can make a nice card with the words of thanks on it... These will make your teachers feel happy.”可知,你可以在卡片写上感谢的话。故选 C。
3.B [解析]细节理解题。根据“It's a small thing,but it means a lot to him.”可知,一些小事情对朋友来说意义重大。故选 B。
4.C [解析]标题归纳题。根据“You can help your parents clean your house or sing a song to them... These are the best gifts for them.”可知,本段主要介绍给父母的礼物,所以①对应 b,排除 B;根据“You can make a nice card with the words of thanks on it... These will make your teachers feel happy.”可知,本段主要介绍给老师的礼物,所以②对应 d,排除 A 和 D。故选 C。
5.A [解析]推理判断题。根据“Here are some do-it-yourself(DIY) present ideas to try.”并结合全文可知,本文主要介绍了自己动手制作生日礼物的建议。故选 A。
2.C [解析]细节理解题。根据“You can make a nice card with the words of thanks on it... These will make your teachers feel happy.”可知,你可以在卡片写上感谢的话。故选 C。
3.B [解析]细节理解题。根据“It's a small thing,but it means a lot to him.”可知,一些小事情对朋友来说意义重大。故选 B。
4.C [解析]标题归纳题。根据“You can help your parents clean your house or sing a song to them... These are the best gifts for them.”可知,本段主要介绍给父母的礼物,所以①对应 b,排除 B;根据“You can make a nice card with the words of thanks on it... These will make your teachers feel happy.”可知,本段主要介绍给老师的礼物,所以②对应 d,排除 A 和 D。故选 C。
5.A [解析]推理判断题。根据“Here are some do-it-yourself(DIY) present ideas to try.”并结合全文可知,本文主要介绍了自己动手制作生日礼物的建议。故选 A。
查看更多完整答案,请扫码查看